Acest articol nu e următoarea analiză, sau constatare. E mai mult un îndemn la acțiune. Așa că, atenție, vă rog.
Este o adresare unui grup pe cât de restrâns, pe atât de activ, al cetățenilor noștri. Se întâmplă uneori, în cadrul discuțiilor enervate despre ce mai fac ai noștri politicieni, cineva să ajungă, a câta oară, la întrebarea ”OK, da ce putem face noi?”
Răspunsul general pe care îl am – orice. Ceva. Fiecare din locul său trebuie să se gândească bine despre puținul pe care îl poate face, după asta să ia și să-l facă. Primul lucru pe care îl putem face e să nu rămânem indiferenți. Dacă oamenii bine intenționați s-ar mobiliza, acționând haotic și chiar necoordonat, am pune, prin metode legale și foarte civilizate, această ”guvernare” sub un așa asediu, încât nu ar rezista presiunilor și ar crăpa pe bucăți. Asta ei sunt cu ”verticale”, ”organizări” și ”coordonări”. Și la ce le ajută? Vedem cu toții că stau cu ratinguri de o cifră. Noi suntem diferiți unii de alții, împrăștiați prin lume, avem talente și capacități diferite. Dar vrem același lucru. Asta este, probabil, cel mai important.
În acest articol vă propun o idee cum ar putea ajuta enorm moldovenii stabiliți în SUA, mai ales cei cu cetățenie SUA. E primul din acest ”ciclu”, pentru că vor mai fi sugestii și pentru alții. Pentru că m-am săturat cum o isprăvile unui grup bine organizat de cleptomani îmi fac de rușine țara. De exemplu aici. Sau aici. Sunt foarte, foarte multe. Iată cu ce e vestită țara noastră în anul 2016.
Deci:
În SUA, spre deosebire de țări ca a noastră, politicienii ascultă atent fiecare potențial votant și încearcă să le adreseze problemele. Ei știu bine că, odată ce au rezolvat problema unui om concret (în realitate, nu doar pe hârtie), acesta îi va da votul în următoarele alegeri. Mai mult, acest vot va avea un efect multiplicator, atrâgând și voturile familiei, comunității. Așa gândesc politicienii – cum să câștige voturi. Ei permanent numără voturile. Cei ce calculează câte voturi pot fura, cumpăra, sau falsifica, așa cum fac ai noștri, nici măcar politicieni nu sunt.
Pentru că sunt politicieni, senatorii din SUA sunt în permanent dialog cu alegătorii din statul său, iar birourile lor primesc permanent solicitări, petiții, propuneri de la cetățeni. Mulți cetățeni SUA, conștienți că senatorul lor trebuie să lucreze pentru ei, chiar utilizează acest instrument pentru a solicita acțiune de la senatorii lor pe un anumit subiect. Unele din chestiunile venite de la cetățeni ajung în Congres și sunt transformate în decizii. Informația de contact a tuturor senatorilor congresului SUA poate fi găsită aici: http://www.senate.gov/senators/contact/
Sau dați un search în google ”contact your senator”.
Cred că ideea postării deja e clară. Cei ce citesc aceste rânduri, au cetățenie SUA și le pasă puțin de Moldova, au o modalitate cum ar putea ajuta Moldova. Nu vă leneviți și scrieți o petiție senatorului vostru. Dacă nu aveți cetățenie, puteți face un extra efort apelând la ajutorul unui prieten ce are cetățenie SUA. Dacă știți pe cineva ce are cetățenie SUA, ați putea transmite această postare, îndemnându-l să se implice.
