fbpx

Cum se plătesc salariile deputaților?


(later add mai jos)

Câteva luni în urmă, cineva a decis că parlamentul trebuie să-și schimbe banca la care se deservește. Acum parlamentul ține banii la Moldindconbank. Și deputații primesc salarii prin Moldindconbank.

Câteva din beneficiile pe care le primește fiecare deputat de la Moldindconbank, pentru că este special și este important:

  • Pentru că ești deputat, noua bancă îți oferă neapărat carduri din categoria Gold – Visa sau Mastercard.
  • Rata dobânzii 5,5% pentru soldul de pe card. Interesantă ofertă. Nu știam că mai există așa oferte atractive la conturi curente.
  • Credit până la 200.000 lei fără gaj sau birocrație.
  • Reduceri la unele localuri, printre care, desigur, Nobil Hotel, Nobil Restaurant, Nobil Spa.

În esență, iese că parlamentul procură, pe bani publici, un pachet de servicii care include 5,5% deasupra salariului și reduceri la Nobil. Reduceri atractive de 10, 15, 20%.

Moldindconbank este banca, care a spălat 22 miliarde Dolari SUA. Fără tender și concurs, parlamentul a trecut din ianuarie 2019 la Moldindconbank, prin decizia ”conducerii”. Recent, Moldindconbank a fost vândută unui investitor bulgar (oficial – companie farmaceutică). Această tranzacție a ridicat semne de întrebare, dar au primit rapid acordul BNM condusă de Octavian Armașu. Cred că așa trebuia.

Alte bănci au fost dezoligarhizate (cu investitori instituționali credibili), iar asta – cam nu prea. În Bulgaria fac banking austriecii, iar la noi – companii farmaceutice bulgare. Societatea a înțeles destul de rapid gestul – oligarhul și-a lăsat o bancă în buzunarul din spate, totuși.

Afară de spălarea a 22 miliarde Dolari, o investigație de la RISE Moldova ne arată cum Moldindconbank a instrumentat prăbușirea leului în 2015. Vă amintiți cum toți umblau panicați, iar Euro a crescut la 30 de lei peste noapte? Lumea a pierdut bani grei în doar câteva zile.

Mai mult, chiar azi dimineața citesc cum Moldindconbank, alături de Danske, Nordea și Swedbank, a ajuns sub lupa autorităților americane. Într-un ceas bun.

În 2015 fiind în Consiliul Economic am venit cu o inițiativă – să liberalizăm piața salarizării prin carduri. Așa e normal. Să oferim fiecărui salariat dreptul să-și aleagă banca în care are încredere, unde să-și primească salariul. Asta ar încuraja o concurență reală dintre bănci pentru fiecare client, nu pentru accesul la directorul instituției, sau firmei, căruia să-i ofere mici cadouri pentru ca acela să-și treacă toți salariații la pachet. Eu am lucrat în alte patru țări. Nicăieri nu mi s-a zis la ce bancă trebuie să am cont ca să primesc salariu. Firma mi-a transferat salariul acolo, unde am zis eu, indiferent de bancă. Fără comisioane diferențiate. Așa reguli determină băncile să lupte pentru fiecare client. Asta înseamnă concurență la fiecare pas. Asta e bine pentru sistemul bancar, pentru calitatea serviciilor. Băncile să lanseze oferte fiecărui angajat, nu să negocieze cu angajatorii.

În 2015, Partidul Democrat a sabotat această inițiativă. După asta a căzut guvernul și eu m-am dus din Consiliu pentru că nu am vrut să lucrez cu un guvern nelegitim. Guvernul Filip s-a prefăcut că această inițiativă nici nu a existat. Nu m-am mirat.

Am refuzat contul la Moldindconbank de la parlament. Am spus că nu am încredere în această bancă. Am banca mea și am insistat să primesc banii pe contul meu. Mi s-a zis că până în luna mai este posibil, dar după asta – nicicum. Cred că o să găsim o soluție. Pur și simplu nu vreau să am super-oferte de la banca care a spălat miliarde.

Articolul 141 (2) din Codul Muncii, spune clar:

Cu acordul scris al salariatului, se permite plata salariului prin instituţiile bancare sau oficiile poştale, cu achitarea serviciilor respective din contul angajatorului.

Codul Muncii nu spune că eu trebuie să ascult de angajator la ce bancă să merg.

Dacă ești într-un anumit post, trebuie să fii totdeauna conștient de unele riscuri de corupere. Chestia asta cu coruperea este tare fină. Coruperea începe de la cadouri inofensive, de la tratament special (o sală VIP, acolo, un card Gold, o reducere ”doar pentru tine”). Asta e primul ”da” pe care-l vei zice. Următorul ”da” va fi mai direct. Și mai direct. Și în scurt timp te trezești că deja ești pe drumul greșit, fără să fi realizat când asta s-a întâmplat. Și deja e târziu. Pentru că oamenii deja îți aduc plicuri cu bani. Așa lucrează sistemul și așa ne bălăcim în corupție. Și sistemul ăsta este favorizat dinăuntru ca să se mențină, din câte se pare.

