fbpx

Trei soluții pentru întreprinderile sociale

Întreprinderile Sociale au un rol foarte important pentru comunitate. Totuși, în Moldova nu există suficiente stimulente pentru dezvoltarea acestora. Am propus câteva soluții.

Întreprinderile sociale crează locuri de muncă pentru persoane defavorizate, ele funcționează nu atât pentru profit, cât pentru comunitate. Aceste entități sunt undeva între „pentru profit” și „non-profit”. Esența întreprinderilor sociale este că ele trebuie să reinvestească 90% din profit pentru a se dezvolta și a-și extinde activitatea. Însă mecanismul actual clar nu funcționează. La moment, afară de un pas birocratic suplimentar pentru a obține statutul de întreprindere socială, nu primești cam nimic.

În Moldova, încă în 2018 a fost recunoscută importanța dezvoltării antreprenoriatului social, a fost votată legislație. Dar, în 2021 avem doar…4 întreprinderi sociale pe toată țara. Infim. Microscopic. O dovadă clară că legislația și stimulentele existente nu funcționează în practică, nu sunt atractive. Pentru că o cerere pentru asemenea entități la sigur există în majoritatea comunităților din Moldova.

Pe de altă parte, în Uniunea Europeană, una din patru întreprinderi lansate în Uniunea Europeană sunt afaceri sociale. Mai multe în acest material frumos de la Moldova.org.

O lună în urmă am participat la un eveniment dedicat antreprenoriatului social, am cunoscut niște oameni minunați, cărora le-am rămas profund recunoscător pentru munca și efortul lor.

Săptămâna asta, împreună cu colegul Dan Perciun am prezentat un proiect de lege cu trei propuneri pentru dezvoltarea antreprenoriatului social:

  • scutirea de impozitul pe venit
  • scutirea de taxe locale
  • susținere în accesarea achizițiilor publice

Urmează ca aceste inițiative să devină lege și, odată cu asta, suntem siguri, antreprenoriatul social o să se dezvolte în ritmuri mult mai rapide în țara noastră.

De asemenea, vedeți și aici: http://antreprenoriatsocial.md/

Aici conferința de presă:

Și aici un video scurt despre antreprenoriatul social în Moldova:

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.