Vă povestesc o istorie pe care am auzit-o azi și nu pot să nu o împărtășesc acum, cât este proaspătă în memorie.
Spuneți că nu avem eroi printre noi? Nu avem exemple de urmat? Nu avem oameni curajoși? Niciodată nu am fost pesimist. Poftim aici o istorie despre cum un singur om pe care l-am cunoscut la Step-Soci, Orhei, doamna Galina (din imagine) l-a scos pe Marian Lupu din cursa prezidențială în 2016.
Vine domnul Lupu în campania prezidențială din 2016 să le ceară votul sătenilor. După un lung discurs de introducere despre cât de multe va face domnul Lupu în calitatea sa de președinte, doamna Galina își adună curajul și îl ia la trei parale în fața întregului sat:
„Sunteți în politică de cel puțin 10 ani. Unde e sprijinul dumneavoastră? În prezența DVS s-a furat miliardul. Ce-ați făcut? Cum stați aici și nu vă e rușine?”, l-a întrebat îndurerată doamna Galina.
Marian Lupu, probabil roșu de ciudă, a fost huiduit atunci. Știrea s-a răspândit imediat în toată țara prin toate paginile. I-am dat share și eu. Asta a dat curaj altora din alte localități. În doar două săptămâni, Lupu a fost huiduit în Orhei, Drochia, Bălți, Ialoveni, Hâncești, Ungheni și alte localități. PD umblau în campanie cu echipaje de poliție după ei, dacă vă amintiți.
Peste o lună de la prima huiduială, huiduit prin toată țara, Marian Lupu se retrage din cursa prezidențială. Desigur, explicații despre strategii au inventat ei și atunci poate nici noi nu vedeam atât de clar. Dar. PD au înțeles că se vor face de rușine cu un scor mizerabil. Au înțeles cu nu au să poată fura destule voturi ca să compenseze rușinea. Oamenii curajoși, care s-au ridicat și i-au spus direct ce cred, i-au făcut să înțeleagă mai bine câtă „susținere” au în realitate. Doamna Galina a fost prima voce.
După asta a fost persecutată și indimidată de PD-iștii de pe loc care au tras rușinea în fața șefilor de la Chișinău. Până și electricitatea i-au tăiat femeii. Au intimidat-o. A plecat din țară pe o perioadă, dar a revenit. A rezistat. Am rezistat cu toții. Acum tot satul o respectă și o admiră.
Este o istorie despre micile acte de curaj ale oamenilor din jurul nostru. Ele ne-au ajutat să rezistăm și să reușim.
Este o istorie despre cum o voce singuratică a spars tăcerea.
După asta ea a schimbat cursul unei întâlniri electorale care se promitea liniștită, fără surprize și turbulențe.
După asta, exemplul acestei voci a schimbat cursul altor adunări care încă nici nu se întâmplase.
După asta a schimbat cursul unei campanii electorale și soarta unui candidat.
Și poate, poate, poate soarta unei țări, pentru că retragerea lui Lupu din campania din 2016 a fost prima înfrângere pe care a primit-o PD-ul după ce a preluat deplin puterea în țara noastră.
Lucrurile se întâmplă picătură cu picătură. Desigur este doar un fel de a vedea evenimentele. Desigur multe alte procese paralele se întâmplau în paralel. Nu totul este interconectat. Dar este unul din miile de acte de curaj ale oamenilor noștri. Zgârietură după zgârietură, împreună au dat jos un monstru care părea de neînvins. Eu personal nu am renunțat pe nici o secundă să cred că noi vom rezista și vom reuși.
Ce poți să înveți din această istorie?
Dacă ceva nu ți se pare ok, înseamnă că probabil chiar nu este ok. Probabil nu ești nebun. Probabil nu doar ți se pare. Vorbește. Deschide gura. Spune că nu crezi că este bine ceea ce se întâmplă, iar odată ce ai vorbit, vor fi oameni care vor fi de acord. Dar chiar de nu va fi nimeni, oricum e mai bine așa, decât să stai mâlc doar pentru că toți tac. Fii primul. Probabil, totuși, nu ești unicul nebun căruia i se pare că lucrurile nu stau tocmai ok.
Rezolvarea dilemele morale este foarte simplă. Uită de detalii și strategii și implicații. Revino la valorile tale de bază, revino la ceea, în ce crezi și din ce ești făcut, și dilema dispare, se evaporă. Totul devine clar ca bună ziua. Știi ce trebuie să faci. Pentru început, să spui lucrurilor pe nume. Sunt, probabil, mulți în jurul vostru care gândesc la fel, dar ezită să fie primii care deschid gura. Fiți voi prima voce și veți fi susținuți, întâi de unul, după asta de trei, după asta de cinci, după asta de un sat, un raion, o țară.
M-am gândit mult în ultimii ani la chestii de genul ăsta. Altă metodă de a construi o societate sănătoasă, liberă și demnă, nu am găsit.
Fiți un exemplu de comportament și verticalitate. Avem nevoie de mult mai multe asemenea exemple. Căci exemple de hoți avem o mulțime. Și pentru început, ajutați să povestesc această istorie la cât mai multă lume distribuind acest articol. Dați cât mai multe exemple pozitive. Negative avem destule.