Această ofertă tare îmi miroase a primul ”da”. E trist că din toate băncile, parlamentul a ales Moldindconbank și e neclar în baza căror criterii. Până își mută rulajele (o să ne asigurăm), ar fi bine cel puțin să permită oamenilor să-și aleagă unde vor să-și primească salariul.

Și dacă un deputat ordinar are așa condiții, imaginați-vă ce privilegii sunt ceva mai sus. Și mai întrebați-vă ce privilegii au tot felul de miniștri. Chestii, aparent, inofensive, invizibile și plăcute sufletului.

Iar dacă lucrați într-o companie mai mare de 101 angajați, întrebați-vă de ce nu aveți cu toții Carduri Gold. Voi tot meritați, nu doar eu. Și poate le cereți.

*********

Replică și later add 2 aprilie:

  1. Subiectul liberalizării salarizării prin carduri nu e un moft de al meu și nu e despre preferințele mele. Ține de libertatea fiecărui salariat să decidă în care bancă are încredere. Asta vreau să realizăm. Astfel piața va determina băncile să lupte pentru fiecare client, să concureze cu adevărat, oferind pachete atractive tuturor, nu doar ”aleșilor”.
  2. Această practică nu e nimic ieșit din comun. Este ceva NORMAL de zeci de ani în țările UE. Eu am încercat în 2015, dar ne-au blocat. Din cauza corupției, a fost blocată până în 2019. Mai încercăm o dată. Propun să nu mai așteptăm, ci să corectăm problema asta imediat. Este o chestie simplă și punctuală. Am rezolvat și mergem mai departe, la următoarea.
  3. Nu o să răspund la replica Moldindconbank în adresa mea. O să îi las să explice situația asta clienților lor și publicului larg. Banca aceasta are o reputație pătată, a fost implicată în spălări de bani, motiv din care nu am încredere. Totuși, acolo lucrează și oameni ca toți restul, care pur și simplu vor o viață mai bună. Nu vreau să-i supăr, sau să-i antagonizez.
  4. O să răspund replicii secretariatului parlamentului, pentru că se speculează, iar dacă tac, apar de parcă aș vrea ceva într-atât de naiv, imposibil și extraordinar.
  • În primul rând, legea este lege. Și legea permite tuturor să își aleagă banca. Parlamentul, ca legiuitor, trebuie să fie exemplu în respectarea legilor. Barierele existente din calea acestui mecanism trebuie eliminate, nu justificate. Comunicarea parlamentului sugerează că ei le justifică.
  • Secretariatul parlamentului pretinde că liberalizarea salarizării ”va genera costuri de 100 mii de lei anual”. Este o estimare neîntemeiată. Haideți să facem un tender calitativ, public, și să vedem ce propuneri avem. Ceva îmi spune că putem ieși la zero.
  • Nu cred că secretariatul parlamentului își face griji neapărat să economisească banul public. Dacă era cazul, probabil întrebau dacă se poate ceva mai modest (și mai ieftin), decât Visa Gold cu tot restul pachetului. E clar că astea sunt costuri adiționale.  
  • Rata dobânzii de 5,5% la contul curent pentru 101 deputați generează venituri mai mari ”costurile” invocate de 100 de mii de lei, doar că pe conturile personale ale deputaților. Iată cum ieșim la zero (cel puțin).

5. Despre rata dobânzii de 5,5%.

Rata dobânzii în cazul deputaților nu este și nu poate fi nici un secret comercial. Noi suntem obligați să o declarăm.

O rată a dobânzii de 5,5% anual la un cont curent nu are justificare, nu este dictată de piață. Banii pe care îi ținem pe cont nu aduc atâta profit băncii. Deci, această dobândă este un ”bonus exclusiv” din contul băncii pentru unii clienți. Adică, o mită.

În 2012, Președintele Germaniei și-a dat demisia pentru că a acceptat o reducere la rată dobânzii. A luat credit mai ieftin decât era pe piață. Societatea l-a învinuit de mită și președintele a fost nevoit să-și dea demisia. Dacă asemenea facilități și reduceri sunt corupție în Germania, ele sunt corupție și în Moldova.

Banca încearcă să mituiască toți deputații la pachet.

Eu am refuzat această mită.

Fac apel la ceilalți deputați să refuze acest pachet exclusiv din aceleași motive.

Fac apel la secretariatul parlamentului:

  • Să schimbe banca care a propus această mită la pachet tuturor deputaților.
  • Să permită tuturor angajaților parlamentului să-și aleagă ce bancă preferă, astfel setând un precedent pentru demonopolizarea acestei piețe. Odată început, procesul va fi de neoprit. Începem aici.
  • Să publice pachetul de documente și rezultatul concursului, urmare a căruia anume această bancă a fost selectată. Sau facem o interpelare oficială?
  • Să fie mai sinceri pe viitor. Când speculezi, arăți în primul rând disrespect față de interlocutor și față de public.

PS: Blogul acesta este la autofinanțare :). Poți să-l susții pe Patreon.