fbpx

Importul pieselor auto second hand trebuie legalizat

Interdicțiile nejustificate favorizează, sau chiar crează corupție. Cea mai sigură schemă de corupție este o schemă protejată prin lege.

Unul din amendamentele mele la politica bugetar-fiscală pentru 2021 a fost să eliminăm din lege interdicția importului pieselor auto de schimb second hand. Am scris aici. Amendamentul a fost respins de socialiști și Șor. Totuși, răspunsul din partea publicului m-a surprins. Nu am crezut că problema este într-atât de gravă. Istorii de corupție, despre cum se estorchează bani la vamă, despre cum oameni duc mașini la Iași pentru a-i schimba o piesă mai mare, despre cum mulți sunt condamnați să recurgă la piese din contrabandă pentru că nu au altă soluție. Nu știu socialiștii această realitate? O știu desigur. Totuși, au respins amendamentul.

Ca să continuăm conversația, am decis să înregistrez un proiect de lege, să nu renunțăm atât de ușor. Vedeți mai jos argumentarea și explicațiile de rigoare:

Această interdicție are două efecte principale: (1) menține corupția din stat și (2) menține monopolul din economie. Oamenii plătesc mită vameșilor și prețuri exagerate monopoliștilor. Argumentele în favoarea acestei inițiative le vedeți în documentul mai sus. Nu le mai repet și în postare.

Ministerul Finanțelor a avut aceeași inițiativă de a elimina această interdicție. Dar s-a opus Ministerul Economiei (fără nici un argument) și două asociații de afaceri care au misiunea clară să protejeze intereselor membrilor, nu neapărat binele comun.

La moment, situația e cu atât mai ridicolă, cu cât exact în același proiect s-a eliminat interdicția importului automobilelor mai vechi de 10 ani. Deci să aduci o mașină de 20 de ani e permis, iar să aduci o ușă sau oglindă de câteva luni – e interzis prin lege. Nonsens absolut. Chiar am solicitat de la Ministerul Economiei o explicație despre cum au de gând să gestioneze această situație inechitabilă.

Am înregistrat acest proiect ieri și o să mă aștept să fie votat cât de curând posibil. Ideal ar fi după anticipate, care trebuie să se întâmple cât mai curând, dar dacă tot socialiștii se rup să voteze legi, atunci să o voteze pe asta.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.