fbpx

Oficial: semnătura lui Șor a fost falsă!

Semnătura aplicată de Ilan Șor pe Proiectul de Hotărâre a Parlamentului nr. 463/2020 a fost falsificată. Acesta e răspunsul Procuraturii Anticorupție la sesizarea mea

Întreg răspunsul primit săptămâna trecută, îl puteți citi chiar aici:

Astfel, potrivit raportului de constatare tehnico-științifică nr. 13 din 25 ianuarie 2021, semnăturile lui Ilan Șor aplicate pe proiectul hotărârii și pe nota informativă „nu au fost executate de către cet. Ilan Șor, dar de o altă persoană prin imitare servilă, astfel, fiind falsificate”.

captură din răspunsul Procuraturii Anticorupție.

Probabil, chiar și un observator neutru poate vedea ceva diferențe dintre aceste două semnături. Pe 27 noiembrie 2020, când am depistat problema, v-am arătat asta:

Sus: semnătura lui Șor pe când era primar de Orhei, jos: semnătura falsă a lui Șor. Luat de aici.

Totuși, este o problemă. Chiar dacă semnătura e falsă, Procuratura Anticorupție a decis să nu pornească dosar penal, din motiv că „deși, formal, fapta conține semnele infracțiunii prevăzute de art. 332 Cod Penal, fiind lipsită de importanță, nu prezintă gradul prejudiciabil al unei infracțiuni”. Așa a decis procurorul. Art 332 alin.(2) lit.b) din Codul Penal – falsul în acte publice săvârșită de o persoană cu funcție de demnitate publică – se pedepsește cu până la 6 ani de închisoare. 

Procurorii consideră că, întrucât falsificarea semnăturii lui Șor nu a produs efecte juridice, aceștia nu au temei de a porni dosar penal. Uite așa un absurd. Ai o crimă demonstrată, expertizată, cu implicarea unor demnitari, aleși ai poporului, dar procurorul decide să nu pornească dosar penal.

Istoria asta e mai lungă decât trebuia să fie. Dacă erau puși pe treabă din 27 noiembrie 2020, probabil deja ajungeam în judecată. Sunt oameni care refuză să își îndeplinească misiunea.

Pe 27 noiembrie 2020 am sesizat Procuratura cu privire existența suspiciunilor rezonabile că o semnătură de pe un proiect de lege ar putea fi falsă. 

Inițial Procuratura Anticorupție a decis să nu înceapă urmărire penală, după care decizia a fost anulată de procurorul ierarhic superior. Asta, conform unui răspuns pe care l-am primit pe 13 ianuarie 2021.

Iar pe 11 februarie primesc un alt răspuns (mai sus) care mă informează, din nou, că deși semnătura e falsă conform expertizei efectuate, totuși nu va fi pornită urmărire penală. Au fost audiați Sergiu Sîrbu, Marina Tauber, Denis Ulanov. Toți au declarat că nu cunosc cum semnătura a apărut pe documente, deși în plenul parlamentului declarau că semnătura e una autentică. Unii sugerează că avocatul lui Șor s-a ocupat de obținerea semnăturii. Dar procurorii nici măcar nu l-au audiat pe avocatul lui Șor care, din spusele deputaților, a obținut semnătura lui Șor. Și totuși au luat decizia de a nu începe urmărire penală. 

E o decizie prematură – în cel mai bun caz. A fost comis fals în acte publice – lucru expertizat. Cineva trebuie să răspundă. Nu sunt de acord cu această decizie și o să depun un demers Procurorului General Stoianoglo solicitându-i respectuos să anuleze ordonanța de neîncepere a urmăririi penale și să pornească un dosar penal pe acest fapt. Și cine a falsificat – să plătească. Toleranța zero față de corupție înseamnă anume asta. 

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.

UPD din 30 martie: un nou răspuns de la Procuratura Anticorupție, prin care sunt informat că ordonanța de neîncepere a urmăririi penale a fost, din nou, anulată. Vor investiga suplimentar. Cu fiecare demers, mi se adaugă confirmări că acest caz se vrea mușamalizat. Vedeți aici: