fbpx

M-ați convins. Boicotez referendumul socialiștilor.

Dorin Chirtoacă este un incompetent care a distrus Chișinăul timp de zece ani și, probabil, trebuie să stea la pușcărie. Nu am votat nici măcar o singură dată pentru el – am stat acasă, în semn de protest. Totuși, boicotez referendumul de demitere a Primarului general al Chișinăului și încurajez și pe alții să o facă. Iată de ce: 

Eram divizat pe subiectul referendumului. Să ies, sau să nu ies? În cel mai bun caz – mă gândeam să rămân neutru, să stau acasă, dar să nu declar asta public. M-au convins socialiștii cu scurgerile lor penibile de fotografii și video din viața personală a unei persoane de care nu îmi prea pasă. KOMPROMAT. Insistă să infecteze societatea noastră cu asemenea metode. Asta e mai grețos decât însăși Chirtoacă.

1. Scopul nu scuză mijloacele. 

Pentru mine contează atât CE trebuie făcut (da, Chirtoacă trebuie pedepsit), cât și CUM asta se face (prin medote corecte). Eu nu cred în ”scopul scuză mijloacele”. Nu în democrație. Nu cred că e justificat să faci ceva mai puțin legal, pentru că așa crezi că faci bine într-un context mai larg. Așa am ajuns unde am ajuns, într-o țară, unde legea este doar o sugestie. Prin ”scopul scuză mijloacele”.

Eu nu aș accepta nici măcar Plahotniuc să fie închis ilegal, fără o judecată corectă și publică. Un proces transparent, transmisiune directă, așa cum el nu a oferit nimănui. Nu aș accepta nici demiterea unui oarecare Chirtoacă pe care îl displac enorm de mult, prin aruncarea contiuă a noroiului și a kompromaturilor.

În semn de protest față de metodele ce se aplică pentru mobilizare – nu merg la referendum. Pentru că mai important decât demiterea lui Chirtoacă este comportamentul, nivelul culturii politice pe care le încurajăm reacționând la unele apeluri și ignorându-le pe altele.

2. Plahotniuc vrea să îl elimine pe Chirtoacă cu mâna noastră. 

Credeți că avem șansa să îl ”pedepsim” pe Chirtoacă? Eu nu prea cred. Explic:

Cam un an în urmă, un grup de activiști au pornit referendumul de demitere a lui Chirtoacă. Ce s-a întâmplat? Judecățile lui Plahotniuc au blocat referendumul. Partidele au promis că îi vor susține, dar s-au răzgândit. Agenda politică era puțin alta – deja eram în campania prezidențială. Publicul se uita în cu totul altă parte și activiștii au rămas singuri pe câmpul de luptă și a trebuit să accepte că e cazul să se retragă.

Acum, judecățile tac. Acum judecățile lui Plahotniuc le permit socialiștilor să avanseze calm și fără impedimente în organizarea referendumului. Ce anume s-a schimbat într-un an, de acum judecata nu vede nici o problemă în organizarea referendumului? Socialiștii știu că referendumul nu va reuși fără mobilizarea dreptei pro-europene și tare speră să ieșim cât mai mulți.

Cineva crede că mergând la referendum va merge să îl pedepsească pe Chirtoacă. Desigur, așa Chirtoacă va fi pedepsit. Totuși, un alt punct de vedere, puțin mai complex, este că Plahotniuc vrea să îl pedepsească pe Chirtoacă cu mâna noastră.

Totuși, iată așa un punct de vedere: pentru că nu mai are nevoie de el, Plahotniuc îl elimină pe Chirtoacă cu mâinile noastre. Și speră că noi să vedem în asta o victorie. Ce urmează? În planul lor, probabil alegeri locale anticipate în Chișinău și instaurarea unui primar socialist. Eu la asta nu o să pun umărul. Dacă au de gând să falsifice alegerile primarului, așa cum cred că o să fie, lasă-i să înceapă cu falsificarea referendumului.

