fbpx

Sănătate

Un nou post de la Dodon nu m-a lăsat indiferent, mai ales că de data asta are și grafice!

Două la număr. Ambele le vedem frumușel mai jos, plus o analiza simpluță, să fie clar la toți:

1. Dinamica bugetului consolidat al ocrotirii sănătăţii, Republica Moldova, 2001-2008(mil. lei)

 

2. Dinamica numărului de solicitări la serviciul de urgenţă în perioada 2001-2008 ( la 1000 locuitori)
 
 

   

Ideea de bază care ni se crează este că bugetul pentru sănătate a crescut simțitor, iar faptul că a crescut numărul solicitărilor la serviciul de urgență, ar trebui să creeze impresia că a crescut accesul populației la servicii de ocrotire a sănătății. Sau că, în pofida creșterii bugetului pentru sănătate, sănătatea populației a scăzut. Realitatea, probabil – astea sunt unicele cifre pe care le-au gasit sa fie in crestere. Să vorbim în cifre mai concrete, deci.

Graficul nr 1 e prea general pentru a intelege calitatea cresterii bugetului. Deci e cel putin speculativ. Graficul nr 2 eu l-aș ignora din start. Dinamica apelurilor la urgență nu are nicio legătură cu îmbunătățirea serviciilor. Poate lumea… nuștiu.. are mai multe mobile? Până și asta poate fi un motiv :).

Facem din nou apel la cifre – datele Biroului Național de Statistică. Ne jucăm puțin cu tabeluțele alea foarte interesante și încetișor ridicăm sprâncenele. Într-adevăr, în pofida faptului că bugetul pentru sănătate a crescut, acesta a fost crescut cine știe cum, dar efectul asupra populației a fost minim, sau chiar negativ. Două din una: sau mai bine era de lăsat bugetul cum era în 2001 (că lumea parcă mai sănătoasă era), sau… nuștiu… poate trebuia de utilizat banii…mai eficient?

Câteva snapshoturi:

Morbiditatea populației (mii persoane) a fost în constantă creștere. Adică per total aveam mai puțini oameni bolnavi în 2001 decât în 2009. Evident.Migrația e un element important – nu neapărat unicul. Au emigrat cei mai sănătoși, tineri, apți de muncă. Da’ cine-i de vină?

Numărul spitalelor, adică accesul populației la servicii de ocrotire a sănătății, a scăzut cu vreo 25%…

…logic, ca și numărul paturilor în spitale.

În timp ce numărul invalizilor peste 50 ani a crescut constant. Categoria peste 50 ani este, în același timp cea mai loială votantă a PCRM.

 

Cu alte cuvinte, în timp ce morbiditatea populației crește an de an, accesul populației la servicii de ocrotire a sănătății scade simțitor în contextul măririi neproductive și ineficiente a finanțării.

E vreun plan la mijloc pe care eu nu-l prea înțeleg?