fbpx

Viză de pensionare în Moldova – inițiativă legislativă

Există un așa tip de migrație – cea a pensionarilor. Moldova nu are o asemenea categorie de permis de ședere. Vrem să punem în discuție acest subiect.

De exemplu, unii britanici muncesc toată viața în Marea Britanie, iar când ajung la pensie, se mută în Spania, sau Portugalia, la o climă mai prielnică. Unii pensionari migrează în țări unde pensia lor are o putere de cumpărare mai mare. O pensie lunară de 1500 euro în Germania sau Suedia este relativ modest. În România sau Bulgaria, de aceiași bani (primiți de la guvernul țării în care ai muncit toată viața), te simți mult mai confortabil.

În Europa oamenii muncesc toată viața, iar ajungând la vârsta de pensionare încep o viață nouă. Unii pleacă pe ani de zile prin Tailanda, Noua Zeelandă, Australia, alții se mută mai aproape – de exemplu prin Balcani. Ar fi o idee să ne gândim la o ofertă pentru unii din ei. La moment, dacă o persoană peste vârsta de pensionare din UE ar dori să trăiască câțiva ani în Moldova, aceasta nu are o metodă legală. Va trebui să fondeze o afacere fictivă, sau să recurgă la alte șiretlicuri cu risc de corupție. Ar putea fi altfel.

Țări precum Spania, Portugalia, Grecia, Croația (UE) dar și Albania, Muntenegru (non-UE) au un asemenea mecanism legal. Dacă un pensionar vrea să se stabilească cu traiul acolo, poate să o faci. Trebuie doar să demonstreze suficientă capacitate financiară pentru a nu deveni o responsabilitate prea mare pentru bugetul țării gazdă și să-și poată acoperi desinestătător cheltuielile.

Beneficiile pentru statul-gazdă sunt clare – un așa-zis turism de termen lung, iar banii pe care acești oameni i-ar cheltui pe loc ar crea locuri de muncă și ar alimenta economiile locale.

E o idee pe care am discutat-o de mai multe ori. Încă de prin 2015 mi-o amintesc. O inițiativă similară a fost propusă recent și de reprezentanți ai partidului socialiștilor într-un proiect de lege ce nu a fost susținut. Nu prea ar avea motive să nu susțină această inițiativă, deci.

Mai jos vedeți textul proiectului pe care intenționăm să-l înregistrăm:

Ca totdeauna, înainte să-l înregistrăm oficial, așteptăm opinii preliminare de la cei interesați. Ideile utile o să fie incorporate în proiect și abia după asta înregistrat într-o formă avansată.

Scrieți la [email protected] sau [email protected]

Așteptăm până pe 3 martie, după care o să înregistrăm inițiativa.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.