Nu o să propun un text gata în engleză, pentru că nu cred în efectul petițiilor copy-paste cu diferiți semnatari. Sunt, totuși, unele idei care aș sugera să le includeți în eventuala adresare a voastră. Vedeți mai jos câteva idei care ar fi bine să se regăsească în mesajul vostru pentru ca acesta să fie mai convingător:
- Sunteți cetățean al SUA și plătiți impozite în această țară. În același timp, țineți și la țara voastră de origine, Moldova, care recent a fost zguduită de o fraudă de nemaivăzut. Din sistemul bancar a fost furat un miliard dolari SUA – echivalent a aproximativ 15% din PIB-ul acestei țări. Banca Națională a Moldovei a ”salvat” băncile, finanțând această groapă din rezervele BNM. Motivele – aparent onorabile – de a salva sistemul bancar. Detaliile, însă, denotă altceva.
- Mai mult ca atât, în loc să recupereze banii furați, autoritățile, ignorând protestele societății civile care a mai rămas independentă, au decis să pună această datorie pe umerii cetățenilor Republicii Moldova – cea mai săracă țară din Europa. Pierderile din fraudă vor fi acoperite din banii cetățenilor. Prin acest pas vă este clar faptul că ei nu intenționează să întreprindă acțiuni decisive în recuperarea banilor furați.
- Sunteți conștient de faptul că o bună parte din banii furați sunt, de fapt, banii donatorilor. Doar Fondul Monetar Iternational, din programul precedent cu Moldova, a suplinit rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei cu 275 milioane dolari. Acești bani sunt, în bună parte, banii contribuabilului SUA, inclusiv al semnatarului, care în calitatea sa de cetățean onest, achită impozite în SUA. La cota de 17,51% a SUA în FMI, reiese că puțin peste 48 milioane dolari SUA din cei 275 milioane vărsați de FMI în rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei și ulterior scoși din rezerve prin schema miliardului, sunt bani americani.
- Mai mult ca atât, se discută un nou acord cu FMI de 179 milioane dolari SUA – bani ce vor fi îndreptați spre a compensa pierderile din rezervele BNM. Este important ca acei politicieni ce au contribuit la furtul banilor din tranșa precedentă să fie cunoscuți publicului și în vizorul autorităților SUA.
- Dat fiind faptul că, prin această fraudă, nu doar banii contribuabilului moldovean au fost furați, ci și banii contribuabilului din SUA, acest lucru vă privește personal nu doar în calitate de originar al Moldovei, ci și în calitatea Dumneavoastră de American onest. De aceea solicitați Congresului SUA să acționeze mai determinat în investigarea acestei crime. Pentru că, accentuez, prin această fraudă au fost furați nu doar moldovenii, ci și americanii.
- Afară de asta, ultimii ani buni, Moldova a fost un punct intermediar de spălare de bani din Rusia spre țările din Vest. Zeci de miliarde de dolari au fost spălați prin Moldova. Acest proiect a căpătat și nume – spălătoria moldovenească – ”moldovan laundromat”. Nimănui nu îi este cunoscut până la urmă pentru ce anume sunt/au fost folosiți acești bani, odată ajunși în Europa.
- Vă este clar că atât frauda bancară de un miliard de dolari, cât și laundromatul, au fost posibile doar pentru că instituțiile ce trebuiau să acționeze, nu au acționat. Aceleași instituții acționează în alte cazuri, mult mai mici, neînsemnate și/sau mai greu de depistat, deci nu se pune problema de lipsa de capacitate – scuza de bază a conducătorilor lor. Vă este clar, deci, că aceste fraude au fost posibile doar cu acoperirea politică la cel mai înalt nivel.
- Date fiind cele de mai sus, dar și faptul că există precedente suficiente în care Congresul SUA a luat poziție tranșantă față de acțiunile de spălare de bani și crima organizată internațională, sugerați senatorului vostru, indiferent de partidul pe care-l reprezintă, să ia atitudine tranșantă. De notat că în renumitul caz Magnitsky au fost implicați mai puțini bani (230 milioane USD), însă rămâne până acum un caz de rezonanță. Aici vorbim de minimum 20 miliarde dolari spălați prin Moldova și 1 miliard dolari furat din Moldova.
