fbpx

Constatarea stării de criză de mediu pe teritoriul Republicii Moldova. Draft Declarație a Parlamentului

Azi începe Greva Mondială pentru Climă (Global Climate Strike). La fel ca și alte probleme reale ale societății, problemele de mediu sunt ignorate și negate și în țara noastră de către politicieni. Pentru ca o problemă să fie rezolvată, ea trebuie mai întâi de toate recunoscută.

Mai jos public un draft de Declarație a Parlamentului pentru Constatarea stării de criză de mediu pe teritoriul Republicii Moldova. Se vede cu ochiul liber că este o criză. De câteva săptămâni bune se caută vinovatul mirosului urât în Chișinău, timp în care am descoperit că râul Bîc este groapa de gunoi pentru apele uzate ale capitalei, că aceeași soartă o împărtășesc toate râurile mici din Moldova, că o bună parte din fructele și legumele care se vând la Piața Centrală sunt crescute pe apă poluată din râul Bîc, etc. Doar că poluarea râului Bîc e doar vârful icebergului.

Până acum am reușit să adun destule dovezi clare că trăim o criză de mediu. În acest sens, vreau să mulțumesc mult activiștilor de mediu de la Extinction Rebellion Moldova și Fridays for Future Moldova, dar și prietenilor de la Centrul Național de Mediu, care au bătut primii alarma și au cerut declararea stării de criză de mediu.

Când este o criză, avem nevoie de o mobilizare pentru a o rezolva. Votând declarația privind instituirea stării de criză de mediu, Parlamentul ar recunoaște realitatea și ar determina societatea și instituțiile să se pătrundă de seriozitatea problemei, dar și să acționeze. Mai jos citiți textul care oferă mai multe argumente și date. Este doar un draft. O să aștept comentariile și sugestiile tuturor pe text până marți, 24 septembrie la emailul [email protected]

După asta o să finalizăm textul declarației și o să îl înregistrăm oficial. Și o să cerem Parlamentului să fie votat cât de curând posibil.

P.S.: Azi elevii vor ieși în stradă pentru mediu și pentru climă și la Chișinău. Vă îndemn să vă alăturați ca să îi vedeți și să îi auziți. Avem o generație de tineri curajoși și luptători, și asta îmi dă speranțe. Vedeți aici detaliile despre Greva Mondială pentru Climă, organizată de elevii din Fridays for Future Moldova.

DECLARAȚIE cu privire la constatarea stării de criză de mediu pe teritoriul Republicii Moldova