fbpx

Interviu pentru Ziarul Național

INTERVIU // Dumitru Alaiba: „Această guvernare nu reprezintă interesele oamenilor, ci interesele lui Plahotniuc”

23 aprilie 2016, autor: Raisa Lozinschi.

 

Convingere // „Dacă este ceva cu ce nu suntem de acord, este obligația noastră să ne exprimăm nemulțumirea. Doar așa putem construi o societate cu adevărat activă – vorbind deschis despre problemele existente și cerându-ne dreptatea”

Dumitru Alaiba, 34 de ani, este un activist civic din R. Moldova convins că dreptatea e de partea cetățenilor, iar actuala guvernare „ilegitimă” nu face decât să fure oamenii în continuare.

Dumitru a absolvit Academia de Studii Economice din Chișinău, după care a studiat Managementul proiectelor internaționale în Finlanda. După cinci ani de experiență internațională, în calitate de coordonator al diferitelor proiecte de dezvoltare în Balcani și CSI, în total 20 de țări, a revenit în 2009 în R. Moldova. Din 2013 și până la instalarea actualului Guvern, a ocupat funcția de șef al Secretariatului Consiliului Economic al prim-ministrului.

În interviul de mai jos, Dumitru ne spune de ce este important ca cetățenii R. Moldova să nu fie indiferenți față de ceea ce li se întâmplă și cum putem construi o societate cu adevărat democratică în R. Moldova.

Dumitru, ce vei face duminică, pe 24 aprilie?

Voi merge la protest, în Piața Marii Adunări Naționale, și voi merge nu ca susținător al vreunui partid politic, ci în calitatea mea de cetățean. Pentru că îmi fac mari griji încotro merge această țară și pentru că sunt tot mai convins că această guvernare ne vrea răul și reprezintă răul.

Această guvernare nu reprezintă interesele oamenilor, ci interesele lui Plahotniuc. Poate e spus cam dur, dar a trecut timpul diplomației.

De ce crezi că oamenii trebuie să iasă să protesteze împotriva actualei guvernări din R. Moldova?

Pentru că actuala guvernare este împotriva oamenilor. Actuala guvernare a fost numită în pofida voinței oamenilor și acționează împotriva intereselor oamenilor. Ei nu au câștigat democratic guvernarea, ei au cumpărat-o. Ei au mințit ca să ajungă la guvernare și să fure în continuare pentru a face bani ca să mai cumpere guvernarea pe viitor.

De aceea, protestele trebuie să continue până când nu ne atingem rezultatul final. Ei și-au arătat deja de ce sunt capabili și ce reforme pot face. E timpul să plece. Eu nu vreau să îmbătrânesc în așa țară și nu vreau să plec din ea. Ca mine sunt mulți.

În ultimul timp, mai mulți cetățeni ai R. Moldova s-au plâns că au fost intimidați de polițiști, pentru că au îndemnat lumea să iasă la protestul de duminică. Pe blogul tău, ai îndemnat deschis cetățenii să iasă să protesteze împotriva actualei guvernări. Nu ai fost „vizitat” și tu de către reprezentanții organelor de forță? În general, cum califici aceste acțiuni ale oamenilor legii din R. Moldova?

Nu am fost vizitat, însă abia aștept. Voi oferi cu plăcere toate clarificările. Trebuie să știm că nu facem nimic rău sau ilegal expunându-ne părerea sau îndemnând lumea să fie activă, nu indiferentă.

Pentru ca noi să avem aceste drepturi au luptat mulți oameni. Dacă este ceva cu ce nu suntem de acord, este obligația noastră să ne exprimăm nemulțumirea. Doar așa putem construi o societate cu adevărat activă – vorbind deschis despre problemele existente și cerându-ne dreptatea.

Anume tăcând, stând liniștit în colț, am ajuns unde am ajuns – cu o guvernare coruptă, compromisă, lipsită atât de încrederea oamenilor, cât și de orice legitimitate. Înseamnă că trebuie să ne schimbăm înainte de toate noi.

În această săptămână, ai lansat o hartă a „operațiunii antiprotest” și îndemni cetățenii să semnaleze acțiunile pe care le planifică „de urgență” și „cu prezență obligatorie” primarii democrați și liberali în localitățile pe care le conduc pentru a sabota protestul din centrul capitalei. Ce feedback ai primit?

Există diferite„operațiuni”. Îmi place că sunt diferite – fiecare primar sau demnitar de partid a improvizat cum a putut ca să îndeplinească indicația de la centru.

Prin unele regiuni se fac concerte, festivaluri, în altele – adunări de tot felul. Asta prin centre raionale. Prin sate, merg sectoriștii punctual pe la oamenii mai activi și îi intimidează. Un mare respect celor ce arată curaj sfidându-i.

Așa oameni trebuie luați ca exemplu. Ei trebuie să vorbească și mai tare. Oamenii înțeleg bine că dreptatea e de partea lor, nu de partea celui ce are uniformă. Timpurile sovietice au trecut.

