fbpx
Foto: postimees.ee

Despre un suicid ce nu era necesar

Aivar Rehe a fost președinte al Danske Bank, filiala din Estonia. S-a sinucis săptămâna trecută, iar corpul său a fost găsit peste două zile. Oribil și trist sfârșit. Între 2007 – 2015, prin această bancă au trecut aproximativ 200 miliarde de EURO, bani murdari, prin doar câteva mii de conturi nerezidente.

Danske Estonia a dezvoltat o afacere profitabilă și au înregistrat și profituri pe seama corupției din țările Europei de Est. După ce a erupt scandalul cu Laundromatul și spălările de bani, Danske Bank și-au închis filiala din Estonia și, printre altele, au declarat că vor returna statului profiturile înregistrate prin spălările de bani. Și au cooperat pe deplin cu orice anchetă care a fost pornită.

Aivar Rehe a fost interogat de autorități, dar nu era suspectat. Nu a fost pus sub învinuire, nu mergea la pușcărie. Totuși el a fost și, probabil, se simțea responsabil de felul în care a fost gestionată Danske Estonia, care a acceptat 200 de miliarde de bani furați din spațiul CSI, inclusiv din țara noastră. Puteți vedea acest document (desigur, este și țara noastră în el):
https://danskebank.com/-/media/danske-bank-com/file-cloud/2018/9/report-on-the-non-resident-portfolio-at-danske-banks-estonian-branch-.-la=en.pdf

Este un document produs de Danske, postat pe pagina lor web. Nu am prea observat nici un angajat din nicio bancă de a noastră să își recunoască partea de responsabilitate, câtuși de puțin.

Aivar Rehe s-a sinucis când partea lui de vină a fost doar faptul că, poate, nu și-a pus prea multe întrebări despre proveniența banilor. Ai noștri demnitari, autori și complici direcți la furturi, nici nu au roșit. Nici măcar o scuză. Chiar ies public, în fața presei cu ”nu știu, nu-mi amintesc, asta nu eu”. Și nu le pasă că lasă după ei copii care vor trebui să le poarte numele pătat.

Micile diferențe.