fbpx

Dodon recuperează miliardul de la cei care nu l-au furat

Dodon recuperează miliardul…prin kulioace. Recent, Igor Dodon ne-a anunțat că din miliardul de dolari furat din sistemul bancar „6,3 miliarde de lei sunt recuperate+sechestrate”. Aici sunt două minciuni. Una nouă, alta copiată de la Plahotniuc.

Minciuna nouă: Dodon desenează 3,8 miliarde lei sechestrați ca recuperare a miliardului. Asta e fals:

  • În primul rând, Dodon recuperează miliardul de la cei care nu l-au furat. După furtul miliardului, în sistemul bancar au intrat acționari noi. Dodon vrea să recupereze miliardul de la ei, nu de la cei care au furat. Jumate din suma de 3,8 mlrd lei e un sechestru pus pe Victoriabank.
  • O data ce noii acționari au preluat Victoriabank (cu acordul BNM), din 2018 încoace, nu poți cere aceștia să răspundă pentru crimele din 2014, făcute sub ochii BNM-ului. Sigur, în condițiile în care aceștia cooperează pe deplin cu ancheta.
  • O consecință sigură a acestui sechestru este înrăutățirea relaților cu partenerii externi ai Moldovei – FMI, UE, Banca Mondială. În condiții de criză economică, pandemie, secetă, când vor trebui bani. Poate asta și e intenția? Să mai facem un pas în direcția autoizolării?
  • Nu în ultimul rând, un sechestru nu este recuperare. Poți să pui sechestre și pe 500 miliarde, dar recuperat va fi zero dacă sechestrele sunt ridicate. Este o manipulare în sine să vorbești despre sechestre insinuând mare succes al recuperării. Nimic nu e recuperat până nu e confiscat și încasat în bugetul statului.

Minciuna veche, reciclată de la Plahotniuc: „au fost recuperate 2,5 miliarde lei din furtul bancar”.

Din anul 2017, statul își minte propriii cetățeni (aici o adresare CPR încă din 2017) spunând că activele recuperate sunt același lucru cu lichidarea băncilor (și un articol). Pe scurt explic:

  • După furtul miliardului au falimentat trei bănci: BEM, Banca Socială, Unibank;
  • aceste bănci mai aveau active: proprietăți, clădiri, mașini, mai știi ce;
  • aceste active nu au fost cumpărate din miliardul furat, ci din activitatea lor de zeci de ani, dinainte de crimă. Totuși, pentru că băncile nu mai există, activele se vând și statul încasează veniturile. Lichidare. Aceste 2,5 miliarde sunt în mare parte de aici.
  • Dodon ne spune că acestea sunt active recuperate din furtul miliardului. Dar astea nu sunt active recuperate din miliard, pentru că:
  • poți vinde toate clădirile și tot ce avea BEM, Banca Socială și Unibank, dar miliardul va rămâne furat și nimic din el recuperat.
  • Așa, suntem în situația absurdă, în care statul prezintă informații „oficiale”, dar false. Ceva de neconceput într-o democrație. Ceva ce am mai văzut pe timpul lui Plahotniuc – exact aceeași minciună continuă.

În campania prezidențială din 2016 Dodon a promis că va recupera miliardul și că îi va pune la pușcărie pe făptași. Nu a făcut nimic în patru ani. Din iulie 2019 are omul său la CNA – instituție responsabilă de recuperare (prin intermediul ARBI). Nici o schimbare, nici o evoluție.

De ce nu avem nici un progres real în furtul miliardului? Pentru că avem o guvernare coruptă. O fi tentant să îți iei ție ceea ce deja e furat de altcineva. Decât să dai înapoi statului, mai bine îți iei ție.

Dodon minte. Minte mai ceva ca Plahotniuc. Și când e prins cu minciuna, el minte încă o dată. Apropos, el nu mă minte pe mine, care precis nu-l votez. Îi minte pe cei care au de gând să-l voteze în următoarele alegeri.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.

Unde-i miliardul, domnule Dodon?

Dodon nu are nici un drept să arate cu degetul la alții întrebând unde-i miliardul. Pentru că el e guvernare și deține acum absolut toate instrumentele pentru a-l recupera. În schimb, doar umblă cu comentariile și dat cu părerea. Recuperați miliardul în loc să comentați. Aproape un an în urmă și-a pus om la CNA. Ați auzit de mari dosare de rezonanță? Are un procuror loial. Ați văzut ceva acțiune? Hoțul strigă „unde-i hoțul?”Diferență dintre cum Plahotniuc recupera miliardul și cum îl recuperează Dodon nu este. Pentru că tot e pe zero. Am scris și aici despre asta încă în februarie:https://alaiba.md/2020/02/24/si-totusi-domnule-dodon-unde-i-miliardul/Video de aici: https://www.facebook.com/601679903603890/videos/249120923115998/

Gepostet von Dumitru Alaiba am Dienstag, 5. Mai 2020