fbpx
Foto: PYMNTS.com

Document de poziție: Proiectele de salarizare prin carduri – nelegale și anticoncurențiale.

Sub presiunea partenerilor de dezvoltare, după furtul miliardului, principalele bănci comerciale au ajuns în proprietatea unor investitori transparenți. Totuși, acestea au moștenit o piață dominată de practici monopoliste și de cartel, iar instituțiile publice, care ar trebui să protejeze concurența, sunt inerte și absente.

Un asemenea exemplu de practică anticoncurențială în sistemul bancar sunt proiectele de salarizare prin carduri în Moldova. Ele pot fi considerate nelegale, anticoncurențiale și cu un risc pronunțat de corupție. Deși, la prima vedere pare un subiect trivial, la mijloc sunt fluxuri de miliarde de lei gestionate netransparent.

Despre un exemplu concret puteți citi aici, unde descriu proiectul de salarizare al parlamentului și beneficiile oferite deputaților. Dobânzi de 5,5%, Visa Gold, credite preferențiale. Asta nu este un caz izolat. Este cazul practic al tuturor instituțiilor statului.

În prezentul document încerc să ofer o argumentare tezei de mai sus și câteva idei soluții. Click mai jos și citiți mai departe.

Psst! Blogul acesta este la autofinanțare :). Poți să-l susții pe Patreon.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.