fbpx

Dacă aș fi Ministru al Tineretului și Sportului.

Am fost surprins dar și flatat de propunerea dlui Ion Sturza să fiu candidat la funcția de Ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul condus de dumnealui (nu ne știm atât de bine) . Am acceptat. Așa că luni pe 4 ianuarie deputații, pe o bună parte din care probabil i-am enervat ocazional (în general, nu iau înapoi cuvinte pe care le-am zis sau scris în trecut doar pentru că s-ar putea să fiu mare ministru), o să trebuiască să decidă dacă mă fac sau nu ministru.

După cum se știe, șansele ca Guvernul să fie votat luni sunt mici, motive imaginare citiți pe alte bloguri scrise contra plată. Adevărul e că a fost propus practic același program de guvernare și o echipă cel puțin comparabilă din punct de vedere al competenței miniștrilor ca și data trecută. Îl murdăresc acum pe un candidat sau altul fără să se uite că nici prezentul nu a făcut nimic (nimic!) pentru sectorul pe care îl conduce. Sau chiar a făcut rău.

Însă, dacă, prin miracol, guvernul se votează și ajung ministru, o să am o agendă foarte simplă pentru acest Minister. Să îl lichidez și să începem a economisi bani din birocrație. Bani care pot fi utilizați la finanțarea obiectivelor reale din tineret și sport și nu pe finanțarea aparatului birocratic ce produce hârtii despre asta. Cred că există suficiente federații de sport sau organizații de tineret care ar putea beneficia de ceva plus la finanțare. Nu mult, dar cât o fi.

Convingerea mea e că acest minister nu trebuie să existe așa cum este acum (am zis asta mai înainte și aici). Cred că acest minister a fost creat pentru ca în 2009 să existe pentru toate componentele Alianței (patru partide pe atunci) suficiente fotolii ministeriale. În 2009 ministerul nu avea hârtie (caz real). De atunci ministerul ăsta a tot crescut, crescut, crescut. Acum are aproape 40 de funcționari și văd că se mai fac vreo 10 angajări. Așa a început istoria acestui minister. Zic aceste cuvinte cu cel mai mare respect față de funcționarii care lucrează acolo, față de tineri și față de sportivi pentru care acest minister a depus anumite eforturi. Sincer. Desigur, trollii s-ar putea să rupă din context unele chestii din acest articol și să iasă că intențiile mele sunt din cele mai negre, dar asta e riscul.

Dacă e să ne uităm în organigrama acestui Minister al Tineretului și Sportului (www.mts.gov.md), avem două direcții care lucrează pentru sectoare concrete și o mulțime de direcții ministeriale-standard:

Conducerea (un Ministru și doi viceminiștri)

Cabinetul ministrului (consilieri câțiva șoferi probabil etc)
Direcţia tineret
Direcţia sport
Direcţia financiară
Direcţia juridică
Direcţia analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor
Serviciul resurse umane
Serviciul audit intern
Serviciul e-transformare
Serviciul informare şi comunicare cu mass-media
Serviciul relaţii internaţionale
Serviciul secretariat

Deci avem două direcții-motor (direcția tineret și direcția sport – cele care de fapt lucrează pentru oameni) și nouă alte direcții și servicii pur administrative, care există în orice minister (cele care lucrează pentru minister, care ajută cele două direcții-motor să lucreze). Plus, mai ai conducerea și cabinetul conducerii. Eu nu știu cât exact asta costă pe an dar cred că nu 300 de lei.

Aceste două direcții motor pot fi cu ușurință înglobate în alte ministere, care au și ele direcții juridice, financiare, resurse umane, e-transformare, etc. Oamenii din direcțiile auxiliare din prezentul minister al tineretului și sportului ar putea fi, și ei, redistribuiți prin alte instituții unde sunt funcții vacante.

În primul rând, aș opri toate angajările la Ministerul Tineretului și Sportului. Suntem în criză, banii trebuie economisiți. Dacă aș conduce o companie privată, nu m-aș gândi să fac acum angajări sau să investesc. De ce un minister ar trebui să se comporte altfel? Pe timp de criză creăm într-o veselie noi instituții, agenții, se mărește personalul ba la o instituție, ba la alta, cu doi, trei, cinci oameni… Suntem cam…rupți de realitate în sectorul public, din păcate.

Însă principalul lucru ce mi l-aș pune ca scop ar fi să iau și să lichidez acest minister, cum am zis mai sus. Ar fi mica mea contribuție la reducerea birocrației din țara noastră. Nu s-a mers pe simplificarea structurii ministerelor pentru că nu e timp și procedura de numire a Guvernului acum e contra cronometru (sau avem guvern, sau avem alegeri). Noi niciodată nu avem timp pentru reforme. Avem tot timpul din lume pentru negocieri, pentru principii și valori, pentru discuții constructive, pentru deplasări, conferințe și tăieri de panglici. Pentru reforme – nu prea avem timp. Și deja e 2016. Și deja speranțele din 2009 au fost spulberate. Și pentru spulberatul speranțelor am avut timp.

Sectorul tineret s-ar înscrie foarte organic în Ministerul Educației (și Tineretului eventual) iar sectorul sport – de exemplu în Ministerul Sănătății (și Sportului, eventual). Asta ar fi propunerea mea pentru că mi se pare logic ca sportul să fie privit de aceiași ochi care decid asupra politicilor de ocrotire a sănătății – pentru că promovând cultura sportului facem populația mai sănătoasă. Pentru că Sportul nu înseamnă doar medalii la loturi olimpice, finanțări de federații și construcții de săli de sport – asta e doar vârful icebergului, cel ce se vede la televizor.

