fbpx

Opriți exporturile de cereale. Măsură de urgență.

„Buna ziua. Dl Alaiba o situatie cu griul din RM, poate examinati si interveniti daca aveti posibilitate. La moment toti “liderii” care au griu il transporta la portul din Giurgiulesti pentru export astfe, se ridica pretul pe piata interna si se micsoreaza stocul. In curind vom ramiine fara griu, respectiv fara faina, piine pe perioada pandemiei”.

Așa un mesaj (ortografia respectată). TransOil este unica companie care poate exporta cerealele prin Giurgiulești. Monopol. Face supraprofituri în loc ca banii să rămână la cei care muncesc. Asta e devastator pe timp de „pace” dar în special pe timp de criză.

Ar fi înțelept să se interzică exportul de cereale. Urgent. Azi. Pandemia este doar unul din motive. Alt motiv e faptul că, probabil, ne așteaptă o secetă devastatoare. Asta sugerează cifrele din trecut. După o iarnă foarte caldă, urmează o secetă devastatoare. Cea mai recentă a fost seceta din 2008 pe care cei mai în vârstă și-o amintesc. A fost foarte dureros. Câmpii pârjolite, oamenii din sate dădeau vitele la abatoare pentru că pur și simplu nu aveau cu ce le hrăni, în plină vară. A fost o criză economică pe care au resimțit-o în primul rând cei mai săraci – cei care se hrănesc direct din grădina lor. Iarna din anul ăsta a fost și mai caldă decât iarna dinaintea secetei din 2008.

Vorbeam despre asta încă în februarie, dar nu ai cu cine vorbi.

Da, timpul și-a ieșit din minți. Nu, nu vi se pare. Iarna aceasta e cea mai caldă iarnă din ultimii 40 de ani. De…

Gepostet von Dumitru Alaiba am Donnerstag, 6. Februar 2020

Va fi secetă? Nu va fi? Nu știm. Știm că asta sugerează cifrele din ultimii 40 de ani. Într-un fel sau altul, avem două argumente în favoarea asigurării securității alimentare pentru anul 2020.

Dacă lui domnul Chicu și întreaga lui Comisie de Situații Excepționale i-ar păsa și dacă ar avea suficientă maturitate să audă vocile care nu-i plac, i-aș zice să facă asta urgent. Suntem în a treia săptămână de „stare de urgență”. Asta e o decizie care trebuia luată în prima săptămână. Nu limitarea transparenței și accesului la informație.

V-ați luat guvernul? Munciți. Nu l-ați luat pentru mașină și șofer. Și nu pentru scheme și achiziții.

Asta este o adevărată măsură de urgență care se impune, nu schemele cu resurse naturale, domnilor membri ai Comisiei. Pe timp de pandemie ei își bat capul să organizeze scheme. Grotesc. Vă promitem, o să răspundeți.