fbpx

Haideți să lansăm o cruciadă împotriva trollilor și postacilor.

anger-trolll

Știri false au existat dintotdeauna. Acum ele se răspândesc cu viteza luminii, din cauza câtorva mii de profiluri false care, la apăsarea unui buton, ne invadează newsfeedurile tuturor în același moment. Dați să ne ajutăm reciproc și să ne curățăm listele de prieteni. 

 

Poate titlul e prea ambițios. Va fi o tentativă. Explicăm pe scurt:

Începem un joc nou pe rețele. Interactiv, cu provocări și tot. Jocul e din câțiva pași.

 

 

  1. Intră pe acest grup deschis de facebook. Aici vom vâna trolli și postaci cu identități false.
  2. Găsește un un profil fals.
  3. Găsește profilul persoanei adevărate (instrucțiuni, de exemplu, aici).
  4. Postează în grupul de facebook ambele linkuri. Dacă fake-ul reprezintă vreo persoană publică, arat-o și pe ea.
  5. În comentariile la postare, dă un tag la câțiva prieteni comuni pe care îi ai cu el. Dacă ei nu sunt în acest grup, întâi adaugă-i.
  6. Raportează-l la facebook, după asta – blochează-l.
  7. Dacă te-a tagguit cineva în vreo postare precedentă, dă și tu tag altor câțiva prieteni, după care întoarce-te la punctul 5 mai sus. Report, după care block.
  8. Poți să mai faci scroll și să vezi, dacă te poți băga în vreo discuție precedentă, pe care ai scăpat-o, să mai dai un tag cuiva.

anti17622031_10212111819888799_2563678410877880106_o

Doar raportând și blocând nu îi ajuți pe prietenii tăi să scape și ei de profilul fals. Ai putea face un extra efort, descris mai sus. Și ei vor face la fel, la rândul lor.

Screen Shot 2017-04-03 at 3.30.19 PM
…iar la final – Report și Block

Facebook era mult mai fain fără așa-zișii trolli și profiluri false, nu-i așa?

Trollii postaci răspândesc, organizat și la apăsarea unui singur buton de prin holding, știri false, denigrări și altă mizerie.

Noi isterizăm pe baza știrilor false, dar uităm de faptul că rețelele sociale (facebook) ar fi mult mai imune la acestea fără trollii ce le promovează organizat.

Trollii postaci sunt puțini – câteva sute de profiluri. Totuși, pentru că acționează organizat și coordonat, ni se crează impresia că sunt mult mai mulți.

Noi am uitat că oamenii reali sunt mult mai mulți – aproape 1 mln de profiluri. Profilurile false sunt o mică-mică parte din facebookul moldovenesc.

Și să nu uităm că, în spatele fiecărui profil fals stă un om care este plătit ca să polueze informațional. Asta e jobul lor.

Noi nu suntem obligați să acceptăm asta.

E ok să avem dezbateri sănătoase în contradictoriu, nu însă și discuții sterile cu postaci plătiți ce stau pe câteva profiluri profiluri odată. Dați să avem o comunicare normală.

Pentru început, facem un efort comun și ne ajutăm reciproc să scăpăm de această mizerie din lista noastră de prieteni. Am putea vedea un efect chiar în câteva luni. Depinde cât de bine prinde această idee.

Facebook e o structură piramidală unde, până la urmă, toți sunt prieteni cu toți. Dați să utilizăm această chestie pentru a ne curăța newsfeedul.

Ideea e simplă. Când vezi că un profil fals s-a strecurat printre prietenii tăi, sau te cere în ”prieteni”, ai face bine să bați alarma și pentru ceilalți prieteni ai tăi. Arunci linkul pe grupul nou-creat și intri în joc.

E bine să ne ajutăm prietenii, nu? E același lucru ca și cum i-ai spune cuiva că are o bucată de pătrunjel pe dinte – îi faci un bine :).

Dacă ideea ia foc, trollii nu vor dispare în general, dar efectul lor asupra noastră și a prietenilor noștri ar fi mult mai mic. Lăsați-i să existe undeva într-un colț întunecat al facebookului și să își pună like-uri unul altuia.

Tolerându-i zi de zi, menținem această industrie care, la un moment decisiv ar putea să îți umple newsfeedul cu bancuri, chiar dacă la 2 km de tine sunt proteste stradale. Între timp, însă, te hrănesc cu știri false.

Trollii și falsurile sunt problema noastră comună. E logic, doar împreună o vom putea rezolva.

PS: nu știu cât de tare o să prindă ideea asta, dar cel puțin merită de încercat. Există multe acțiuni gen Trolless, sau grupuri de profile fake. Ceea ce le lipsește este un call to action. Le puteți utiliza drept surse în noul joc. Încercăm?