fbpx

La mulți ani, Moldova

Azi avem 29 de ani. Nu voi transmite felicitări, ci mulțumiri. Vreau să le mulțumesc celor care au făcut ca țara asta să reziste 29 de ani. Celor care au declarat independența. Celor care au scris legi bune. Celor care au cântat cântece de suflet. Celor care, la momente cruciale, au pus interesele țării mai presus ca interesele și frustrările proprii. Ei sunt puțini. Foarte puțini.

Dar mai mult simt că vreau să le mulțumesc oamenilor. Celor care și-au plătit impozitele timp de 29 de ani. Celor care, timp de 29 de ani, ne-au educat copiii și ne-au tratat părinții în școli și spitale semiîntunecate, uneori fără apă și fără căldură. Celor care au muncit și muncesc din greu zi de zi. Celor care au votat la fiecare scrutin, nu contează pentru cine. Celor care nu au furat și nu și-au înșelat colegii, vecinii, prietenii, pentru a face un ban ușor. Celor care au refuzat să fure și, pentru a nu se corupe, au trebuit să plece din țară, dar le pasă și îi doare, chiar și după ani de zile printre străini. Celor care și-au riscat viața pentru această țară. Celor care și-au pierdut viața. Celor care au luptat pentru dreptate, așa cum au simțit-o ei. Celor care au fost în stradă de fiecare dată când avea loc o următoare injustiție. Celor care nu au acceptat nedreptatea din jur, chiar dacă au făcut-o în șoaptă, fără să iasă în stradă. Chiar și celor în uniforme care, de rușine, nu ne pot privi în ochi și privesc în jos pe la proteste. Celor care, în acești 29 de ani foarte, foarte grei, în sărăcie și mizerie, totuși nu și-au pierdut omenia, cumsecădenia, bunul simț, nu au devenit câini unii cu alții. Ei sunt mulți.

Lor această țară le datorează existența. Ei, oamenii buni, sunt majoritatea în această țară. Indiferent de limba vorbită de fiecare din ei. Ei sunt cei care nu au fost niciodată răsplătiți. Chiar dacă efortul și sacrificiul este al lor, beneficiile sunt furate de alții, cei de sus. Asta e cea mai mare nedreptate din țara noastră.

Țara nu se termină odată ce noi plecăm de pe această lume. Noi vom dispare foarte curând, dar țara asta trebuie să meargă înainte. Asta înseamnă să știi să renunți la interesele tale personale în folosul intereselor celor mulți. În termeni simpli, asta înseamnă, de exemplu, să nu furi de la 3 milioane de oameni ca să îți aduni milioane pentru tine. Să te gândești doar la tine și la interesele tale, la buzunarul și stomacul tău, înseamnă să fii prea primitiv pentru a trăi într-o societate. Așa trăiesc animalele, nu oamenii. În junglă, nu în societate.

Haideți să încercăm să privim în viitor puțin. Ce țară ne dorim? Nu azi, pentru că va dura. Dar ce țară ne dorim peste 10 sau 20 de ani? Cum ar trebui să funcționeze țara noastră peste 20 de ani? Chiar dacă peste 20 de ani unii din noi nu vom mai fi pe aici. Gândiți-vă…

Anul 2020 ne-a arătat cât de important este să ai o țară care lucrează pentru oameni. Pentru că, o dată în ani și ani, vine o năpastă peste noi. Și atunci vrei să știi că există un sistem care o să te apere, o să te ajute când îți este cu adevărat greu, când ai pierdut locul de muncă, afacerea, locuința. Moldova nu este acum o așa țară. Nu e o țară a oamenilor mulți. Avem o țară frumoasă, cu oameni decenți și cumsecade. Acești oameni merită să trăiască în demnitate și în prosperitate. Ei au îndurat mult prea mult, în liniște, uneori resemnați. Ei nici nu se mai plâng. Ei au obosit să ceară. Să aștepte. Să creadă. Să spere.

O guvernare coruptă și incompetentă nu va construi o țară bună. De aceea e important să fim conduși de oameni cinstiți. Nu trebuie nici măcar să ne placă de ei prea tare. Trebuie doar să avem încrederea că ei nu ne fură și că muncesc pentru țară. Că ei sunt sinceri în dorința lor de a construi. Este un început sănătos.

În 65 de zile o să decidem cu toții soarta acestei țări. Sunt sigur că avem suficientă înțelepciune să alegem oameni decenți care nu vin să fure, ci să muncească, să construiască această țară. Pentru că de construit este mult.

Anul viitor Moldova împlinește 30 de ani. Vreau să vă doresc tuturor ca peste un an să avem o guvernare cu adevărat pentru oameni, o guvernare bună, competentă, cinstită. Haideți să ne pregătim din timp și să-i facem țării noastre acest cadou la aniversarea de 30 de ani.

O să fiu sincer, acum nu am o țară cu care să mă mândresc. Dar ea este posibilă. Pur și simplu asta nu se va întâmpla de la sine. Pentru asta trebuie de muncit. Există oameni, printre care mă număr și eu, care sunt gata să muncească pentru ca țara să meargă în sus, cu multă dragoste, compasiune, răbdare și înțelegere și fără dorința de a fura. Noi nu suntem puțini și chiar ne duce capul mai bine.

La mulți ani, scumpă și frumoasă țară!

La mulți ani, Moldova!

Drumul tău merge în sus și în jos. Drumul tău uneori are prea multe gropi care nu ar trebui să existe, dar este, totuși, frumos. Drumul tău trebuie să meargă înainte, chiar dacă sunt prea mulți care și-ar dori să te întoarcă din cale, sau cel puțin să te oprească în loc, cel puțin pentru o perioadă. Pentru că e mai ușor să furi o țară care stă pe loc.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.