fbpx

Scrieţi scrisori, sau de ce Recean nu ar trebui să-şi ceară scuze.

Există unii bloggerași de două like-uri ce scotocesc prin istorie și încearcă să insinueze cine știe ce conspirație din faptul că am decis să revin pe blogul personal. Unele postări mi s-au părut scrise cam prost. De exemplu, un oarecare, numele căruia nu îl voi menționa, a încercat să facă mare SHOKANT din faptul că un articol de al meu nu ar mai fi pe voxreport. O să încep cu o istorie.

În februarie 2013, apărea o știre despre cum că Plahotniuc ar fi monitorizat de Interpol. Domnul Filantrop a ieșit strofolit și a declarat sus și tare ”Nu sunt monitorizat de Interpol”. Și a declarat că așteaptă scuze oficiale. Cică, pentru denigrare.

După un scurt studiu al statutului Interpol și o cercetare prin google, am scris articolul de mai jos, concluzionând că ”Întrebarea la care ar trebui să răspundă Plahotniuc nu este dacă e monitorizat, ci dacă a fost vreodată monitorizat de Interpol”. Și am concluzionat că nu ar trebui să primească nicio scuză.

Peste alte câteva zile, după mai multe evenimente (nu pretind că blogul meu a decis mare lucru) Plahotniuc iese la aceeași tribună și declară ”Am fost monitorizat de Interpol”. De atunci, presa de opoziție are la dispoziție două cadre, la distanța de o săptămână, în care Domnul Filantrop este prins cu minciuna. Iată și imaginile ce îl enervează până acum.

http://www.youtube.com/watch?v=BgMnUx_L5YE

 

Pentru că Interpol nu se bagă în politică, mi s-a părut justificat un scenariu, când, după ce devine deputat, acesta se adresează Interpolului să fie radiat, iar Interpolul (o organizație mare, care funcționează pe multe compromisuri, inclusiv pe faptul că unele state membre sunt conduse de bandiți), a răspuns cu o scrisoare similară celei de mai jos.

De aceea, am scris articolul de mai jos, care până acum stă bine merci pe Jurnal.md și nu am nicio problemă cu asta. Eu cuvintele înapoi nu mi le iau. Mă scuzați, acum mi se pare cam incoerent. Acum poate scriu ceva mai bine, deși chiar și acum rămân în urma mea multe greșeli.

*********

 

Scrisoarea prezentată astăzi de Prim vicepreşedintele (încă) a Parlamentului, se speră că va pune punct pe discuţia: „este sau nu este Plahotniuc cercetat de Interpol?”

 

Pe asta a mizat. S-a grăbit să ceară dezminţiri de la Recean.

Totuşi, mai rămân câteva chestiuni de precizat:

  1. Ştim cu toţii că răspunsul la o scrisoare oficială depinde foarte mult de modul în care e formulată solicitarea. Ar trebui să vedem scrisoarea semnată către Interpol pentru a vedea şi ce anume s-a întrebat. Doar ca şi chestie.
  2. Comisia la care s-a adresat scrisoarea este responsabilă de monitorizarea activităţii Interpolului – un fel de audit intern.
  3. Articolul 3 al Constituţiei Interpolului presupune o clauză de neutralitate, care, pentru a asigura o cooperare maximă cu statele membre (190 la număr, deci practic toate din lume, chiar şi cele mai corupte, unele din ele cu dictatori şi criminali de război la putere) îi interzice organizaţiei să întreprindă orice activitate de caracter politic, militar, religios sau rasial. Politic e aspectul ce ne interesează.
  4. O să presupunem că documentul nu e fals. Este, probabil, adevărat. Ceea ce spune documentul arătat astăzi este că în bazele de date a NCB Roma nu există informaţie despre Plahotniuc. Asta e traducerea mot-a-mot. O să presupunem chiar că aceasta este echivalent cu sintagma „numele lui Plahotniuc nu figurează în bazele de date a Interpolului”, tirajat în presa afiliată lui Plahotniuc –  închidem iarăşi ochii la această mică diferenţă.
  5. În final, faptul că „numele lui Plahotniuc nu figurează” în bazele de date a Biroului Interpolul din Roma, nu înseamnă că numele lui nu a figurat, cândva în trecut – în Roma sau oriunde în altă parte. Vedem aici o altă scrsioare găsită pe google, de la aceeaşi Comisie de Control asupra Înregistrărilor (la care s-a adresat Plahotniuc), conform căreia Comisia informează că numele lui X a fost radiat din bazele de date ale Interpolului.
  6. Probabil, ar trebui să adresăm o altă întrebare – mult mai exactă. A figurat oare, oricând în ultimii 20 ani, numele lui Plahotniuc (sau oricare din identităţile sale) în bazele de date a interpolului?

Nu de alta, dar, în calitatea sa de om politic, om de stat, cu ceva timp înainte, Plahotniuc s-ar fi putut adresa cu o altă scrisoare, cu solicitarea de a iradia numele său din bazele de date a Interpolului, în conformitate cu Articolul 3 al Constituţiei Interpolului – ca şi parte a unui proces amplu şi îndelungat de curăţare a reputaţiei lui Vlad Plahotniuc. Interpolul nu ar fi putut zice nu.

După asta, după ce ar fi primit o scrisoare similară cu cea a dlui Chalakapali din India, ar fi mai scris o scrisoare, întrebând dacă numele său figurează pe undeva la Interpol. Scrisoarea asta ne-a prezentat-o nouă. Şi scrisoarea pe care a prezentat-o spune doar că numele lui nu este în Interpol Roma. Şi doar că nu este acolo la moment.

Doar un scenariu alternativ celor prezentate în presă azi dimineaţă.

Asta nu înseamnă că Operaţiunea OCTOPUS, cum i-a zis Interpolul, nu a avut loc, şi nici măcar nu înseamnă că în 2007 Interpolul nu s-a interesat de Plahotniuc, solicitând informaţie de la autorităţile moldovene.

De aceea nu cred că Recean ar trebui să îşi ceară scuze. Poate informaţia lui e doar învechită :-).

 

*********

Acest articol va sta puțin publicat azi, după care îl voi muta pe data de 15 februarie 2013, acolo unde i-e locul.

Și un sfat celor ce scriu la comandă – get a life. Mizeriilor.