Igor Dodon are o frică mare. Să nu cumva să nu înțelegem înainte de alegeri că el calcă fix pe urmele lui Plahotniuc. Bogdan Țîrdea a și dedicat un întreg editorial la acest subiect, unde a încercat să ne convingă de ce Dodon niciodată nu o să fie ca Plahotniuc. Vreau să îi propun domnului Țîrdea alt exercițiu.
De ce Igor Dodon nu o să fie niciodată Maia Sandu?
- Despre kuliok. Maia Sandu nu a fost văzută negociind cu Plahotniuc, nu are nici măcar o poză cu acest personaj odios. Igor Dodon a fost văzut de o țară întreagă negociind alianțe și discutând detalii logistice despre kulioace. În iunie 2019 Plahotniuc era gata să negocieze cu oricine pentru a ține puterea, dar nu oricine s-a așezat la masă cu el.
- Igor Dodon a fost toată viața funcționar. Unicul său venit legal era salariul de la stat. Totuși, duce o viață de lux, are averi pe care nu le poate explica ani la rând (îl ajută părinții). Nu are un răspuns clar, chiar dacă este vânat cu întrebări de ani buni. Maia Sandu poate da socoteală de unde are fiecare leu pe care l-a avut sau l-a cheltuit.
- Cât timp Igor Dodon a fost Ministru al Economiei, Hotelul Codru i-a revenit lui Plahotniuc la preț de nimic. Plahotniuc a făcut business bun iar statul a pierdut bani. Maia Sandu nu a făcut nici un favor lui Plahotniuc. Dodon și Plahotniuc au avansat în carieră mână de mână 15 ani. Maia Sandu nici o fotografie cu el nu are.
- Poate din acest motiv, Maia Sandu nu a călătorit în secret cu avionul lui Plahotniuc. Igor Dodon a făcut-o și pe asta.
- Despre călătorii, Maia Sandu nu merge în călătorii luxoase, nu stă la hotele de zeci de mii de euro pe noapte, cum a stat Dodon la hotelul lui Ceaika, pentru că nu-și poate permite așa cheltuieli. Din ce bani și le permite Dodon?
- Despre familiile Ceaika și Dodon fiind vorba, ei nu sunt doar prieteni, ci și parteneri de afaceri. Maia Sandu nu are asemenea parteneriate.
- În 2016 Maia Sandu a pierdut alegerile prezidențiale cu capul sus. Igor Dodon a câștigat pentru că s-a închinat să pupe mâna lui Plahotniuc, astfel beneficiind de tot suportul lui administrativ, politic și mediatic.
- Din 2016 până în 2019, în cea mai întunecată perioadă a țării noastre, Igor Dodon a fost complice la ilegalitățile lui Plahotniuc. Maia Sandu – oponent.
- Igor Dodon și socialiștii au fost partenerii din umbră ai lui Plahotniuc, care i-au oferit acel umăr de ajutor în momente cruciale. Socialiștii lui Dodon au votat sistemul mixt, amnistia fiscală, cetățenia prin investiții și alte proiecte strategice lui Plahotniuc. Anume noi, nu Dodon, am fost unica forță care s-a opus lui Plahotniuc în cea mai neagră perioadă a Moldovei. Dodon guverna.
- După căderea lui Plahotniuc, Igor Dodon a acceptat cu brațele deschise corupții și nevertebrații din sistem, inclusiv propagandiștii din mediaholding, le-a oferit protecție și salarii. Maia Sandu nu a mers la asemenea înțelegeri. Nu pentru că nu ar fi avut ocazia.
- Maia Sandu își finanțează partidul transparent. Igor Dodon își finanțează partidul din kulioace și prin finanțări extrem de dubioase din Bahamas. Originea acestor milioane venite din afara țării nu este clarificată nici măcar până acum. Din ce activitate sunt acești bani? Cât de legal au fost dobândiți?
- Activitatea politică a lui Dodon este sprijinită de așa-zise „fundații de binefacere” finanțate generos cu bani din…kuliok. Maia Sandu nu a avut, nu are și nu va avea nici o afiliere cu asemenea instrumente.
- Maia are curaj, Igor este un fricos. Maia a demonstrat, în fapte, că e gata să promoveze decizii necesare, dar nepopulare, cu risc politic. Igor Dodon a demonstrat opusul – că este politicianul populist care va bloca decizii necesare, dacă ele prezintă un risc pentru el personal.
- Lui Igor Dodon îi place clar luxul, mai ales pe banii altora. Pentru a-i susține nevoile, doar în 2020 plătim minimum 100 mii de lei pe zi din buget. Modestia Maiei Sandu se vede de la o poștă. Într-o țară cu oameni atât de săraci, modestia este minimul decenței de care poți da dovadă.
- Igor Dodon arată o clară preferință de a construi prietenii cu dictatorii din regiune. Putin, Erdogan, Lukashenko. Maia Sandu, dimpotrivă, are o afinitate clară cu liderii lumii democratice și civilizate. Spune-mi cine-ți e prietenul și o să-ți spun cine ești. Moldova trebuie să fie o democrație, iar pentru asta trebuie să prietenim cu țări democratice, nu cu dictaturi.
- Igor Dodon se plimbă cu o coloană de opt mașini de pază, păzit de o mică armată de bodyguarzi. Îi place așa. Maia Sandu, chiar și când era premier, se deplasa cu o singură mașină. Și a fost ok, nimeni nu a atacat-o. Trăim în Chișinău, nu în Kabul.
- Maia Sandu este consecventă. S-a declarat de la bun început politician pro-european, nu și-a schimbat și nu își va schimba preferințele. Susținând-o, știi exact ce cumperi. În cariera sa, Igor Dodon a fost și pro-european și pro-rus. De câteva ori fiecare. Ales în 2016 pe o platformă clară pro-rusă, acum este, cu vorba „oleacă pro-european”. Nu a livrat nimic electoratului său pro-rus, l-a mințit. Acum vrea să mintă o parte din pro-europeni moderați, dar și să-i mențină pe cei pro-ruși. Să-i urăm succese.
- Igor Dodon ne-a certat cu vecinii. O resetare a relațiilor cu Ucraina și cu România cât timp Dodon e președinte, e greu de imaginat. În patru ani de președinție nu a făcut nici măcar o vizită oficială nici la Kiev, nici la București. Asta trebuie să poți. În doar cinci luni, Maia Sandu a fost în vizită atât la Kiev, cât și la București.
- Maia Sandu și-a articulat clar poziția vizavi necesitatea retragerii trupelor militare străine aflate ilegal în transnistria. Igor Dodon, este primul demnitar din 28 de ani care a pronunțat cuvintele „președintele transnistriei” – un precedent extrem de periculos.
- Despre Maia Sandu poți spune multe, dar nu vei convinge pe nimeni că este incompetentă, coruptă sau mincinoasă. Curios, dar anume acestea sunt câteva calificative care se potrivesc exact la țanc lui Igor Dodon.
Diferența dintre aceștia doi nu poate fi mai mare. Contrastul este maxim. Sper să avem înțelepciune cu toții să facem alegerea corectă. Aceste 20 de puncte sunt, cu siguranță, doar vârful icebergului. Dar sunt un început de conversație. Mai sugerați idei pentru următorul articol.
Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.