fbpx

Hai să câștigăm aceste alegeri. Împreună.

După cum probabil știi, candidez la alegerile parlamentare pe circumscripția 51 (SUA și Canada) din partea Blocului Electoral ACUM. Te rog să citești acest mesaj până la sfârșit.

Dacă trăiești în SUA sau Canada, dacă ai semnat petițiile blocului #ACUM sau dacă îmi împărtășești platforma și convingerea că Moldova poate fi altfel, mă poți ajuta foarte mult, distribuindu-mi mesajele, organizându-ți comunitatea, mergând să mă votezi și încurajând și ajutându-i pe alții să o facă.


Cum merge campania?

Simt susținerea oamenilor, simt că ei cred în victorie și schimbare acasă, simt că am luat decizia corectă candidând. Cu fiecare întâlnire, mă umplu de speranță. În fiecare oraș în viața mea apar oameni care vor să ajute. Le accept cu plăcere ajutorul și le mulțumesc.

Sacramento


Care sunt problemele?

La general vorbind, principala sursă de impedimente este statul Republica Moldova, care depune eforturi mari ca să vă fure votul. Instituțiile capturate de oligarhul Plahotniuc joacă în aceeași echipă cu un contracandidat de al meu, actualul vicespeaker al parlamentului, Valeriu Ghilețchi. Pentru ca acesta să fie câștigător, s-au întreprins următoarele:


1

A fost interzisă votarea în baza pașapoartelor expirate pentru prima dată de când îmi amintesc. Dragă diasporă, atunci când trimiteți bani acasă, nu vă întreabă nimeni dacă aveți pașaportul valabil.


2

Au fost trimise echipe mobile de la Agenția Servicii Publice pentru a înnoi în regim expres pașapoartele moldovenilor din anumite comunități religioase, care sunt mai probabil să îl susțină pe Ghilețchi. Alte regiuni nu au beneficiat de asemenea servicii.


3

Modul în care au fost amplasate secțiile de vot ridică mari semne de întrebare. Deși unicul mecanism transparent de stabilire a secțiilor de vot este înregistrarea prealabilă, acesta a fost încălcat. Localități cu o mulțime de înregistrări nu au primit secții de vot, iar localități mici, cu zero înregistrări, dar cu moldoveni aparținând anumitor comunități religioase au primit secții de vot. Se pare că domnul Ghilețchi a primit cadou de la oligarh câteva secții de vot.

Eu respect votul tuturor și mai ales trebuie să respect votul dat contra mea. Dar toți trebuie să aibă condiții egale de vot.


4

Autoritățile noastre se fac vinovate de inacțiune în asigurarea votului în Canada. Este responsabilitatea MAEIE să comunice din timp cu țările gazdă, să explice, dacă e cazul, și să obțină secții de vot. MAEIE nu a făcut nimic decât să strângă din umeri. Iar acum pasează responsabilitatea pe autoritățile canadiene.


5

Candidați-spoileri. Pentru a-l aduce în spate pe domnul Ghilețchi, cum mă așteptam, a fost lansat cel puțin un candidat-spoiler, menirea căruia este doar să îmi fure suficiente voturi ca Ghilețchi să ajungă în parlament. Cred că domnul Alin Alexandrin Patron este un asemenea candidat, care mă atacă în stilul clasic al holdingului (că sunt drogat, că mai nu am furat eu miliardul, că am furat din BEM, etc). Probabil nu a comunicat angajatorilor din PD că are grave antecedente penale în SUA. Vă rog să fiți vigilenți.


6

Minciuni și denigrări. Comentatori răspândesc de zor denigrări la adresa mea prin grupuri. Ferma de trolli a primit noi ordine.

Noi ce facem să câștigăm?

Noi continuăm campania. Vorbim cu oamenii. Vorbim despre idei și viziune. Încercăm să inspirăm speranță. Mergem în  continuare din oraș în oraș. Discutăm și convingem. Oamenii sunt foarte prietenoși și binevoitori. Discuții bune.

De aceea, am nevoie de mult, mult ajutor.

Cum am zis mai sus, sistemul este împotriva noastră. Mai jos câteva acțiuni punctuale pe care te rog mult să le consideri. Poți face mai mult de una. Va fi micul tău act de eroism în aceste alegeri:


1.Online

Urmărește pagina mea. Pune un like aici. Fă un mic efort, intră și pe www.alaiba.md. Vezi programul meu și oferta națională a blocului ACUM (www.acum.md). Află cine sunt, ce fac, ce am făcut. Dezinformarea în adresa mea va atinge cote maxime în următoarele două săptămâni. Am nevoie de cât mai mulți oameni care vor contrazice public prostiile ce vor fi lansate.

