fbpx

2019 să fie anul sancțiunilor


…să începem cu Ion Druță și cei alți șase judecători care ne-au anulat alegerile. 

În decembrie 2018, CPR Moldova a venit cu o sugestie constructivă către autorități de a declara anul 2019 anul anticorupției. Aproximativ 50 de organizații au sprijinit apelul – fiind una din cele mai susținute inițiative din ultimul timp. Previzibil, nici un deputat din coaliția de guvernare (aici mă refer la PPEM și PDM) nu a susținut această propunere. Nici măcar cu vorba

În așa caz, propun o altă idee. În 2019, să convingem UE și SUA să impună sancțiuni personale demnitarilor moldoveni. Și aici nu mă refer direct la oligarh. Sancțiunile vor începe de jos și vor merge în sus. Există mulți colaboratori cu actuala guvernare, care strâng din umeri și spun că execută ordine. Lor trebuie să le fie dat mesajul că ei sunt primii pe potențiala listă de sancțiuni.

O să încep cu exemplul Republicii Belarus. Aici o listă a demnitarilor beloruși sancționați de UE și SUA. Aici ceva detalii.

Șefi de pe la Comisia Electorală Centrală, KGB, judecători, rectori universitari, demnitari de prin miliția lor, miniștri de interne. Oameni care au executat ordine politice, urmare a cărora au fost încălcate drepturile omului (inclusiv dreptul la alegeri libere și corecte). Oameni care au falsificat alegeri. Oameni care au ordonat dispersarea ilegală a protestelor pașnice. Consilieri și demnitari.

În Moldova, șapte judecători în frunte cu Ion Druță de la Curtea Supremă de Justiție, au anulat alegerile pentru postul de primar al municipiului Chișinău. Asta, în opinia mea, este mult mai grav decât să le falsifici. Comisia Electorală Centrală face jocul guvernării. După ce și-au votat un sistem electoral pe placul lor, au desenat harta circumscripțiilor prin acrobații matematice, pentru a avantaja clar guvernarea, iar Alina Russu, președinta CEC, ia câțiva ani la rând deciziile așa, cum i se spune. Cei de la Curtea Constituțională au compromis însăși ideea constituției și supremației legii executând ordine ”politico-juridice”, iar mai nou instanța constituțională a fost populată de oameni ai regimului, inclusiv membri ai Partidului Democrat. În Moldova polițiștii primesc ordine ilegale se disperseze proteste pașnice și blochează toată țara (inclusiv opresc trenurile) pentru a împiedica oamenii să se alăture protestelor. Se încalcă grav dreptul oamenilor la întrunirile pașnice. În Moldova procuratura este un instrument de a elimina oponenții politici, iar Serviciul de Informație și Securitate, s-a transformat în nimic altceva decât poliție politică. Există demnitari care au făcut posibil furtul miliardului și demnitari care la moment obstrucționează activ ancheta (despre cum nu merge investigarea crimelor financiare, puteți citi și aici și aici , plus un contor mai adevărat aici).

Acești oameni trebuiesc numiți. Ei trebuie să figureze pe o listă de sancțiuni, iar averile lor din UE și SUA să fie inițial arestate, după asta confiscate. Pentru că, cel mai probabil, oricum din miliard și le au.

Responsabili de facto în fața legii, inclusiv a dreptului internațional, vor fi nu cei ce stau în sediul PD și dau ordinele, ci anume cei ce le primesc și le transmit mai departe. Cine are semnătura și ștampila, acela calcă legea în picioare. Pe cei din sediul PD vom avea doar mărturii și denunțuri. Ei iau decizii formale, nu semnează, ei nu execută nimic cu mâna lor. Decizii formale sunt luate de prim ministru, miniștri, șefi de autorități și agenții.

Lista celor ce colaborează cu aceste autorități în procesul de distrugere a democrației nu este prea mare. Majoritatea oamenilor din instituțiile publice sunt oameni de treabă, care preferă să țină capul jos. Dar cei ce sunt într-un proces activ de distrugere a democrației din această țară trebuie numiți.

Și pentru că trebuie de început de la cineva, eu aș începe de la anularea alegerilor. Cei șapte judecători milionari trebuie să fie sancționați de UE și SUA. Importanța acestor sancțiuni este cu atât mai mare, cu cât noi cu toții nu excludem aceeași schemă să fie utilizată și în următoarele alegeri. Apoi, trebuie de extins lista peste alte abuzuri. Ele sunt multe. Asta ar trebui să îi mai tempereze pe unii care și-au pierdut definitiv discernământul și sunt în plin avânt să-și demonstreze loialitatea față de oligarh, cu orice preț.

Iar Ion Druță, șeful de la Curtea Supremă de Justiție, trebuie să fie cap de listă. Nu o oarecare Rodica Berdilo de la o judecătorie acolo, ci el, șeful CSJ, instanță, rolul căreia este anume să corecteze greșelile din deciziile instanțelor inferioare.

Să falsifici alegeri, ca în cazul Belarusului, este o gravă încălcare a drepturilor omului. Să le anulezi după ce lumea și-a spus cuvântul este și mai grav. Sancțiunile personale asupra demnitarilor moldoveni trebuie să înceapă de la cazul anulării alegerilor din municipiul Chișinău.