fbpx

De ce a eșuat creditul rusesc?

În Moldova nu se guvernează transparent. Asta e stilui guvernului Dodon. Lipsa de transparență le-a jucat festa de data asta. Secretomania este principalul motiv din care a eșuat creditul rusesc.

Motive din care împrumutul rusesc a eșuat lamentabil sunt multe. Unii vor spune că din cauza condițiilor inacceptabile. Alții vor blama Curtea Constituțională și opoziția. Bogdan Țîrdea o să mai inventeze o teorie a conspirației și holdingul lui Dodon o s-o promoveze pe toată țara. Dar eu cred că principalul motiv este lipsa transparenței.

Din ziua 1 noi am pus întrebări și am insistat să fim incluși în proces. Jumate de an am tot revenit. De fiecare dată am fost efectiv dezinformați de guvern despre mersul negocierilor.

Socialiștii și-au imaginat că vor putea duce negocieri secrete cu Federația Rusă, pentru a angaja un împrumut din banii oamenilor, după asta să aibă niște târguri cu PD-ul ca să poată vota brutal orice condiții. Nu era obligatoriu să fie așa. Aceleași obiecții și îngrijorări noi le-am fi putut formula mult mai înainte, să fi fost incluși în proces. Câștigau toți, inclusiv Dodon. O să explic cum, prin deschidere și transparență, Dodon ar fi putut câștiga.

Să ne imaginăm un scenariu alternativ cum puteau decurge lucrurile. Chicu anunță intenția de a lua un împrumut din Rusia, noi începem a pune întrebări și primim răspunsuri sincere și calitative despre starea lucrurilor de fapt. Aducem la cunoștința guvernului și a populației opiniile noastre. Inclusiv îngrijorările despre o condiție sau alta. În societate pornește o discuție sănătoasă între guvernare și opoziție. Negocierile se întâmplă public, se publică documente intermediare, cel puțin un Memorandum de Înțelegere. Cu toții citim și comentăm. Așa e primit. Ministrul Finanțelor utilizează această discuție, sau chiar presiune din partea noastră, pentru a-și consolida poziția în negocieri și a elimina condițiile toxice (7.2 și nu doar). Partea rusă acceptă, pentru că sunt oameni rezonabili și înțeleg că e o linie roșie. Guvernul obține un acord mult mai favorabil Moldovei pe care noi, opoziția, nu putem să nu-l votăm. Dacă nu ai de ce te lua – de ce să nu votezi? Votul în parlament este unanim, sau aproape unanim. Câștiga țara, dar marele câștigător era să fie anume Igor Dodon, care obține pentru partenerii săi din Moscova un plus de imagine, un împrumut de 200 milioane și tot asta în condiții de consens politic în parlament și fără zarvă.

Asta, dacă Dodon avea puțină viziune și da, curaj. Dar a ales pe sub masă, în secret, prin negocieri de culuare. Chiar nu înțeleg. Și-a imaginat că poate împrumuta 200 milioane în secret? Spera că noi nu vom observa? Și ce a obținut? A arătat întregii țări cum a eșuat, chiar și electoratul său acum îl vede slab și vede că nu poate livra rezultate. Și a arătat același lucru și Moscovei. Și Moscova nu crede lacrimilor, din câte știm cu toții. Curatorii lui din Moscova știu că Dodon nu poate livra rezultate. Totdeauna ceva îi lipsește și ceva îi încurcă. Era de înțeles când era Plahotniuc, dar acum?

Morala: o guvernare bună înseamnă o guvernare transparentă. Așa câștigă toți, dar în primul rând țara.

Le urez celor ce reprezintă guvernarea și citesc aceste rânduri un lucru – reveniți la normalitate și la transparență. Și nu doar să vă prefaceți, ci chiar depuneți un efort sincer. Așa au de câștigat toți – inclusiv voi.

Și, dacă mi se permite, o recomandare socialiștilor și lui Dodon. PSRM nu a fost niciodată la guvernare. Se vede. Nici acum nu sunteți la guvernare. Voi încă sunteți în opoziție. Ieșiți o dată din opoziție! Aveți jumate de an, dar încă sunteți în opoziție. Toți vă sunt vinovați, toți vă sunt dușmani, toți luptă ca voi să eșuați, să nu reușiți. Și tuturor le reușește. Dacă ați luat guvernarea – guvernați. Dacă nu puteți – eliberați locul. Să guvernezi înseamnă în primul rând să-ți asumi responsabilitatea, să livrezi rezultate, nu scuze, nu justificări și nu lista celor vinovați.

PS: Aici vedeți toate articolele la subiectul împrumutului rusesc.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.