De ce crezi că actuala guvernare recurge la asemenea acțiuni pentru a compromite protestul din 24 aprilie din centrul Chișinăului?

Simplu. Pentru că se tem de le tremură fotoliile sub ei. Pentru că de nu s-ar teme, iar protestele într-adevăr nu ar aduce rezultate, așa cum ne spun bloggerii și televiziunile lor, nu ar lovi în ele atâta.

Am dat acest argument și pe blog – ei știu că nu au câștigat alegerile în 2014. Ei știu că, din acele 16% cât au luat, o bună parte din voturi este furată sau cumpărată. Ei au mințit oamenii în alegeri și au mințit oamenii acum, la învestirea „guvernului” declarându-se mari proeuropeni. Ei știu bine că nu sunt o guvernare legitimă. Cumpărând jumate din Parlament și instaurându-ți un Guvern-marionetă la miez de noapte, în grabă, obții orice numai nu legitimitate. Cum au fost învestiți, așa și guvernează.

Ei știu foarte bine, de asemenea, că în alegeri libere și deschise ei ar pierde guvernarea. Ei știu că împreună nu ar aduna 10% din voturi. În același timp, ei nu-și pot permite să piardă guvernarea,deoarece e prea profitabil. De aceea, ei recurg la metode polițienești. Nu va ajuta,fiindcă, sunt sigur, ei vor pleca foarte curând – dacă ne mobilizăm cu adevărat.

După ce, în alianțele anterioare, democrații au sabotat mai multe reforme solicitate de partenerii externi ai R. Moldova (pachetul de legi cu privire la modificarea procedurii de declarare a averilor, reforma Comisiei Naţionale de Integritate, noua Lege cu privire la Procuratură), în acest an le-au votat pe majoritatea. Cum s-ar explica această grabă?

Adevărat. Ani la rând am fost martori cum reformele, în special cele ce țin de justiție și anticorupție, au fost ținute în loc. Nu au fost întreprinse reforme serioase nici în economie, nici în justiție, nici în anticorupție. Chiar și asemenea reforme ca cele din educație au fost reținute timp de minimum un an și votate cu mare greu din cauza „partenerilor”.

Îmi amintesc cum, câteva luni la rând, Codul Educației era pe punct mort în Guvern doar din cauză că democrații voiau franceza, și nu engleza – motiv inventat, desigur (de nu era asta, era altceva), doar ca să rețină reforma. Așa la tot pasul, la orice reformă, din orice domeniu. Nu poți zice „nu” deschis, în schimb poți găsi o sumedenie de chestiuni minuscule care au un singur scop – să bați pasul pe loc cât mai mult.

Scopul sabotării reformelor îmi este clar de mult timp (doar că nu prea puteam vorbi prea deschis, având până recent un contract cu o organizație internațională) – nu se vrea. Nu se vrea o economie, un mediu de afaceri liber și necontrolat de politicieni la diferite nivele, nu se vrea ca legea să fie cu adevărat egală pentru toți, nu se vrea ca justiția să facă dreptate tuturor, ci doar unora.

Acum, că sunt în mare criză de imagine și nimeni nu are încredere în ei (nici în țară, nici în afara ei), au făcut un pas înapoi și votează tot la pachet, știind că oricum nu vor implementa nimic.

Strategia e simplă – să voteze acum legea și după, când spiritele se mai calmează, să o implementeze prost. Având oamenii lor în acele instituții, orice lege va fi citită și interpretată așa „cum trebuie”, nu așa cum e corect. Pentru că vedem – se votează legi. Și ce? Trăim mai bine brusc? Ei doar bifează reforme, ei nu le fac întrucât, în primul rând, nu au o viziune clară. Viziunea lor este menținerea situației actuale și menținerea lor la guvernare pe un termen indefinit.

Ei cu plăcere vor mitui, vor intimida și vor speria lumea încă 20 de ani înainte. Eu nu vreau ca ai mei copii să fie guvernați de asemenea clasă politică, de aceea mai bine scăpăm de ei acum.

Dumitru, ce crezi că îi așteaptă pe cetățenii R. Moldova în viitorii trei ani?

Depinde doar de cetățenii Republicii Moldova. Noi suntem mulți, ei sunt puțini. Avantajul lor este că ei se țin împreună, iar pe noi ne dezbină încontinuu.

Totul începe de la atitudinea fiecăruia dintre noi. Dacă vom face ceea ce am mai făcut, vom trăi așa cum am mai trăit. Trebuie să înțelegem că asemenea guvernare ar zbura afară în două zile, dacă oamenii s-ar comporta puțin altfel.

Suntem prea buni, prea înțelegători, prea indiferenți față de ce fac ei și ei nu merită asta. Noi i-am angajat să lucreze pentru noi și ei lucrează împotriva noastră. De aceea trebuie să ne mobilizăm și să reziliem acest contract de muncă.

Îți mulțumesc pentru interviu!