În Codul Fiscal avem un regim fiscal de „persoane fizice ce desfășoară activitate independentă”. (Capitolul 102 din Codul Fiscal). De acest regim pot beneficia persoanele fizice care fac comerț cu amănuntul. Un fel de „self-employed”, cum este în multe țări europene.
În noul an 2023 acest regim va fi simplu și ușor de conformat. A fost redusă semnificativ povara birocratică/administrativă, fiind acceptat un ultim amendament al meu la politica fiscală depus în calitate de deputat.
Condițiile principale ale acestui regim pentru comercianți sunt impozitarea în mărime de 1% din vânzări pentru vânzări în sumă maximă de 600 mii anual. Este un regim destinat micilor comercianți care nu au timp și nici capacitate să ducă evidență, contabilă, să țină arhivă și să raporteze regulat statului.
În acest regim fiscal sunt aproximativ 2000 de antreprenori. Problema principală era birocrația. Era nevoie de rapoarte, evidență contabilă, etc.
Însă timpurile se schimbă și tehnologia evoluează. Pentru că au fost introduse aparatele de casă de tip nou, care comunică Serviciului Fiscal de Stat în timp real vânzările, dispare necesitatea ca antreprenorul să ducă evidența contabilă și să raporteze. Pentru că Fiscul deja dispune de datele privind vânzările și deci știe cât trebuie să încaseze.
Prin amendamentul meu am eliminat la maximum hârțoagele din proces. Fără raportare, fără evidență contabilă. Și cel mai important, fără controale abuzive prin arhivă, acte, ștampile și din astea.
Fiscul le va trimite trimestrial acestor antreprenori o recipisă cât impozit aceștia trebuie să plătească, iar antreprenorii vor putea merge la poștă sau la bancă și să achite. Și să continue să își dezvolte afacerea.
Iar ca să le creștem spațiul pentru dezvoltare, am dublat suma minimă de vânzări anuale. Acum în acest regim vânzările maxime vor fi de 1,2 mln. Totuși, nu am crescut suma minimă de impozit pe care trebuie să o plătească anual, aceasta fiind menținută la 3000 lei.
Este doar un prim pas. Nu ne vom opri aici. Nu vrem să plafonăm antreprenorii la 1,2 mln. Vrem ca ei să crească mult peste acest rulaj anual, să aibă curajul să evolueze înregistrându-și o afacere, să beneficieze de granturi și susținere din partea statului.
De aceea vom continua să eliberăm spațiu pentru antreprenori, să simplificăm și alte regimuri fiscale, să simplificăm sistemul de raportare, astfel încât micii antreprenori să vrea să crească, să evolueze, să angajeze alți oameni.
Cu asta ne vom ocupa în 2023.
Mai jos o reprezentare grafică a schimbărilor care vin pentru regimul de activitate independentă.