fbpx

Când folosești protecția datelor cu caracter personal pentru a ascunde corupția

Azi a apărut pe RISE o următoare investigație. O vedeți aici:
https://www.rise.md/articol/culisele-afacerii-imobiliare-voronin-plahotniuc/
De asemenea, pretextul ”datelor cu caracter personal” este din nou în vizorul opiniei publice, după ce următorul demnitar l-a invocat pentru a fugi de un răspuns direct.
M-am jucat puțin și vedeți mai jos ce a ieșit – mai în glumă, mai în serios. Cam așa ar arăta investigația de mai sus dacă i-am asculta pe cei ce țipă despre datele cu caracter personal (pe când de fapt vor pur și simplu să își ascundă interesele și schemele).
screen-shot-2017-01-26-at-1-35-41-pm
Screen Shot 2017-01-26 at 1.35.59 PM.png
Comodă investigație pentru cei vizați în articol, nu-i așa?
Cu așa abordări și viziuni scăpăm de corupție poate în secolul 25.
Unicele nume rămase – cele ale jurnaliștilor ce au îndrăznit să își pună întrebări. Scăpăm de Jurnal și ne apucăm de alții, da?

M-am pronunțat destul de tranșant deja de ani de zile împotriva utilizării ”protecției datelor cu caracter personal” ca și pretext pentru a proteja corupția și a bloca transparența și orice tentativă de reformă. Asta devine o problemă (sau chiar un impediment) tot mai mare din calea reformelor anticorupție.

Transparența maximă e cel mai ieftin instrument pe care îl avem la îndemână pentru a lupta împotriva corupției. 
În același timp, orice inițiativă de transparență nu ai avea, ai ”juriștii neamului” ce sar și țipă despre ”protecția vieții private”. Făcând asta, acești oameni pur și simplu sar în apărarea corupției. O protejează. Pentru că aceasta e sub un următor asediu. Simplu.
Deși cred în faptul că viața privată trebuie protejată, de ani buni tot felul de demnitari o folosesc drept pretext pentru a-și ascunde interesele și schemele. De ani buni, ori de câte ori vreun demnitar a invocat legea pentru protecția datelor cu caracter personal, a interpretat-o eronat, pentru a ascunde societății informația de interes public. De ani buni nu se vorbește în spațiul public despre adevăratele probleme din calea asigurării unei protecții adecvate a vieții private a cetățeanului de rând, nu a corupților. Viața privată a corupților trebuie demascată, nu protejată.
 
Iar omul de rând nu prea simte că viața sa privată e protejată în vreun fel, nu-i așa? Pentru că, dacă vrei, poți găsi orice informație, despre oricine. Iată aici avem o problemă, da.
 
Iar acest Centru de Protecție a Datelor cu Caracter Personal, este instituția ce este folosită pentru a bloca reformele necesare să scăpăm de corupție în loc să asigure, într-adevăr, o protecție adecvată a vieții private, atunci când este cazul. Acționând astfel ei, de asemenea, sunt în apărarea corupției.