fbpx

Minciunile PD-ului despre raportul comisiei de anchetă privind furtul miliardului

Ieri a fost prezentat raportul comisiei de anchetă privind investigarea furtului miliardului. Vă rog să dedicați ceva timp să îl analizați. Am dat o apreciere politică la ce s-a întâmplat, cine nu a acționat când trebuia să acționeze, cine și-a depășit atribuțiile, cine a avut de beneficiat (aici în premieră alături de Filat, Șor și Platon apare Plahotniuc – ceea ce știam cu toții demult).

Democrații s-au simțit într-o poziție complicată. Nu era neapărat să se simtă așa. Dacă într-adevăr s-au lepădat de Plahotniuc pe bune, ieri era ocazia să condamne răspicat acest furt. Au făcut fix inversul. După ce au manipulat și dezinformat la acest subiect de la guvernare, ieri au continuat cam în același stil, doar că din opoziție. Iată câteva metode pe care le-au aplicat pentru a induce în continuare confuzie în societate, pe care le-am depistat pe parcursul zilei:

Metoda 1. Distragerea atenției publicului. Depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu în aceeași zi a avut un singur scop – să distragă atenția populației de la raport. Să aibă Publika și Prime ce tiraja.

Metoda 2. Decredibilizarea raportului.

  • Au încercat să etaloneze raportul a fiind unul „politic”, unde opoziția nu a fost admisă. Este un fals. Unica persoană delegată de PD în această comisie a fost Andrian Candu. Candidatura nu a fost susținută din motiv că Andrian Candu este în clar conflict de interese. Le-am spus să delege pe altcineva. Nu au făcut-o. Opoziția ar fi putut avea un reprezentant, dacă delegau pe cineva.
  • Critici generale vizavi de „obiectivitatea” raportului, orice ar însemna asta. Nu au argumentat ce anume nu este obiectiv, sau ce anume este fals, inexact, neadevărat în acel raport. Aștept cu nerăbdare observații punctuale.

Metoda 3. Concentrarea discursului pe un episod, pe o anumită perioadă din timp, extragerea din context. Pentru a-l ține pe Plahotniuc mai departe de acest subiect, PD încearcă să își concentreze discursurile doar pe perioada până în 2013 și doar pe Banca de Economii, pentru a asocia toată crima cu PLDM. Raportul nu neagă în niciun fel responsabilitatea exponenților PLDM, dar totuși debandada cea mare a început când BEM, Unibank și Banca Socială, aflate sub controlul lui Ilan Șor scoteau banii masiv din țară, iar Banca Națională a Moldovei (controlată de Plahotniuc), după care Guvernul (controlat de PLDM) acordă creditele de urgență. Cerc închis.

Metoda 4. Banalizarea furtului. Pe alocuri am simțit tentative de a banaliza furtul miliardului, spunând că „problema din BEM a fost dintotdeauna”, că „din BEM s-a furat de la independență încoace”, etc. Este adevărat, din BEM, ca și din orice întreprindere de stat, s-a tot furat. Furtul miliardului nu nici pe aproape din aceeași categorie. Spunând că „din BEM s-a tot furat și înaintea noastră”, PD nu spun că nu au furat, dar au o intenție – să evite responsabilitatea directă pentru furtul miliardului și să-l apere pe Plahotniuc.

În loc să acuze isteric atacuri politice, PD ar fi bine să spună ce anume este fals, imprecis, incomplet. Și să mai spună ce anume i-a oprit să facă un document similar cât erau la guvernare. Și să spună de ce anume au ascuns implicarea lui Plahotniuc în acest furt (lucru demonstrat de Kroll încă doi ani în urmă). De ce procuratura controlată de PD a ținut ascuns numele și implicarea lui Plahotniuc? De ce a trebuit să îi dăm jos de la guvernare pentru a obține raportul Kroll, ca să vedem și numele lui Plahotniuc acolo?

În concluzie, la subiectul furtului miliardului, PD continuă să facă exact ce făceau la guvernare: să evite subiectul, să dezinformeze, să manipuleze, să paseze responsabilitatea. Iar asta demonstrează faptul că despărțirea lor de Plahotniuc este una formală. Continuă să-l poarte în spate și continuă să-l apere.

Într-o anumită măsură, avem ceva în comun cu PD. Și ei, și noi, vrem să-l aducem pe Plahotniuc înapoi în țară. Doar că ei vor să-l aducă cu un avion charter, înapoi la guvernare, iar noi vrem să-l aducem în cătușe.

PS: vedeți aici ce am avut de spus ieri la prezentarea raportului. Nu scapă nici unul. Oricum o să plătească.

Despre Raportul Comisiei de anchetă privind furtul miliardului

Astăzi a fost prezentat Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării așa-numitei fraude bancare. Prefer să numesc lucrurile corect – ”fraudă” e un cuvânt prea moale pentru ceea ce s-a întâmplat. A fost un furt bancar și trebuie să-l numim așa. Subiectul furtului miliardului nu se închide azi și nu va fi închis în ani și ani. Investigarea credibilă a acestei crime e testul nostru de sinceritate. Utilizând puterea votului vostru, noi, deputații, vom pune în continuare presiune pe alții să lucreze, să investigheze, să întoarcă banii furați, iar acest raport este inclusiv una din metode de a pune presiune politică pe instituțiile competente, să mai fie și responsabile. Autorilor acestui furt care ne urmăresc de la distanță de prin țările calde, le spunem încă o dată: Întoarceți banii. Nu scăpați, nici nu sperați. Vă vom aduce acasă și veți răspunde în fața legii, chiar dacă nu mâine și nu peste o lună. Oricum veți răspunde.

Gepostet von Dumitru Alaiba am Donnerstag, 17. Oktober 2019