fbpx

Exploatarea ABUZIVĂ a resurselor naturale ar putea fi mai simplă, dacă parlamentul votează o lege a guvernului Dodon.

Exploatarea iresponsabilă a resurselor naturale distruge comunitățile rurale. Deseori sate întregi devin victime ale unui antreprenor care a obținut (nu se știe cum) dreptul de a exploata vreo mină de nisip sau prundiș din apropiere. Fântânile seacă, aerul devine insuportabil din cauza prafului permanent, este distrus terenul agricol – cernoziomul este înlăturat pentru a extrage zăcămintele și, deși există obligația ca solul să fie pus la loc, deseori asta nu se întâmplă. Devine imposibil să trăiești în așa localitate. 

Vă dau doar un exemplu: recent a apărut o știre despre o asemenea problemă în satul Delacău din raionul Anenii Noi, care riscă să fie transformat în șantier. Un antreprenor a pus ochiul pe un teren împădurit chiar în coasta satului, unde s-ar afla mult nisip industrial. Localnicii revoltați sunt contra, iar autoritățile spun că „totul e corect, legal”. Clasic. 

Aceasta este doar una din numeroasele comunități din Republica Moldova, care riscă să fie afectate negativ de exploatarea iresponsabilă a resurselor minerale. 

Mai vedeți, de exemplu, această investigație Rise Moldova și citiți despre exploatarea minieră din Horodiște. 

Oamenii rămân neprotejați, iar statul se acoperă cu scuza „promovăm mediul antreprenorial”. Asta nu e „mediu antreprenorial”, mă scuzați. Harta de mai jos va ilustra problema mai bine:

Avem 187 cariere autorizate și aproape 300 de cariere neautorizate. Chiar și din cele autorizate nu știm câte sunt exploatate responsabil. Recent „Expert-Grup” a lansat o hartă interactivă, care afișează carierele de calcar, nisip, argilă, prundiș și alte substanțe minerale de pe întreg teritoriul țării noastre. Potrivit estimărilor, în perioada 2010-2017, suma prejudiciului cauzat de exploatarea ilicită a resurselor minerale a ajuns la peste 200 milioane de lei. Asta e, sunt aproape sigur, o estimare modestă. Vorbim de mii de oameni afectați – de viața și sănătatea lor, de terenuri agricole scoase din circuit. La moment autorizația pentru aceste zăcăminte este de 5 ani. O dată la cinci ani statul poate interveni pentru a corecta o „greșeală” cu miros de corupție, comisă în trecut. 

Corupția este facilitatorul acestor abuzuri. Iar pentru ca totul să fie „conform legislației”, diferite cercuri de interese își lobează legi care să le permită să continue. Legal.

Rezolvăm problema, sau?.. 

Pentru că problema nu ar fi destul de mare, Guvernul Dodon vrea să crească termenul de exploatare la asemenea afaceri, pe un termen nedefinit. Acum termenul este de 5 ani. Vedeți proiectul de lege care deja a fost votat de parlament în prima lectură, pe 6 februarie. Proiectul are un parcurs rapid. Pe 4 decembrie 2019 este aprobat de guvern, iar peste 2 luni deja e votat în prima lectură. O fi prioritar pentru cineva. 

Săptămâna trecută parlamentul a votat în prima lectură o lege care va permite autorizarea acestor mine până nu se epuizează resursele. Pe un termen nedefinit. Pentru exploatarea apelor subterane vor să crească de la 5 ani la 25 de ani. E un risc prea mare pentru o țară atât de coruptă ca a noastră. 

Dacă în legea actuală statul are măcar o dată la cinci ani oportunitatea de a se implica pentru a corecta un abuz, în cazul în care această lege este votată, acest lucru va fi mult, mult mai greu. Sau imposibil. Vom lăsa de izbeliște sate întregi la cheremul unui businesman. E un risc prea mare. 

Eu sunt 100% pentru simplificarea mediului de afaceri. Dar pentru mine mediul de afaceri înseamnă să aduci o valoare adăugată la economie. Să produci, să creezi, să construiești, să creezi locuri de muncă, să plătești taxe onest, să respecți legi. Când extragi ceea ce găsești în pământ și lași în urma ta pământ pârjolit, asta nu e afacere. E sinucidere. 

Ca să încercăm să oprim aceste scheme, am propus un amendament la acest proiect care, dimpotrivă, să reducă termenul actual de 5 ani la 4 ani. Dacă tot guvernul a început această conversație, eu cred că termenul trebuie redus la 4 ani, nu crescut pentru un termen nedefinit, cum propune guvernul. 

Vedeți aici amendamentul:

Vorbim de mii de oameni care sunt deja afectați de asemenea practici. Simplificările propuse de Guvern vor avea un efect previzibil – vor agrava situația actuală. Nu trebuie să simplificăm abuzul din exploatarea zăcămintelor naturale. 

Curând o să cerem Parlamentului să voteze Declarația noastră privind instituirea Crizei de Mediu. Același parlament nu poate fi văzut votând proiecte care riscă să dăuneze grav mediului înconjurător. 

Dacă în comunitatea voastră au loc cazuri de exploatare abuzivă a resurselor naturale, contactați-ne.