fbpx

Despre ajutorul UE de azi pe interconectare

Această postare rapidă e despre asta:

Instituțiile Europene oferă suport R. Moldova în proiectul privind interconectarea electrică cu România

Postacii din mediaholding trâmbițează glorios că asta ar fi marea victorie. Că încredere din Bruxelles. Chestii.
Greșit.  Nu e marea victorie a guvernului. Asistența macrofinanciară încă trebuie deblocată (deși acum puteam fi deja la a treia tranșă). Este doar o finanțare și este bine pentru toți oamenii.

Noi vrem interconectare energetică, nu? Vrem securitate energetică, nu? Vrem să omorâm schemele din electricitate cu Transnistria, nu? Anume acele scheme în care se bagă intermediarii ce pompează o parte din bani în offshore.

De ce vrem? Pentru că plătim cea mai mare parte din venituri pe electricitate. Sărăcia e principalul factor, dar și schemele.

Despre interconectare se discută deja de cam zece ani. Niște stații back-to-back amărâte și niște cablu. Zece ani.

Deși banii vin de la UE (BERD, BEI și Comisia), asta nu trebuie tratat ca semn că s-a deschis robinetul de bani din Bruxelles.

Se întâmplă exact ceea ce am descris aici, când am semnat această declarație

– În declarație, noi niciodată nu am solicitat ca europenii să nu dea bani deloc. Așa blocăm țara și o transformăm în Belarus. Dimpotrivă. În declarațiile noastre am subliniat că fără banii lor Moldova se duce la fund și mai repede.

– Acești bani pur și simplu trebuie să fie programați cu nevoile oamenilor de rând în gând. Interconectarea e un exemplu de așa abordare.

– Noi am zis europenii să dea bani pe proiecte foarte clar targetate și bine supravegheate, cum este acesta de interconectare electrică cu România.

– Noi am mai zis europenii să dea bani prin mecanisme ce ocolesc autoritățile și finanțează direct cetățenii. De exemplu, finanțări pentru antreprenori, IMM-uri, start-up-uri studenți, tineri, etc. Fără ca guvernul să aibă vreun cuvânt a spune în acest proces. E o chestie care, poate, trebuia făcută mult mai demult.

– Noi am zis că la moment injecțiile în susținerea bugetară trebuie oprite pentru că reformele se mimează. Și am amintit că aceste milioane de euro nu sunt banii nimănui, ci banii contribuabililor din UE, care trebuie să fie tratați cu respect. ”Cu respect”, adică să fie cheltuiți pentru a ajuta oamenii de aici, nu irosiți aiurea pentru că cei de sus se tem de reforme. Decât așa, mai bine deloc.

– Am zis, să dea și la buget, dar să dea în baza unor condiții fffffoarte clare și măsurabile și doar când și dacă se văd reformele în realitate (nu în avans).

– Și am mai zis că noi o să ajutăm la monitorizat. Ei la Bruxelles o să decidă cum o să vrea, dar o să aibă o opinie alternativă celei a optimiștilor din clădirea guvernului ).
De azi avem și jucăria asta ca să fie mai ușor să urmărim. E doar un început. Utilizați, dați-vă cu opinia, spuneți dacă ne scapă ceva.
http://watch.cpr.md/
– Fiecare cetățean în parte trebuie să aibă instrumentele necesare care îi permit să își facă concluzia proprie, nu să înghită ceea ce cineva îi arată.

– Eu sunt primul care voi recunoaște progresul acolo unde el este văzut în viața reală, nu doar pe hârtie. Eu vreau tare să ajung în acel moment. Reformele vor topi automat corupția, în regim automat, fără ca noi să alergăm când după unul, când după altul să-i scuturăm de banii furați.

Finanțarea de azi a interconectării electrice cu România este binevenită. Ea adresează interesele oamenilor, fără ca UE să facă injecții de bani în buget, astfel pierzând urma și controlul asupra banilor. Se întâmplă exact ceea, ce eu personal cred că trebuie să se întâmple. Mai multe abordări de astea.