fbpx

Președintele răspunde? Nu cred.

Domnul președinte, pe unde sunteți azi? Vă odihniți deja? Sau iar v-ați ascuns în ambasada Rusiei, ca în iunie anul trecut? De data asta, de frică de virus?

Tu, anume tu erai unul din puținii care ar fi putut insista, cel puțin public, cel puțin ca „sugestie”, ca aceste alegeri din circumscripția 38 să fie amânate. Știi tu. Așa cum faci sugestii despre privatizarea Metalferos. Sau cum vii cu inițiative pe drumuri, sau împrumuturi netransparente de sute de milioane. Sau alte idei de diferit grad de tâmpenie pe care le lansezi pe vlog, dar care se materializează repejor în guvernul pe care-l controlezi. De data asta puteai face la fel să „sugerezi” amânarea alegerilor. Și poate se materializa.

Dar de ce mă mir. Când stai într-un castel reconstruit pe viețile a șapte profesori, nu ți se pare mare treabă când riști cu sănătatea a câteva mii ca să-ți treci un deputat violator în parlament.

Puteai face ca alegerile să fie amânate. Nu ai făcut-o – aici documentul. Nu ai zis nici un cuvânt, tu, care de obicei ai opinii despre tot și toate în ultimele câteva luni. Tu. Președinte. Pentru că s-au plătit prea mulți bani pe butelii de gaz, pe cadouri, pe activiști de partid. S-a organizat. Orice se va întâmpla din cauza acestor alegeri cu sănătatea oamenilor, este responsabilitatea ta.

Tu o puteai face. Nu opoziția, nu societatea civilă. Opoziția în ultimii ani a trebuit să lupte pe foarte multe reguli tâmpite, impuse de o guvernare tâmpită. Au intrat și de data asta în joc. S-au expus direct riscului umblând prin sate. Eu am ales să stau acasă. Unica ce pot spune – dacă eram noi la guvernare, cu siguranță aceste alegeri se amânau.

Domnul Dodon, așa nu merge. Ți-ai asumat rolul de mare coordonator. Îți place, chiar. Pe timp de pace și liniște, când unica grijă sunt schemele. Ai râvnit la metaforica treucă a guvernării. Acum ești simbolul numărul unu al acestei guvernări. A succeselor și a eșecurilor. Asumă-ți responsabilitatea pentru fiecare prostie din țara asta. Gestionează. Asumă-ți fiecare milimetru. Ai ignorat public subiectul alegerilor. Nu ai acționat. Ești responsabil. Tu.

PS: Am tăcut toată ziua pentru că se vota. Aceste cuvinte îmi venea să le postez dis-de-dimineața. Indiferent de rezultat.