De la această optimizare, sunt convins, nu va fi afectat nici numărul de medalii pe care le luăm la competiții sportive internaționale, nici politicile de tineret nu vor fi afectate. În schimb vom avea mai puțini șefi și ajutori de șefi și ceva mai mulți oameni care lucrează pentru un lucru concret. Sunt, la fel, sigur, nici calitatea implementării programelor și finanțărilor pentru tineret sau pentru sport nu va fi afectată și nici beneficiarii acestora nu vor simți niciun discomfort. Și dacă tinerii nu țin neapărat să fie în fix același minister cu sportivii, iar sportivii nu țin morțiș să fie în fix același minister cu tinerii, atunci nici aici nu avem nicio problemă.

De îndată ce toată procedura birocratică cu realocarea direcțiilor ar lua sfârșit, mi s-ar lichida și mandatul de ministru, iar Ministrul Educației și Ministrul Sănătății vor prelua două sectoare noi în competențele lor. Iar eu îmi voi căuta încă ceva interesant de lucru :).

Nu prea îmi amintesc de așa precedent – să fie lichidat un minister în perioada în care Guvernul își continuă lucrul nestingherit și un ministru pur și simplu își pierde mandatul, dar dacă nu a fost, el trebuie creat. Se face amendament la legea cu privire la guvern și începând cu ziua X un ministru nu mai vine la ședințele de guvern iar oamenii ce mergeau la serviciu la un minister acum merg la altul. Acest precedent este necesar pentru că nu putem schimba structura guvernului doar o data la patru ani, la investire, în restul timpului fiind amorfi. Circumstanțe, idei noi, apar în permanență. Așa cum creăm și creăm agenții și instituții în perioada de funcționare a Guvernului, așa trebuie să avem oportunitatea și să le mai lichidăm exact atunci când ajungem la concluzia că ele nu mai au sens. Imediat. Altfel începem a arunca bani pe fereastră pe ceva ce știm că nu ne trebuie dar pentru ce plătim.

Iar între timp, până la ziua X, chiar fie asta și câteva luni, sectoarele tineretului și sportului trebuie administrate și desigur că mă voi ocupa și cu asta.

De asemenea, aș participa activ la luarea deciziilor în cadrul Cabinetului de Miniștri. Eu sunt în primul rând economist și sunt sigur că aș putea contribui cu idei bune și în acest domeniu. Iar aici de lucru este mult.

Și dacă tot aș fi, pentru moment, un fel de ministru al tineretului, aș încerca să motivez tinerii să fie cât mai activi și cât mai vocali. Nu pensionarii (iarăși, cu tot respectul față de ei) fac mari schimbări, ci tinerii. Schimbarea începe de la tineri. Tinerii sunt cei care ar trebui în primul rând să condamne vehement corupția care s-a înrădăcinat la toate nivelurile. Modul de existență al funcționarului corupt ce ”s-a ridicat” și acum se hrănește de pe spatele cuiva, trebuie să înceteze să devină ideal în viață pentru tineri. Acest fel de a trăi trebuie să fie o rușine. Trebuie să ne fie greață de așa oameni. Tinerii ar trebui să își ceară drepturile acum, cât sunt tineri, pentru a nu avea un viitor sur și trist când vor avansa în vârstă. Ei trebuie să vrea un stat care lucrează pentru oameni, nu pentru câțiva șmecheri care și-au imaginat că țara asta e a lor. Câteva sute de tineri curajoși care acum s-ar aventura să își deschidă o mică afacere, dacă ar avea în instituțiile statului un partener, nu un oponent (da, asta este percepția societății acum – instituțiile mai mult încurcă decât ajută), în doar câțiva ani în care își dezvoltă afacerea, vor crea mii de locuri de muncă, sunt convins. În timp ce așteptăm mari investitori (poate, poate or veni), nu creăm nicio oportunitate la ai noștri să crească și să se dezvolte. Acești tineri curajoși de care vorbesc trebuie găsiți, încurajați și susținuți cu tot ce e posibil – în limitele legii :). Și o să încerc să fac ceva și pentru dezbateri – e lucrul care m-a schimbat cel mai mult vreo 15 ani în urmă.

Și dacă tot aș fi un fel de ministru al sportului, aș ajuta cu ce pot sectorul. Nu, bani nu sunt mulți și da, necesități sunt multe. De aceea va trebui ca finanțarea existentă să fie utilizată cât mai eficient. Sportul e o chestie de demnitate națională. Nu poți să nu fii mândru de țara ta atunci când un conațional de al tău e pe un podium, câștigându-și cinstit titlul de cel mai bun din lume la un sport sau altul. Personal nu sunt mare sportiv (deloc chiar), însă făcând puțin sport în ultimul an am trecut printr-o schimbare – una bună. Cred că puțin mai multă mișcare ne-ar ajuta pe fiecare din noi să ne simțim puțin mai liberi, puțin mai optimiști, puțin mai sănătoși la creier. Prin exemplul propriu aș încuraja lumea să își aleagă un hobby, orice. Și să vadă cum, antrenament după antrenament, devii vizibil din ce în ce mai bun. Asta e bine pentru atitudine – începi să înțelegi că poți. Probabil, cel puțin Maratonul Internațional Chișinău din aprilie 2016, reușim să îl facem împreună înainte ca acest minister să fie rupt în bucăți.

Când anume ar dispare ministerul tineretului și sportului depinde de cât de repede va vota parlamentul amendamentele necesare. Sper cât mai repede.

Asta tot e un scenariu ce depinde de o improbabilitate – că luni vom avea guvern.

1 comment

Comments are closed.