fbpx

Despre ”succesul remarcabil” al primei scheme la energie electrică.

Deja de ani de zile tot auzim de schemele cu intermediari ce fură lunar oamenii de veniturile lor. Energia electrică, gaze naturale, telecomunicații. Facturile pe care le plătim lunar au o parte din bani ce merg spre cineva anume. Lunar, noi punem mână de la mână ca să îl facem gospodar pe un anumit cineva. Existența acestor scheme nu este o noutate pentru nimeni – doar cei ce beneficiază direct se prefac că plouă și că subiectul nu există. Și cei din Ministerul Economiei, care execută aceste scheme.

Schemele astea cu intermediari sunt o ilustrație cum cele vreo 3 milioane de oameni din țara asta pun mână de la mână lunar pentru ca cineva anume, un cerc restrâns de oameni, să trăiască foarte bine. Iată cum înțeleg eu schemele.

Aici o să vorbim despre prima schemă la electricitate executată în Republica Moldova.

Executor – Igor Dodon pe timpul când era Ministru al Economiei.

Urmare a acestei scheme consumatorul a plătit pentru electricitate doar în 2008 cu 12 milioane dolari mai mult. De la familie tânără neprivilegiată până la pensionar – toți au pus mână de la mână și au adunat cu 12 milioane dolari mai mult. Cine a avut de beneficiat din această operațiune nu știm exact, dar există multe alte coincidențe din acea perioadă, când multe lucruri pe care le făcea Dodon erau exact în beneficiul lui Plahotniuc (aici despre alte întrebări către Dodon).

Să vedem factual ce s-a întâmplat. În 25 aprilie 2008 se aprobă o Hotărâre de Guvern, conform căreia Dodon este șeful echipei de negociere a prețurilor la energia electrică din Ucraina. Sarcina lui era să reprezinte cele mai bune interese ale Republicii Moldova și a oamenilor săi. Vedeți mai jos Hotărârea de Guvern.

hg-dodon-screen-shot-2016-09-14-at-4-21-46-pm

La 20 mai delegația pleacă la ultima rundă de negocieri. Cât de mult s-a chinuit Dodon să lupte pentru interesele oamenilor nu știm exact, dar știm că deja din 1 iunie schema era operațională și cineva începea să facă bani serioși. 10 zile! Asta, inclusiv cu implementare și partea ”logistică”. Să mai povestească cam câte ore a stat în ședințe Dodon, explicând, negociind, luptând pentru fiecare punct procentual?

Dacă estimările arată că doar în jumate a anului 2008 se furau 12 milioane dolari, atunci dați să zicem 20 milioane pe an. Banii oamenilor ce mergeau în buzunarul cuiva anume.

Cum lucra schema? Simplu. În loc să cumpărăm direct de la ucraineni, au fost inventate câteva companii private ce au fost băgate drept intermediari. Adică… electricitatea venea direct, desigur. Asta banii făceau ocoluri.

Cam așa:

screen-shot-2016-09-16-at-10-18-37-am

Aici puteți vedea întreaga investigație a Centrului pentru Investigații Jurnalistice. Eu o să postez doar primul alineat:

”De la 1 iunie 2008, RM procură energie electrică din Ucraina la preț de 4,4 cenți SUA/kWh, cu 10% mai mare decât cel plătit în luna mai. Prim-vicepremierul Igor Dodon a anunțat noul preț ca pe un „succes remarcabil”, argumentând că, inițial, partea ucraineană cerea o majorare de 50%. Prin culoarele de la Chișinău se vorbește însă că majorarea de preț s-a făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia ar fi persoane suspuse din conducerea Moldovei și Ucrainei.”

Apropos, acest circ îl vedem la fiecare majorare. De fiecare dată, același circ. Ei cred că noi suntem proști și că nu vedem cum cei ce vând cer o majorare de (să zicem) 30%, se face un scandal mediatic de ochii lumii pentru ca ANRE să pară că luptă pentru oameni și ajung la majorare de (să zicem) 10%. Da poate 10% și era scopul inițial, restul fiind un spectacol pentru noi?

Succes remarcabil… Până la finele anului 2008, prețul a fost majorat cu 30%. Pentru că de ce nu? Despre asta și despre arestul unei persoane implicate în schemă despre care Dodon ar trebui să ne povestească mai multe, citiți și în această investigație. 

Apropos, dacă va avea aceleași explicații despre schema asta, ca și ieri la N4 despre cum a permis privatizarea Hotelului Codru (”noi am scris scrisoare și am zis că nu suntem de acord”) atunci la revedere. Să fii responsabil de patrimoniul statului, să vezi cum statul e prejudiciat de 16 milioane dolari și unicul lucru pe care să îl faci este…să scrii o scrisoare lui Voronin? Adică ai bifat acolo – pentru orice eventualitate a unui dosar penal? Te-ai spălat pe mâini? Doar așa știi să lupți pentru interesul oamenilor? Să scrii o scrisoare? Și acum când mai mergi la lunch la Codru nu îți stă în gât mâncarea?

 

 

 

Igor Dodon: succesul remarcabil al unei scheme

În 2008 Igor Dodon a instrumentat o schemă la importul de electricitate. Practic imediat, tarifele la energie electrică au crescut cu 30%. Urmare a acestui fapt, doar în anul 2008 cetățenii au achitat cu 12 milioane USD mai mult.Azi m-am adresat repetat procuraturii generale să dea o calificare a acțiunilor Ministrului Dodon prin prisma Codului Penal. Iar aici un video din campania prezidențială din anul 2016. Dodon are ani buni de când fuge de multe, multe, multe întrebări incomode. Și speră să fie reales. Nu va reuși. Aici demersul de azi: https://www.facebook.com/dumitru.alaiba/posts/1012420035863206Aici ceva scris mai înainte: Mai multe aici: https://sic.md/cat-platim-pentru-electricitate-si-de-ce/și aici: https://alaiba.md/2016/09/16/despre-succesul-remarcabil-al-primei-scheme-la-energie-electrica/

Gepostet von Dumitru Alaiba am Mittwoch, 26. August 2020