Fă share mesajelor mele de pe pagină. Fiecare share este o antenă în plus pe care mi-o dai. Așa ajung în comunitatea ta. Așa lumea mă vede și mă aude. Datorită vouă. Așa o să pot convinge mai multă lume din cercul tău de cunoștințe.

Invită oamenii la evenimentele mele. Dacă mă urmărești și dacă urmează să ne vedem, nu veni singur/ă, vino cu câțiva prieteni. Dacă nu ne vom putea vedea, dar știi pe cineva în localitatea unde mă pornesc, încurajează-i să vină la întâlniri. Așa îmi cresc cercul de susținători.

Arată-ți suportul. Afară de share-uri de pe pagina mea, arată deschis suportul pentru mine. Spune de ce mă susții. Spune ce ți-a plăcut în programul meu. Spune la ce te aștepți de la mine. Asta va încuraja oamenii din jurul tău să facă la fel.


2. Offline

Mergi neapărat la vot. Votează pentru mine și Blocul ACUM. Oriunde ai fi în SUA sau Canada, probabil ai o secție de vot la o distanță cât de cât acceptabilă. Te rog să faci acest efort. Facem un efort împreună pentru a schimba soarta țării noastre. Eu îmi doresc schimbarea și știu că am nenumărați aliați.

Înmulțește-ți votul cu 2, 5, 10, 30. Poți să-mi dai mai mult de un vot. Mobilizează oamenii din jurul tău și veniți la votare împreună. Fă o listă de oameni pe care îi poți convinge să meargă la vot să mă voteze. Vorbește-le. Convinge-i.

Organizează-ți comunitatea. Oamenii, uneori, trebuie organizați. Ei vor sări în tren dacă vor vedea că acesta deja se mișcă. Devino lider pe o zi. În SUA și Canada distanțele sunt mari. Fă un mic efort. Rezervează un autobus sau microbuz și spune-le oamenilor că este transport în ziua votării. Fă o listă de oameni care vor merge la vot. Nu toți o duc bine în SUA. Dacă îți poți permite să îi ajuți cu transportul, te rog să o faci.

Fă evenimente în susținerea mea. Postează pe facebook. O să dau un share și un mulțumesc public :). Este imposibil să ne vedem chiar cu voi toți. Dar ai putea organiza un eveniment și fără mine. Invită-ți prietenii la o cină, la o bere, pentru a discuta despre alegeri. Așa se face pe aici. Iar eu voi face tot ca să fiu disponibil online.

În ziua alegerilor, mergeți împreună. Asigurați-vă că lista de prieteni sau rude care v-au promis că vor vota, își onorează promisiunea. Deseori oamenii spun că vor face ceva pentru a termina discuția. Lăsați-i în pace doar după ce știți că au votat. Eu așa fac la alegeri 🙂

Mai petreceți ceva timp pe la secția de vot. Vedeți cum se întâmplă lucrurile, filmați, fotografiați. Postați pe rețele de socializare. Ultimul val de mobilizare este în ziua alegerilor.

Discutați cu oamenii.Nu vă fie rușine să vorbiți despre alegeri. Înțeleg apatia lumii noastre. Dar vreau să vă rog să trecem peste ea, împreună. Este posibil. Vorbiți cu oamenii și convingeți-i să îmi dea votul.

Noi o să câștigăm aceste alegeri doar cu ajutorul fiecăruia din voi. Singur nu voi reuși.


Avem nevoie de mobilizare.


O mobilizare bună va distruge toate schemele guvernării corupte. Eforturile lor sunt depuse pentru a vă demobiliza. Voi, dimpotrivă, mobilizați-vă. Enervați-vă și veniți la vot. Nu veniți de unii singuri.

La o mobilizare de șapte mii de voturi, noi câștigăm, dar cu cât mai mare prezența, cu atât mai covârșitoare va fi victoria noastră. În alegerile din 2016 au votat aproape 11 mii. Trebuie să mobilizăm cel puțin șapte. Putem să o facem și o vom face.

Nu uitați! Vor fi două buletine de vot. În afară de buletinele pe circumscripție (unde va fi numele meu) vom putea vota și lista partidelor. Aici mai putem da o lovitură. Putem asigura încă un mandat de deputat, pe liste. Sau cel puțin jumătate. Votați Blocul ACUM, unica forță de opoziție împotriva oligarhatului.

Ignorați buletinele cu referendum. Ele doar vor crea cozi la secțiile de vot. Pur și simplu refuzați să le luați.


Totul ține de mobilizare. Asta e marea mea speranță în aceste alegeri. Că vom fi, cu adevărat, mulți. ACUM e momentul!

Cu drag,

Dumitru