fbpx

Lui Andrian Candu. Scrisoare.

Stimate Domnule Președinte al Parlamentului,

Din numele a foarte mulți oameni, vreau să vă rog un lucru. Să vă onorați promisiunile. Pentru asta sunteți în politică. Pentru asta consumați banul public.

Chiar dacă nu ați cerut votul cuiva în viață, oricum v-ați obligat. În fața cetățenilor și a comunității internaționale. Ați promis.

Prima promisiune pe care trebuie să o respectați este cea dată câteva luni în urmă. Promisiunea de a respecta opinia Comisiei de la Venezia. Nu partea comodă, ci avizul în totalitate. Va trebui să vă țineți de cuvânt. Ne împingeți țara în izolare și nu v-o putem permite. Respectați opinia experților. Nu, juriștii din Partidul Democrat nu știu mai bine ca experții Comisiei de la Venezia.

Mai aveți, însă, promisiuni neonorate.

Vă rog să puneți mâna pe Programul de Guvernare, adoptat în ianuarie 2016. Ați votat Guvernul în 7 minute, deci probabil nu ați citit ce votați. Citiți acum. Și puneți-vă pe implementat. Asta ne-ați promis. Schimbarea sistemului electoral nu figurează în acel document. Recomand o citire atentă a Titlului I. – Combaterea corupției. În special partea B – Combaterea corupției politice. Foarte bune inițiative. Începeți de acolo, dar recomand să citiți tot documentul. Sunt foarte multe de făcut. Faceți. Și recomand un reality-check la ceea ce implementați. Nu mai implementați reformele doar pe hârtie, că ne-am săturat.

Mai aveți de respectat obligațiunile asumate în Acordul de Asociere semnat dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Recomand titlul I și titlul III, dar vă poate ajuta domnul Leancă.

Ultimele patru luni au fost un exemplu de timp pierdut. Timp, în care societatea ar fi putut discuta cu ardoare problemele reale. În schimb, a trebuit să ne organizăm în încercarea de a preveni o următoare greșeală promovată de cei, care au ajuns să ne reprezinte, chiar dacă, în 2014, 85% din votanți nu i-au votat.

Or, în locul schimbării sistemului electoral, am fi putut avea discuții la subiecte mult mai relevante și importante.

Inițiativa schimbării sistemului electoral a apărut imediat ce a fost retrasă o altă idee ce nu ar fi trebuit să existe – amnistia fiscală. În ambele cazuri, a trebuit să pierdem energie pentru a acționa împotriva acestor proiecte, pentru că am văzut cum acestea reprezintă un pericol pentru statul de drept, pentru anticorupție, pentru democrație în general.

Societatea a pierdut peste șase luni de zile protestând împotriva unor inițiative ce nu trebuiau lansate, pentru că guvernarea nici nu le-a promis. Nu așa se guvernează transparent și previzibil.

În ambele cazuri, dumneavoastră ați fost folosit de șeful PD ca și principalul promotor al acestor inițiative. Ați mințit prin conferințe de presă despre cât de bune și necesare sunt acestea. Ați mințit oamenii. Ați mințit partenerii noștri. De la aceiași parteneri așteptați acum bani.

Ne-ați costat foarte mult timp și energie. În loc să construim ceva, am fost aruncați pe această agendă. S-ar acumula sute de mii de ore de lucru și, probabil, sute de mii de cuvinte scrise la subiect. Bani, timp și nervi pierduți. Oameni din birocrația statului și dinafara ei au pierdut timp pe non-subiecte, în loc să construiască, să conceptualizeze ceva.

Nu suntem unicii, cărora le-ați pierdut timpul cu o inițiativă inutilă. Ați ajuns să pierdeți timpul multor oameni dinafara țării. Încercați să estimați numărul de ore de lucru pierdute în Parlamentul European, în Comisia Europeană, în Consiliu și, desigur timpul experților Comisiei de la Venezia.

