fbpx

Ce vor schimba aceste alegeri?

Niște gânduri din campanie.

Puțin peste o săptămână în urmă am aterizat în New York. Am venit să vorbesc cu oamenii despre țara noastră și cum să o ajutăm. Ieri, în Seattle, am avut a zecea întâlnire. Am vorbit cu oameni din New York, Montreal, Philadelphia, Washington DC, Raleigh, Atlanta, San Francisco, Sacramento, Portland, Seattle. Acum sunt în Chicago. Urmează Boston și altele.

Am mers cu avionul, cu trenul, cu autobuzul, cu mașina. Am o campanie modestă, dar intensă.

La fiecare întâlnire, mă ciocnesc cu o mare provocare – să depășesc pesimismul oamenilor.

Să-i inspir că este posibil să trecem peste asta. Că alte țări au trecut prin perioade și mai negre. O să trecem și noi. Și o să supraviețuim. Nu ei, noi o să rezistăm până la capăt, așa cum am rezistat sute de ani.

Oamenii senini ascultă, dau din cap, după asta cineva de la masă arată spre ”elefantul din cameră”. ”Foarte bine, dar nu cred că o să reușiți. Și ce o să se schimbe aceste alegeri?”

Deznădejdea oamenilor e mare. Pentru că au trăit multe dezamăgiri. Atât aici, cât și acasă, oamenii nu cred că ceva mai este posibil de făcut. Am înțeles în scurt timp că misiunea mea, mai presus ca toate, este să îi conving să iasă din această stare de apatie. Doar atunci când crezi în izbândă, vei merge și vei lupta.

Motive de optimism.

Ca să vă conving că lucrurile o să meargă spre bine și că aceste alegeri vor fi un pas înainte, mai jos câteva argumente:

  1. Următorul parlament va fi mult, mult mai incomod decât actualul. În actualul parlament, poți număra pe degete deputații care mai critică starea de lucruri din țara noastră, corupția și gravele încălcări ale libertății noastre (și, apropos, Valeriu Ghilețchi, actualul vicespeaker al parlamentului, nu este printre aceștia). Cum nu s-ar opune sistemul, următorul parlament va avea câteva zeci de deputați ce vor critica dur, fără nici o frică. Vreau să fiu parte dintr-un parlament incomod. Nu o să negociem cu hoții, o să vorbim direct cu oamenii și cu comunitatea internațională. Pe cei corupți, o să îi tragem la răspundere în procese corecte și deschise. O să luăm guvernarea. O să îi tragem la răspundere în procese corecte și echitabile.
  2. Noi o să luăm guvernarea. ACUM nu planifică să stea în opoziție. Noi planificăm mișcări strategice pentru a lua guvernarea fără să bați palma cu hoții. O să alungăm corupția din acest stat și asta este posibil doar smulgându-i din instituții pe acei oameni ce o perpetuează și o mențin. Scenariile post-electorale aș vrea să le lăsăm după alegeri. Nu vreau să numărăm voturile înainte să votați. Până la urmă, decid oamenii câte locuri o să merităm. Ținând cont de rezultatul neașteptat al alegerilor din Chișinău din 2018, cred că oamenii noștri pot fi destul de imprevizibili. Ținând cont de alegerile prezidențiale din 2016, cred că oamenii noștri au o capacitate enormă de mobilizare atunci când știu că au șansa reală să spargă sistemul. Eu cred. Cred că o să avem un scor bun ce ne va permite să luăm guvernarea. Nu să ne îmbogățim, ci să corectăm parcursul acestei țări. Să muncim pentru voi, oamenii acestei țări.
  3. Așa începe restabilirea democrației. Democrația din țara noastră a fost distrusă treptat, dar cel mai grav, odată cu anularea alegerilor din Chișinău. Am văzut cu toții cât de simplu este să anulezi alegeri. Șapte judecători au abuzat grav de puterea lor și vor fi pedepsiți. Nu poți să anulez votul popular printr-o hotărâre de judecată. Parlamentul a stat absent la aceste și alte ilegalități. Din parlament va trebui să începem restabilirea democrației. Nu o să fie un proces de două zile, dar asta trebuie făcut. Acești tipi au făcut prea multe stricăciuni. O să fie mult de curățat după ei. Multe greșeli de corectat.
  4. Așa arătăm oamenilor că există alternativă. De aici începe înnoirea clasei politice. Am spus mai sus că o să avem câteva zeci de oameni răi și incomozi oligarhului. Priviți acum ratingurile Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase. Aceste ratinguri provin din activitate extraparlamentară, adică ceva prezență media și ceva discuții cu cetățenii și sunt în pofida propagandei negative duse împotriva liderilor opoziției. Aceste ratinguri vor crește datorită tribunei parlamentului, unde poți avea o agendă mult mai sofisticată și ai o tribună mult mai înaltă decât sediul de partid. Ratingul umflat al lui Dodon va scade inevitabil. În 2014, Dodon avea cam 5-7%. Ratingul său actual este cadou de la Plahotniuc. Afară de liderii opoziției, o să apară lideri noi ce vor deveni o problemă tot mai mare pentru sistem și pentru oligarh. Vreau să fiu parte din ei.
  5. ACUM nu va face în nici un fel coaliție cu hoții. Am văzut cum precedentele coaliții proeuropene au fost distruse de corupție și s-au prefăcut în coaliții antieuropene. Da. PD și partenerul său de coaliție PPEM sunt acum o coaliție antieuropeană. Din cauza corupției. Nu vom repeta greșeala asta. O coaliție cu PD, PSRM, Șor și alții, trebuie să fie exclusă din start. Sunt transparent cu alegătorii mei când le vorbesc. Consider că intrând în coaliții cu hoții le voi trăda votul. Un vot dat pentru mine și pentru blocul ACUM este un vot care cu siguranță nu va face coaliție cu PD, sub nici o formă. Oamenii nu mă contrazic.

