fbpx

Ai permite să fii operat de un chirurg cu mâinile murdare?

Lunea trecută ni s-a aruncat o următoare fumigenă – sistemul uninominal. Bugetul acțiunii – vizibil gras. Spoturi la TV, billboarduri, corturi pe la intersecții, promovări, pagini de facebook, etc. Înseamnă că miza e mare.

Ce se vrea?

Se insistă pe o discuție filosofică despre avantajele și dezavantajele sistemului uninominal. Eu aleg să nu particip la discuții filosofice. Aleg să mă uit la cine ar implementa acest sistem și să văd câte reforme au implementat cu succes în ultimii opt ani. Și în opt ani de guvernare, acolo unde au fost responsabili, Partidul Democrat a implementat într-adevăr cu succes zero reforme. Corectați-mă cu argumente, fapte, cifre și corectez.

Cine este responsabil?

Despre asta trebuie să discutăm. Despre faptul că nu e prima dată când PD ar utiliza o idee pentru a o distruge, implementând-o pentru profit personal. Așa vor face și aici. Oamenii ce vor scrie legea, oamenii ce o vor vota, oamenii ce o vor implementa aprobând regulamente și legislație secundară, toți vor lucra zilnic cu intenția rea de a sabota următoarele alegeri prin metode matematice. Și dat fiind că ei au cele mai bune date și informație, nici nu vei ști unde anume te păcălesc, oricât de atent nu te-ai uita la ei. Vorbesc de legitimitate, vorbesc de câtă încredere putem avea în ei.

Și totuși orașul e împânzit cu billboarduri și corturi, televiziunile – invadate de emisiuni și spoturi, iar în internet comentatorii sunt mobilizați masiv. Comentează tot ce mișcă la subiectul dat. E o mobilizare în holding. Vor să te convingă de faptul că 2+2=5. Că, deși parcă nu asta îți șoptește creierașul, totuși, asta este sursa problemelor tale. A tuturor problemelor. Așa au înțeles ei ”discuții largi în societate”. Propagandă.

Iar pentru că inspirație pentru comentarii elaborate nu prea au, trollilor li s-a făcut o serie de colaje pre-pregătite, cu care aceștia spamează în comentarii. Am făcut mai jos și câteva răspunsuri la ”argumentele lor”. Poftim, utilizați-le oriunde. De exemplu, răspunzându-le lor cu contra-comentarii.

sist elect 10sist elect 9sist16864723_1924232824478086_4961816263529543052_nsist elect 2sist elect 3Sist elect 4sist elect 5sist elect 6sist elect 7Sist elect 8

Cauza problemei. 

Eu cred că deși problema – mizeria, corupția și sărăcia – a fost identificată corect, ni se sugerează o cauză greșită.

Nu sistemul electoral este problema noastră cea mare.

Nu asta este motivul din care s-au furat miliarde din sistemul bancar,

Nu asta este motivul din care, din puținul pe care îl primește un pensionar, lunar, plătește pe facturi cu 15-20% mai mult pentru a sponsoriza o companie intermediară din offshore,

Nu asta este motivul din care, când ajungi să ceri o autorizație de la vreun funcționar, trebuie să te așterni în fața lui ca să nu cumva să nu îți găsească nod în papură,

Nu asta este motivul din care monopolurile sufocă această economie, piața fiind împărțită până la fiecare milimetru, la fiecare produs, astfel încât tot – de la un detergent până la o haină costă la noi mai scump decât cu 100 km mai la vest, 

Nu asta este motivul din care investitorii evită Moldova, iar acei antreprenori ce au avut curajul să facă business, își vând afacerile și emigrează, 

Nu asta este motivul lipsei locurilor de muncă și a faptului că și oamenii fug din țară, 

Nu asta este motivul din care justiția, administrația, economia, media, sistemul financiar, sunt controlate de un cerc restrâns de persoane, iar o persoană, în vârful piramidei, crede că poate decide cine și ce trebuie să aibă în această țară,

Nu asta este motivul din care reformele sunt sabotate cronic, fiind implementate doar pe hârtie și raportate la Bruxelles. Bruxellesul nu pentru asta dă bani.Nu pentru reforme făcute pentru ei, ci pentru oameni. Și mizează pe onestitatea celor ce spun că au făcut. 

