vino să ne vedem

CV

priorități

despre mine

implică-te

blog

VOTEAZĂ

Dumitru Alaiba

Învingem ACUM!

 

Alătură-te

Urmărește-mă pe rețelele de socializare

ACUM.MD

Angajamentele naționale ale blocului ACUM

vezi angajamentele pe acum.md

Justiție și Anticorupție

Eliminarea din justiție a procurorilor și judecătorilor corupți, lichidarea structurilor oligarhice și combaterea corupției mari, recuperarea miliardelor furate, inclusiv prin confiscarea averilor ilicite.

Venituri

Creșterea salariului mediu până la cel puțin 11.000 lei pe lună și a veniturilor tuturor pensionarilor peste nivelul minim de existență.

Educație

Majorarea finanțării școlilor și grădinițelor, precum și a salariilor din învățământ, astfel încât părinții să nu fie obligați să plătească suplimentar.

Sănătate

Reducerea cu 25% a cheltuielilor oamenilor pentru medicamente și sporirea accesului la servicii de sănătate calitative.

Moldova în Europa

Îndeplinirea până în 2023 a tuturor condițiilor pentru solicitarea calității de membru al Uniunii Europene.

Priorități

1. Oportunități de investiții acasă

Diaspora vrea să investească acasă fără să participe la corupție. Voi promova un mediu de afaceri fără corupție și bariere administrative, cu suportul informațional necesar. Investind, diaspora poate crea locuri de muncă acasă.

2. Sancțiuni pentru corupți

Vom obține investigații internaționale a crimelor financiare și sancțiuni personale contra funcționarilor ce instrumentează scheme de corupție mare sau lucrează pentru a ne distruge fragila democrație.

3. Servicii publice calitative, online

Cozile și birocrația favorizează corupția. Când vii acasă, trebuie să stai alături de cei dragi, nu prin cozi la instituțiile statului pentru a-ți perfecta acte. Lucrurile trebuie făcute online, de la distanță.

Despre mine

Am o familie moldo-estoniană. Am decis să trăim în Moldova împreună cu soția, jurnalistă de investigație din Estonia și copilul. Ne place aici.

Sunt economist, manager și consultant internațional, cu studii în Moldova și Finlanda. Știu cum funcționează o economie și știu problemele economiei noastre.

Mi-am început cariera în consultanță internațională. 10 ani în urmă am revenit acasă. Am locuit, lucrat și învățat în Finlanda, Austria, România, Letonia. Am revenit în Moldova, pentru că apăruse speranță. Această speranță a fost trădată de corupție.

În 2009, am lăsat jobul și am revenit acasă, în Guvern. În 2013, am fondat Consiliul Economic al prim-ministrului, cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Am lucrat cu patru guverne. În 2016, în semn de protest față de felul în care s-a investit guvernul Filip, mi-am dat demisia de la un job bine plătit pentru că nu am vrut să lucrez cu un guvern fără legitimitate. 

În 2017 am co-fondat CPR Moldova care a devenit una din cele mai vocale organizații neguvernamentale. Urmărim promisiunile politicienilor, le cerem socoteala cind nu se tin de ele, protestăm împotriva fiecărui abuz, cerem democrație și protecția drepturilor omului. Suntem incomozi.

Vreau să fiu și mai incomod când voi ajunge în Parlament.

Sunt cofondator al unui spațiu de coworking, în care tinerii din Chisinau pot avea parte de un spațiu de muncă. Am mai deschis cu soția un mic restaurant în Chișinău. Am creat cinci locuri de muncă și susținem altele 20 de locuri de muncă. Știu câtă birocrație trebuie să înfrunte un mic antreprenor în Moldova.

Vreau să am onoarea să vă reprezint interesele. Candidez, pentru că avem de construit o țară în care să aveți încredere.

Corupția în Moldova a devenit atât de mare, încât reprezintă un pericol pentru noi toți. Nu îți poți deschide o afacere, nu îți poți găsi un job bine plătit, nu ai o justiție care să te protejeze atunci când ai dreptate.

Rânduri, birocrație, reguli absurde și neclare – ele favorizează corupția. Asta e  viața în Moldova de zi cu zi.

În Moldova, aproape două milioane de oameni aflați în pragul sărăciei muncesc zi de zi pentru ca o mână de politicieni corupți să ducă o viață bogată. Nu e de mirare că mulți decid să plece.

Oamenii pleacă din Moldova din cauza sărăciei, injustiției, lipsei de oportunități și pentru că nu văd un viitor acasă. Dacă ai emigrat, Moldova îți oferă prea puține motive să revii acasă.

E timpul ca din Moldova să plece cei ce o fură, nu cei ce o iubesc.

Este posibil altfel. Alte țări au reușit, o să reușim și noi. Avem nevoie de oameni bine intenționați în funcții de conducere, să scrie legi, să le voteze și implementeze.

Vreau să muncesc pentru binele țării și a fiecăruia din noi. Oamenii noștri merită o viață demnă și prosperă.

Vreau să construim o țară în care să vrei să te întorci.

În ce fel de țară te-ai întoarce?


acum.md

alaiba.md