S-a tot vorbit că alegerile din Chișinău sunt o repetiție pentru testarea sistemului mixt. Și dacă duminica trecută ar fi fost alegerile parlamentare? Câteva gânduri mai jos.
Rezultatul alegerilor din Chișinău arată, în practică, la ce ne putem aștepta în parlamentare sub sistemul electoral mixt. Să fi fost alegeri pentru Parlament, Ion Ceban, care a adunat doar 40% din voturi, devenea deputat, chiar dacă 60% nu l-au votat. Pentru că nu avem nici măcar turul 2 și asta nu e principala problemă a actualului sistem electoral.
Acum imaginați-vă exact așa în aproape toate circumscripțiile electorale croite la repezeală în baza informațiilor evident false. Poate PD credeau că au informații adevărate, dar dacă se bazează pe aceleași sondaje cu care ne hrăneau pe noi, e jale. Știm că sondajele lor interne tot arătau că Silvia Radu e favorita.
Dar… poate ei pur și simplu nu pot mai mult? Poate asta e tot la ce au fost în stare? Iar noi mistificăm. Noi ne băgăm reciproc în sperieți. Și dacă asta e limita capacității lor? Dacă unicul lucru pe care îl pot este să cumpere deputați pentru a-și vota legi din carton? Și gata. Iar în fața oamenilor sunt neputincioși? Doar de asta și au schimbat sistemul electoral – pentru că știu că nu pot altfel.
Există scenarii care se plasează atent prin cercurile diplomatice, cum că după parlamentare PD ar putea menține cursul spre UE rupând din PSRM (ca totdeauna, combinație de mită și șantaj). Unii cred și acceptă asta ca și unica soluție. În primul rând, eu nu-s de acord că asta e unica soluție. Unica soluție este decorupționarea concurenței politice și eliminarea banilor murdari. În al doilea rând, după parlamentare PD va trebui să rupă deputați nu de la Dodon, ci de la Putin. Aici mă opresc și vă las pe fiecare să decideți pentru voi dacă vor îndrăzni măcar, sau nu. De asemenea, gândiți-vă cât de ușor va fi să cumperi socialiștii, energizați și consolidați după un scor amețitor ce le-a venit din pod din cauza calculelor greșite ale PD-ului.
Nici chișinăuienii, nici bălțenii nu au înghițit momeala cu candidatul PD, chiar dacă acesta era „independent”. Oamenii au înțeles că în ultimul timp independenți nu există. Oamenii nu sunt într-atât de proști precum speră strategii PD. Ei au eșuat în calculele lor și vedem a câta oară cum nu își merită banii. Cu siguranță ceea ce se întâmplă nu e scenariul ideal pentru PD.
Să nu uităm, că PD (pe atunci alături de alții) a mai „greșit” o dată cu o altă reformă electorală. Câștigul amețitor al comuniștilor din 2001 tot o greșeală de calcul a alianței „democratice” de atunci a fost, din care făcea parte și PD.
Dacă este să citim acțiunile, se pare că PD se pregătește să dea țara socialiștilor – conștient sau din prostie. În majoritatea circumscripțiilor ne putem aștepta la ceea ce s-a întâmplat în Chișinău – ca un candidat al socialiștilor (cu finanțare netransparentă și acoperire media generoase) să iasă pe primul loc, urmat de un candidat pro-european pe fix locul 2 și alt candidat pro-european pe fix locul 3.
Și de bine despre Chișinău:
Dar totuși, se poate. S-a arătat în practică. Noroc că pentru Primărie, cel puțin, avem al doilea tur, nu-i așa?
Un pas imperativ pentru a arăta că se poate, este să ieşi la vot. Dacă nu ieşi, nu reuşeşti să-ți impui voința şi ei o fac pe a lor. Ei nu vor ca tu să ieşi la vot. Ei fac tot ca tu să nu ieşi: te îngrețoşesc, te demotivează, te bombardează cu minciuni, îți bagă bariere artificiale prin legi (votul studenților, votul diasporei), schimbă sisteme electorale. Tu trebuie să ieşi ca să-i sfidezi.
Votul politic. Am observat că în aceste alegeri, atât Ceban, cât și Radu, care se vedeau deja în turul 2 băteau tobele cu “să lăsăm politica”. Serios, Ion Ceban? Şi o săptămână în urmă pe la marșuri și parade, de ce nu ai lăsat politica? Ah, sau doar noi să o lăsăm politica, nu și tu? Sau ca și Dodon ai încercat să ne spui că „vei fi primarul tuturor”? (al tuturor, afară de a, b, c, d, e, f…….)
Haideți poate voi decideți cum să vă construiți campania și haideți poate nu o să învățați oamenii în baza la ce criterii să voteze. Puțin respect. Fiecare om are motivul său de a vota. Unii vor vota politic, alții – nu. Important e ca voi să nu le cereți cum anume să gândească (și, mai ales, cum să nu gândească). Voi, ca și candidați, vorbiți despre ce vreți și o să pierdeți sau o să câștigați.
Andrei Năstase și-a asumat o campanie, inclusiv cu mesaj politic, și un mesaj puternic de anticorupție. Și a reușit să dea peste cap calculele strategilor electorali din ambele tabere. Acum are o singură sarcină – să mobilizeze lumea la maxim. Și zic că se poate.