Astea sunt cinci motive de optimism pe care încerc să le arăt oamenilor, dar vă rog să vă gândiți și voi. Găsiți motive de a crede. E important. Oamenii trebuie creadă că este posibil, altfel nu vor încerca. Eu văd că oamenii sunt gata să creadă. Aceste motive vor fi cu atât mai puternice, cu cât mai multe voturi ne veți da. O schimbare radicală spre bine în Moldova este posibilă, iar oamenii noștri au arătat nu o dată capacitatea lor de mobilizare atunci, când cred în schimbare. Anul 2016 nu este atât de departe. De atunci guvernarea s-a străduit din răsputeri să toarne deznădejde și pesimism. Să ne demobilizeze. Să ne divizeze. Să ne învrăjbească. Să ne mintă. Să ne îngrețoșeze. La asta sunt specialiști, cred ei. Doar mobilizându-ne le arătăm cât de neputincioși sunt.

Dacă nu ai credința că vei reuși, nu vei face acel efort și, într-adevăr, vei pierde. Pesimismul nu a câștigat nicio luptă, spunea Eisenhower. E important să credem. Asta e primul pas spre a acționa. Unele lupte sunt de o viață. Cum ar fi lupta pentru o țară mai bună. Poți să lupți o viață pentru a vedea o mică schimbare. Sunt oameni care sunt gata să înfrunte această luptă. Eu sunt unul din acei oameni. Din toate lucrurile pe care le-aș putea face cu viața mea (și credeți-mă, aș putea face multe), eu aleg să fac asta. Cred că așa ajut cel mai bine.

Avem nevoie de ajutorul vostru pentru a ajuta această țară să revină la normalitate.

Vă rog, oriunde ați fi în SUA sau Canada, în diasporă sau în Moldova, mergeți la vot. Mobilizați-vă și votați.