fbpx

Despre excluderea lui Codreanu

Câțiva ani în urmă, în Austria au fost organizate alegeri repetate pentru că s-a demonstrat POSIBILITATEA EXISTENȚEI fraudei. Nu însăși frauda, pentru că nu a fost găsit nici măcar un vot fraudat. Dar a fost demonstrată posibilitatea fraudei. Pentru a nu permite știrbirea încrederii în procesele democratice de bază, pentru a nu permite răspândirea teoriilor conspiraționiste, câțiva judecători înțelepți au decis că e mai bine să se organizeze alegeri repetate.

Eliminarea din cursa pentru Chișinău a lui Ruslan Codreanu este o tâmpenie și o dizgrație. Este o rușine. Este o dovadă că sistemul dorește să se autoconserveze și să servească în continuare un oricare alt stăpân. Este o pată pe viitoarele rezultate ale alegerilor pe Chișinău și un risc adițional să câștige Ion Ceban. S-ar putea alegătorii lui Ruslan Codreanu pur și simplu să nu iasă la vot, asta să afecteze prezența și, respectiv, să crească șansele lui Ion Ceban din primul tur.

Aceeași CSJ care anul trecut îi anula mandatul lui Andrei Năstase, acum dă dovadă de o abordare formală și birocratică, eliminând din cursă un candidat. Rușinos. Judecătorii implicați merită (aproape) aceeași soartă și aceeași condamnare și dezaprobare ca Berdilo & Co din anul trecut.

Nu spun asta ca susținător al lui Ruslan Codreanu, deloc. I-am dezaprobat mai multe decizii din ultimii ani, inclusiv decizia de a accepta să fie primar interimar (numit de un alt interimar, numit de un alt interimar). Însă. Nimeni, absolut nimeni, nu are dreptul să îi încalce dreptul de a fi ales, iar susținătorilor săi – dreptul de a vota. Există oameni în țara asta care nu înțeleg lucruri de bază într-o democrație. Pentru că pur și simplu nu sunt făcuți din stofa care trebuie.

Spun asta în calitatea mea de cetățean care, mai presus ca orice, vrea să vadă în țara asta cum avansează democrația, nu se perpetuează practicile care o sufocă. Neadmiterea lui Ruslan Codreanu în cursă este un semn că noi doar am zgâriat sistemul, superficial. Sistemul caută se se lingușească pe lângă oricine din guvernarea nouă și este bucuros să comită abuzuri cu exces de zel.

Dacă vrem să ne protejăm democrația și să o avansăm, este obligația noastră în primul rând să condamnăm asemenea injustiții. Desigur că vom reduce și pragul de 10 mii și chestii din astea. Dar asta nu anulează abuzul comis. Încrederea populației este ingredientul de bază într-o democrație funcțională. Excluderea lui Codreanu erodează în continuare încrederea oamenilor în fragila noastră democrație. Majoritatea oamenilor au un deja vu, unde cineva asociat cu vechea guvernare este exclus din cursă. Asta vede o persoană care petrece doar 30 minute pe săptămână citind știri.

Fără încredere în scrutinul electoral, însăși sistemul democratic riscă să fie erodat, compromis. Fără încredere, oamenii vor fi siguri că aleșii poporului au ajuns acolo urmare a fraudelor. Fără încredere, oamenii vor fi siguri că banii din impozitele lor sunt furați. Fără încredere, orice lege va fi doar o sugestie.

Știu că nu suntem Austria, dar am ratat ocazia să avem un comportament ceva mai aproape celui vestic, dând dovadă de viziune. Pentru asta nu trebuiau bani sau expertiză.