fbpx

”Guvern”, sau ”guvern”? Cum scriem?

Vă mai zic ceva despre Estonia?
Unii jurnaliști estonieni scriu cuvântul ”guvernul Estoniei” cu minusculă. Așa o înțelegere neoficială de principiu între redactorii din presă. Reprezentanți ai guvernului insistă deseori și scriu cu majusculă – ”Guvernul Estoniei”.
Motivul – cuvântul nu e un nume propriu.

Dar mai mult ca asta, e o chestie de principiu. Argumente găsești și pro- și contra. E o alegere, deci. Asemenea capitalizări o fi regulă în engleză sau în germană. Nu și în română. Putem să le acceptăm, dar putem și nu.

Să te gândești, capitalizarea trebuie meritată. Meritată în fiecare zi.
Ai noștri, în opinia mea, nu o merită. Deloc.
Noi scriem ”guvern” când ne referim la general la vreun guvern, dar dacă ne referim la instituție, la ”Guvernul Republicii Moldova”, atunci băgăm majusculă. De ce?
Eu o să încep să scriu așa cuvinte, precum ”guvern”, ”parlament”, ”președinție”, cu minuscule, la fel cum scriu cuvintele ”casă”, ”sat”.
Dacă scriem cuvântul ”mama” și ”tata” cu minuscule, atunci precis nici o instituție nu merită capitalizată.
Ce ziceți? Rescriem acest obicei? Cu puțină complicitate de la câteva redacții, s-ar putea să punem un început. Redactorul-șef al ziarului sau portalului trebuie să instituie o regulă nouă și la revedere :).
PS:
valitsus = guvern.
Dați un search pe Google ”Eesti valitsus” și vedeți și singuri, cum în dependență de site, apare ba cu literă mare, ba cu literă mică. Iată așa o dispută :).