- Solicitați senatorului vostru să fie de partea justiției. Contribuabilul american a fost furat, repet, de 48 milioane dolari. Curând Moldova o să primească o nouă tranșă de la FMI care să acopere treptat, de fapt, tranșa trecută, deja furată din rezervele Băncii Naționale. Moldova are nevoie de acești bani, însă ar fi imoral și imprudent ca acești bani să fie acordați fără a avea o listă a celor responsabili direct și implicați direct în frauda precedentă. Pentru că riscăm ca banii să nu ajute țara, ci să fie, din nou, furați. Acești bani, odată furați, vedem cu ochiul liber cum corup sistemul politic din Moldova, dar și societatea civilă, tăind orice șansă acestei țări de a evolua într-o democrație matură și funcțională. Din cauza banilor murdari.
- Pur și simplu solicitați senatorului vostru să acționeze, să ia o poziție vizavi de acest subiect. Pentru că sunteți îngrijorați. Ei știu ce să facă în asemenea cazuri. Să solicite informații, să contribuie activ la depistarea celor vinovați, în special a exponenților politici și a angajaților instituțiilor din Moldova, pentru că, în situația în care este Republica Moldova, nu vedem cum justiția poate fi restabilită de instituțiile moldovenești care, se pare, se ascund în continuare după deget. Menționați că există suficiente motive ca să se acționeze similar cazului Magnitsky, făcându-se publică o listă de responsabili – politicieni și asociați ai acestora – asupra cărora SUA să impună sancțiuni personale. Nu e necesar să dați nume. Se lămuresc ei singuri, dacă se apucă de treabă.
- Deși au fost deja câteva accidente suspecte, unde oameni s-au sinucis, asfixiat, etc, nu am vrea nimeni ca toată istoria asta să devină de rezonanță internațională doar după ce va fi asasinat direct încă cineva, aducând încă o similitudine cazului Magnitsky. Da, și mai puteți menționa faptul că opinia publică din Moldova a aflat recent că în fraudă ar putea fi implicați cetățeni ai SUA, la moment rezidenți ai Republicii Moldova.
Sunt doar câteva idei care cred că ar putea fi semnalate, dar, până la urmă, propunerea mea este una – contactați-vă senatorul la subiectul Republica Moldova. Intrăm în alegeri. Vor juca urât de tot și asta deja devine tot mai clar.
Dacă aceeași problemă, semnalată de oameni bine intenționați din diferite regiuni ale SUA, ar ajunge simultan pe masa la câțiva senatori din diferite state SUA, dar și reprezentând partide diferite, cine știe ce se poate întâmpla. SUA, de asemenea, intră în alegeri.
De aceea, dacă vreți să ajutați, asta ar putea fi o idee.
Dacă ești cetățean SUA, votezi și îți plătești impozitele, apucă-te și scrie-i senatorului tău.
Dacă nu ești cetățean al SUA dar știi pe cineva ce are cetățenie, roagă-l/-o să-ți facă o favoare. Indiferent de ce limbă vorbește și cât de aproape sufletește este de Moldova, acestor oameni li s-au furat 48 milioane dolari. E suficient ca doar unul din senatori să devină interesat de acest subiect. Pentru asta, cei cărora le pasă, ar trebui să se implice. Să facă un efort și să dedice 1-2 ore din timpul său. Nu e mult, dar acest efort trebuie făcut.
Același lucru poți să îl faci dacă deții cetățenia altei țări care își ascultă cetățenii. Pentru că în Moldova, la sincer vorbind, avem un monolog. Ei trebuie să vorbească, iar noi să tacem și să ascultăm și mai ales să nu comentăm. De aceea sens în a avea dialog cu acești politicieni nu mai văd. Au demonstrat ani la rând că nu sunt în stare.
Sau pur și simplu dă-i un share articolului ăsta. Tot înainte.
Ei nu vor reuși să-și facă mendrele la nesfârșit, dar o vor face atâta timp cât asta le va fi permis. Ei cred că și-au cumpărat o țară întreagă. Asta trebuie să ne enerveze enorm de tare, pentru că ei cred asta despre țara ce, de fapt, ne aparține nouă, nu lor.