Ați solicitat opinia lor și acum le-o spuneți că puteau nici să nu vă o dea. Asta este disrespect. Ați vrut o aprobare birocratică, iar oamenii și-au luat munca în serios. Asta nu vă place. V-ați amintit de suveranitate.

Reprezentați un partid care, în cuvinte, se declară protectorul cursului pro-european și implicit al Acordului de Asociere. Acest acord este cea mai mare cedare de suveranitate din istoria țării noastre și este un acord bun și necesar. Tot voi vorbiți despre suveranitate.

 

Domnule Candu,

Retrageți acest proiect de modificare a sistemului electoral, pentru că este o idee proastă. La toată capacitatea voastră mediatică și financiară, ați pierdut acest război informațional. Nu ne-ați păcălit nici pe noi, nici pe europeni. Ați pierdut. Acceptați asta.

 

Domnule Candu,

Noi să începem să vorbim despre necesitatea salvării cursului pro-european pe care îl compromiteți accelerat în aceste zile? Ianukovici tot așa a început, domnule Candu. Nu vrem să ne trezim într-o țară izolată, doar pentru că voi nu puteți înțelege că ați pierdut. Noi am câștigat, domnule Candu. 

 

Domnule Candu,

O opinie trebuie respectată în primul rând atunci când ea nu vă convine. Va trebui să respectați opinia Comisiei de la Venezia și opinia noastră, a celor ce au ieșit împotriva inițiativei voastre cu argumente și dovezi.

 

Domnule Candu,

Încercați să înțelegeți că respectul oponentului nu este o slăbiciune. Încercați să înțelegeți principiile de bază ale unei democrații. Retrageți proiectul ăsta. Acceptați că inițiativa asta nu a mers pentru că este una proastă și mergem cu toții mai departe.

 

Domnule Candu,

Încetați să fiți paranoici. Nu suntem contra ”a orice nu ar propune PD”. Ați ieșit cu inițiativa de reducere a numărului ministerelor. V-a criticat cineva? Principalul – faceți o dată, că deja al doilea an tot vorbe goale (pe când fondarea de noi ministere în 2009 a durat câteva luni). Dați-ne rezultate, azi.

 

Domnule Candu,

De un an jumate partidul pe care îl reprezentați poartă responsabilitate exclusivă pentru tot ce se întâmplă în țară. Un an jumate în urmă ne spuneați că vom trăi mai bine în maximum un an. Apropos, unde-i miliardul, domnule Candu?

 

Domnule Candu,

În 2016 ați avut șansa unică să ”restabiliți încrederea” încetul cu încetul. Pentru asta trebuia să lucrați. Ați preferat să o țineți tot așa ca și până atunci. Ați preferat să-l faceți Procuror General pe un Harunjen în locul unui om credibil. Ați preferat să atacați opoziția. Ați preferat să ignorați anume acele subiecte, despre ce trebuia să vorbiți. Ați preferat să îi protejați, cu orice preț, pe ”ai voștri”. Ați preferat să promovați amnistii fiscale și sisteme electorale. Cu asta ați pierdut timpul, în loc să încercați să vă refaceți imaginea. Ați ratat ultima șansă de a supraviețui. Nu ați avut când să guvernați. Ați avut alte priorități.

 

Domnule Candu,

Din câte îmi amintesc, nu asta ne promiteați un an jumate în urmă.

Nu asta promiteați câteva luni în urmă.

Noi pur și simplu vă rugăm să vă păstrați promisiunile. Pentru că noi nu uităm. Cu cât mai mult ne mințiți, cu atât mai multe o să vă amintim. Arătați puțin respect nu celor ce vi se lingușesc și există doar pentru a vă susține agenda, ci anume celor care sunt predispuși critic.

Arătați puțin respect și față de cuvântul dat.

Așa se face politică în secolul 21. Mai onesc decât în anii 90.

 

 

candu
Andrian Candu. Foto din discursul ”I have a dream”.