Dar cel mai simplu contraargument al nostru poate fi, scurt pe doi, că asta este inițiativa lui Plahotniuc, în pofida faptului că nu au pus simbolica partidului pe campanie. Știu ei ce știu.

Metafora cu șoferul.

Un an în urmă Pavel Filip spunea că e șofer ce a venit la volanul acestei țări. Dacă ei și sunt șoferi, atunci sunt un pericol pentru trafic. O fi în stare de ebrietate la volan.

Sau poate, dăm afară șoferii și angajăm doctori?

Poate domnul Filip e șofer. Și știm și șoferul cui. Știm cine stă pe bancheta din spate. Totuși, să conduci o țară nu e deloc asemănător cu profesia de șofer, cum a zis el. E, mai degrabă, comparabil cu profesia de doctor.  Doctorul știe unde să panseze, unde să îngrijească, unde să coase, iar uneori chiar să amputeze. Chiar dacă doare pe termen scurt, pe termen lung se întâmplă că amputarea e uneori inevitabilă și îți salvează viața. Mai ales când pacientul ajunge la o stadie târzie fără îngrijire. Intervenția se face calculat, profesionist, cu mare grijă față de pacient.

Problema este că noi am permis accesul în sala de operații prea multor oameni cu mâinile murdare. Ei nu pot salva vieți. Nici un echipament nou și performant nu i-ar ajuta să își facă treaba, pentru că mâinile lor sunt sursa infecției. Ei trebuie dați afară din sala de operație.

 

Asta e următoarea luptă ce trebuie câștigată. E clar că există o singură motivație din care PD vor acum și așa să schimbe sistemul electoral – de a se menține la guvernare. Nu trebuie să acceptăm ca un partid de 2% să își mențină abuziv atâta vreme influența.

Dodon – util ca totdeauna. Desigur, vor să ne păcălească. Vor ca noi să ieșim împotriva votului uninominal, după care ei să meargă mărinimos ”la un compromis precalculat” și să ne propună sistemul mixt, sperând că noi vom respira ușurat. Între timp speră ca noi să uităm de opțiunea de a nu atinge în general sistemul electoral.

Timp de peste un an PD are responsabilitatea deplină pentru guvernare. Rezultate – modeste. Vorbe – goale. Promisiuni – date doar pentru a fi reînnoite. Un an în urmă au pornit în cruciada cu restabilirea încrederii. Au eșuat și aici. Nici nu mai reamintesc de restabiliri.

Să fiu înțeles corect. Nu sunt nici pentru, nici contra sistemului uninominal. În orice sistem sunt avantaje și dezavantaje. Le are și cel proporțional, și cel mixt, și cel uninominal.

Nu sistemul electoral este, însă, problema noastră, ci corupții.

Corupții sunt cei care, pregătind alegerile din 2018, vor implementa aceste ”reforme”. Oare cum le vor implementa, dacă nu pentru profit personal? Anume așa implementează corupții orice reformă, nu cumva? Cu ce scop vor să schimbe atât de urgent sistemul? S-a pătruns brusc Plahotniuc, la ai săi peste 60 de ani, de dragostea de țară și de dorința de a schimba radical lucrurile? Dacă da, de ce nu începe de la lucruri mai la îndemână? De ce doar mimează lupta cu corupția? De ce nu întoarce banii furați? De ce nu demonopolizează mass-media? De ce nu eliberează instituțiile statului pe care și le ține subordonate? De ce, brusc, a decis să ne convingă că anume sistemul electoral este principala noastră problemă?