fbpx

Interviu Europa Liberă, 12 august 2016

Interviu Europa Liberă (linkul original aici)

După un sfert de secol de independenţă, Moldova este o țară fără elită politică. Neîncrederea în viitorul acestui stat atinge cote maxime. Este părerea fostului consilier guvernamental Dumitru Alaiba.

Europa Liberă: În ajunul celei de-a 25 aniversări de la proclamarea independenței Republicii Moldova, încercăm să analizăm ce a fost bine, ce a fost rău în acest sfert de secol de independență, cum s-a dezvoltat statul, cât de mulțumiți sunt cetățenii de cele ce s-au făcut până acum de către guvernanți. Ce a fost bine și ce a fost rău?

Dumitru Alaiba: „Cu bine nu prea avem cu ce ne lăuda. Au fost 25 de ani, au fost unele evoluții, s-au mișcat unele lucruri, dar acesta nu a fost rezultatul muncii sau al luptei politicienilor. Aceasta a fost o inerție. Da, la începutul anilor 2000 se lăudau că nu mai dau pensia în caloși. Acum se laudă că au făcut un lucru normal, elementar, ca, de exemplu, libertatea de a circula în Europa. Acestea sunt chestii care sunt absolut normale, noi nu trebuie să le luăm ca ceva extraordinar. De aceea vedem foarte bine că mulțumirea oamenilor nu este deloc mare. Dimpotrivă.”

Europa Liberă: Dar de ce s-a adâncit prăpastia între cei care votează și cei care au fost aleși?

Dumitru Alaiba: „Nu cei ce votează au fost cei care au făcut câțiva pași în urmă an după an, după an. Impresia mea este că nu există o înțelegere la ce vrea lumea sau poate știu ei foarte bine ce vrea lumea, doar că nu se poate vorbi despre aceasta. Încearcă să ne convingă pe noi să vrem altceva decât ei, pur și simplu, să facă ceea ce trebuie făcut.”

Europa Liberă: Dar cetățenii cu drept de vot au știut ce vor în acești 25 de ani?

Dumitru Alaiba: „În țara noastră, ca și alte țări post-sovietice, societatea a fost una confuză. Este evident că am trecut prin anumite șocuri prin care, probabil, trei generații nu trec. Și vorbim doar de o generație, de exemplu, generația părinților mei. Nu este nimic extraordinar. Evident că oamenii au fost destul de confuzi, însă avem și alte exemple, cu alte țări. Am avut o anumită clasă politică, anumiți lideri de opini. Anume acesta e rolul lor – să ghideze, să influențeze, să inspire oamenii.”

Europa Liberă: Din contra, cetățenii spun că Moldova nu a avut parte de un lider național. Și aceasta e și o frână în dezvoltarea statului.

Dumitru Alaiba: „Eu vorbesc de alte țări care, la fel, au trecut prin perioade destul de triste în anii ʾ90. Vorbim de Polonia, Țările Baltice, Cehia ș.a.m.d. Toate au trecut prin sărăcie, prin schimbarea regimurilor, prin schimbarea chiar a mentalității, prin necesitatea de a regândi unele lucruri în sine. Doar că au avut într-adevăr noroc de anumiți oameni care erau, pur și simplu, bine intenționați, pe când la noi, din păcate, clasa politică, într-un fel, s-a regenerat, unii din alții au ieșit. Într-un ciclu electoral, sunt împreună, după aceasta se ceartă și fac proiecte paralele. Deci, ei unii din alții ies și se regenerează și ne tot spun că următorul e salvarea sau încă unul, sau încă unul. Aceasta e trista realitate.”

Europa Liberă: De ce atât de greu apare acest lider național în Republica Moldova?