3. Când doi se bat, aruncă-l între ei pe al treilea. 

Afară de cele de mai sus, ajung să cred că eșuarea referendumului este, probabil, cel mai neconvenabil scenariu pentru PD-PSRM. Să ne imaginăm că referendumul eșuează. Ce vom avea?

  • Silvia Radu – primar interimar absolut nelegitim, numit din stradă, de un alt primar interimar, care, nici el, nu a câștigat alegeri (Nistor Grozavu). Legitimitate – zero.
  • Dorin Chirtoacă – primar ales, dar compromis și izolat. Atâta timp cât nu ai rezultatele referendumului de demitere, și legitimitatea Silviei Radu ca ”primar interimar” este minus zero, existența lui Chirtoacă va contribui la asta. Chirtoacă putea face un act de eroism să își dea demisia pentru a declanșa alegerile anticipate la primărie. Nu a făcut-o.

Cei ce dau share-uri și like-uri la postările mele mă cam știu. Mie nu îmi place nici Chirtoacă, și nici Silvia Radu nu poate să îmi placă începând cu săptămâna asta. De aceea, ideal ar fi ca ei să fie problema unul altuia. Pentru asta referendumul trebuie să eșueze.

Paradoxal, demiterea lui Chirtoacă va consolida și va legitima-o parțial pe Silvia Radu (pentru că primarul a fost demis de popor) în calitatea sa de primar interimar. Atâta timp cât există primar ales democratic și nedemis democratic (fie el și compromis), atâta timp scaunul primarului interimar va fi extrem de incomod. Mai ales dacă acea persoană a luat puțin peste o mie de voturi în Chișinău la alegerile prezidențiale unde și-a încercat norocul.

Dar ca să fie și mai interesant, să îi îndemnăm și pe alții să intre în această horă. Toți la grămadă. Socialiștii speră să ia primăria mobilizându-se pentru referendum, dar singuri nu vor reuși. Să vedem, poate cumva-cumva în ultima săptămână se coalizează PSRM cu PPEM și cu PD. Așa, ca să avem și mai multe fapte despre coordonări pe sub masă.

4. Nu în ultimul rând, din principiu. 

Cum am zis mai sus, nu vreau să încurajez anumite tehnologii bolnave și grețoase, pentru că ele nu au limită. Eu vreau campanii civilizate, bazate pe discuții despre problemele oamenilor, nu pe aruncat de noroi, minciuni și compromaturi. Pentru tehnologiile utilizate, eu le doresc din suflet organizatorilor referendumului să eșueze.

Prin așa metode Dodon s-a făcut președinte, ducând cea mai grețoasă campanie ce a divizat, mințit, manipulat. Au de gând să continue în același stil. O palmă rece i-ar pune pe gânduri să se mai civilizeze și să-și civilizeze discursul, dacă sunt oameni educați și civilizați. Eu le doresc socialiștilor să eșueze în acest referendum anume pentru a-i da o lecție domnului #nepresedinte.

Dodon a declarat singur și nesilit de nimeni, că nu este președintele tuturor. Iată acum las să câștige referendumul cu cei, al cărui președinte se crede. Să îl ajute cei, ce îl iau în serios.  Eu nu sunt un om rău și supărările îmi trec repede, de fapt, dar greața de acest om și tot ce el reprezintă îmi crește pe zi ce trece, în loc să dispară, gradual.

Iar Dodon ar trebui să se gândească nu atât la cei pe care i-a atras să voteze pentru el, cât la cei, pe care i-a respins pentru totdeauna. Mai important decât Primăria este ce exemple dăm societății și ce educăm în oameni.

 

5. Dacă referendumul, totuși, reușește.

Atunci asta e. Postarea de mai sus și însăși boicotarea referendumului nu îmi interzice deloc să susțin un candidat absolut apolitic în alegerile ce urmează. Mă scuzați, dar chișinăuienii au văzut ultimii 10 ani ce face un politician la primărie. Va trebui să susținem un om căruia îi este greață de politică pentru a atrage încrederea oamenilor. Din capitală va trebui să înceapă schimbarea. Capitala nu o dăm nici dodonilor, nici plahotniucilor. Vor trebui să aducă și aici autobuze din Transnistria.