fbpx

Ce mă îngrijorează cel mai mult în ziua de azi? Grenadele de pe străzile Chișinăului.

Mă îngrijorează faptul că, ieri, la distanță de 150 metri de mine, a explodat o grenadă. Noi stăm cu un cartier mai jos. Au murit doi oameni, dintre care unul întâmplător. În centrul Chișinăului, la distanță de vreo 400 metri de Delegația Uniunii Europene, în apropiere de sedii și alte ambasade, un om se plimba cu o grenadă în buzunar.

Mă îngrijorează că merg din când în când la acel magazin și puteam fi acolo chiar ieri. Mă îngrijorează că poate fi orice magazin, orice colț de stradă.

Dar cel mai mult mă îngrijorează starea de negare a așa-zișilor guvernanți. Ministrul de Interne ieri trebuia să recunoască eșecul unor anumite politici și acțiuni ale forțelor de poliție. Trebuia briefing de presă, urgent, cu toată seriozitatea. A fost o postare de facebook, scrisă de un asistent. Ieri societatea trebuia să știe de unde avem grenade pe străzile din Chișinău? Ieri trebuia Cu atât mai mult, că nu este prima dată. Câțiva ani în urmă o grenadă a explodat în mijlocul mulțimii.

Ce a făcut poliția de atunci? Și de ce, ceea ce a făcut nu a fost suficient, pentru că avem un nou ”incident”?

Noi cu toții umblăm pe aceste străzi. Noi avem copii care umblă pe aceste străzi.

Poate mai revizuim prioritățile poliției? Poate ajunge să păzească hotelul Nobil, sediul PD și GBC-ul și se pun să își facă datoria – să ne păzească pe noi? Pentru că și polițiștii au copii care umblă pe aceleași străzi. Dar sunt impuși să le păzească sediile și nu cred că o fac cu mare plăcere, dar o fac pentru că sunt umiliți la fel ca noi, restul. În loc să își facă datoria de polițist.

De ce așa ceva este de neimaginat în orice țară europeană și de ce la noi, o dată la câțiva ani, ”se mai întâmplă”?

Am ascultat bombănitul lui Adrian Candu despre Arena lor prostească (Arena Chișinău, adică).

Acum ascult declarațiile lui Pavel Filip, care ne-a povestit despre pensii și despre prima casă. Filip acum povestește cum e în business, în loc să vorbească despre faptul că ieri, în centrul Chișinăului, au murit doi oameni și că asta nu e normal. Omul care a stat prin Întreprinderi de Stat toată viața, iar cum e businessul în întreprinderile de stat știm cu toții. Povestește cum e în business. El idee nu prea are nici de business, nici de politică.

În capul lor explozia de ieri nu există. Nu există nici acei doi oameni morți. Nu există nici alte probleme reale ale noastre. Nu există corupția de la cel mai înalt nivel, nu există furtul miliardului, la fel cum nu există nici una din realitățile din țara noastră. Ei sunt într-o stare profundă de negare a problemelor din țara asta. Ei cred că, dacă ei nu vor vorbi despre asta, problema va dispare. Este o ipocrizie și un disrespect.

Așa e când nu guvernezi urmare a votului cetățenilor. Sunt niște escroci.

PS: mă iertați, scris la repezeală. Ignorarea acestui subiect de ieri este ofensatoare.