fbpx

Cât beau moldovenii, de fapt?..

Foarte previzibilă reacția întregii țări a Moldovei la materialul the Economist, care clasează moldovenii drept cei mai mari consumatori de alcool din lume. Cei de la Economist, de fapt, au făcut materialul așa, pentru a mai face lumea să zâmbească. Cu toții am început a ne face cruce: “Da’ nuuu! N-are, n-are cum! Chiar primii?” și am început a răscoli prin creier popoare consumatoare de alcool la greu, stereotipic vorbind. Nu, nu prea am văzut vreo reacție obiectivă că de, chiar nu are cum un moldovean tipic să consume 18 litri și ceva de alcool curat. N-am auzit pe nimeni să spună că nu e posibil. Obsesia tuturor era: “E! Nici chiar primii! Nu, n-are cum” :).

Să încercăm un simplu exercițiu. Să viziualizăm cam cât e asta – 18 litri de alcool curat.

Bere. O bere are cam 5,2% alcool. Să zicem 5%. Adică 0,5 litri bere conține 25 ml alcool pur. 18 litri alcool pur = 725 beri de o,5 litri/an. Adică, în mediu, 2 beri pe zi. Sau 14 beri pe săptămână timp de un an. Fantastic volum de bere pe săptămână?

Vin. Deși vinul de casă poate să conțină și 20% alcool, să luăm standardul de 13%. 1 litru de vin, deci, are 130 ml alcool. 18 litri de alcool pe an, exprimat în vin va fi egal cu 140 litri de vin pe ani, sau 2,8 litri pe săptămână. Asta ar fi 14 păhărele de vinișor (standard – 200 ml) pe săptămână. Da 2 litri pe zi chiar n-ați văzut? Da’ ce-i o căldare de vin la trei femei sănătoase? – zice proverbul. Conform calculelor din Economist, o căldare de vin la trei femei sănătoase = 2,8 l/săpt x 3 femei = vreo 9 litri pe săptămână. Realitatea, însă, ne spune că o căldare de vin la trei femei sănătoase = 1 seară (Notă: o căldare = 10 litri ).

Băuturi tari. Un cinzeac conține o concentrație de 20 ml de alcool pur. O sticlă de jumate de litru va conține, deci, 200 ml de alcool curat, iar 90 sticle de vodcă, coniac sau whiskey se vor egala cu 18 litri alcool etilic pur. Asta ar fi 3,75 litri de tărie pe lună, sau vreo 17 shoturi pe săptămână.

Moldovenii beau în cantități deosebit de mari, mai ales când e vorba de șară, haleavă. Pentru un calcul și mai obiectiv, deci, dat fiind faptul că aceste calcule de mai sus sunt o medie anuală, în primul rând aș aproxima câte zile de naștere, câte nunți, câte sărbători de familie avem pe an, plus trei zile de paști și minimum vreo săptămână de crăciun-an nou, nu uităm în niciun caz nici de un eventual all-inclusive la mare în Turcia, sau de un no limit în Ucraina.Nu uităm corporativcele, blajinii. Ne mai amintim de praznice, mohoriciuri. Mai adăugăm și un provizion de o săptămână pe an când moldoveanul are vreun păs pe suflet – depresneak. Mai vedem ce mai e acolo, facem un calcul cât de aproximativ, transformăm în litri de alcool curat (probabil am ajuns la un volum impozant) și obținem o cifră N. După asta facem calculele respective reieșind nu din 18 litri, ci din ce-a mai rămas din volumul anual pentru viata cotidiană, dupa ce calculăm 18 – N = “consumul mediu zilnic înafară de ocazii speciale”.

Mai sus am aplicat cele mai modeste procentaje de alcool posibile pentru diverse băuturi, iar dacă am și rotunjit, am rotunjit în jos. Concluzia evidentă pentru mine: ținând cont de cum se bea pe la sate, dacă și este o greșeală în calculele din the Economist, sunt și ele din cauza subestimării. Eu zic că la noi se bea mai mult de 18 litri, dar nu mă mândresc cu asta.

În loc de concluzie:

1. Mai serios – orice reclamă e mai bună decât nicio reclamă.

2. Mai în glumă – cât n-ai bea, principalu’ să-l poți duce .

3. Și da, alții, până și cehii, beau mai puțin. Considerabil mai puțin. Da până la urmă, o viață trăim și fiecare pe-a lui :).