fbpx
Foto: ZDG

Ești preot? Te rog #StaiAcasă.

Poza de mai sus e împrumutată de la Ziarul de Gardă. Vedeți mai multe la ei.

Da. Mai ales tu, dacă ești preot în sat sau în oraș, trebuie să închizi biserica și să stai acasă. Și dacă vrei să ai grijă de enoriași, dacă vrei să-i protejezi, atunci ajută autoritățile îndrumându-i pe enoriași să nu glumească și să stea acasă, să se spele pe mâini, să nu-și atingă fața, să mențină distanța, să apeleze 112. Trebuie să faci asta acum. Pentru că riști viața oamenilor, în fiecare zi.

De ce trebuie să faci asta?

În primul rând, pentru că riști cu viața proprie. Tu ești cel care intră în contact cu cei mai mulți oameni. Și după ce prinzi virusul, îl transmiți și altora. Dar tu riști cel mai mult. E vorba și de viața ta.

În al doilea rând, te rog nu ne omorâ buneii. Majoritatea enoriașilor sunt în vârstă, iar ei sunt categoria de risc. Ai milă de ei. Nu pentru asta ai devenit preot. Nu să provoci o reacție în lanț de năpastă. Tot tu, probabil, îi vei înmormânta. La ce te vei gândi atunci?

În al treilea rând, pentru că așa îți păstrezi sufletul curat și protejezi biserica cel mai bine. Timpurile se vor schimba. Scăpăm și de năpasta asta. Nu vrei ca biserica la care ții și pe care o slujești, să fie arătată drept una din cauzele răspândirii virusului.

În al patrulea rând, situația e gravă și sper să înțelegem că doar împreună putem scăpa din ea. 99% din oameni putem să ne păzim cât vrem, dar dacă câțiva vor continua să răspândească pandemia, atunci efortul nostru este degeaba. Ca cei dragi mie să supraviețuiască, tu trebuie să nu faci slujbă.

În al cincilea rând, pentru că este ilegal ceea ce faci. Este pur și simplu ilegal. Dacă vrei ca acest stat să țină cont de legile bisericii, trebuie să ții cont de legile acestui stat.

Zilele astea noi toți suntem rugați să stăm acasă. Dar sunt oameni care sunt chemați la lucru. Medici, infirimeri, polițiști, carabinieri, vânzători, șoferi. Ei riscă cu viața și sănătatea proprie. Pentru ce riscă? Pentru ca alții să le saboteze eforturile de a salva țara de năpastă? Chiar dacă acești alții sunt oameni ai bisericii, legile sunt legi.

Am fost la înmormântarea bunicii. Fără a intra în prea multe detalii, pot să spun că preotul a fost cel mai iresponsabil din toți ei prezenți. „E o simplă gripă”, „nu mai mor chiar atâția”, „mor cei care s-au depărtat de dumnezeu”. Oribil. Am dubii că e un caz izolat.

Avem mare nevoie de ajutorul bisericii pentru a îndruma oamenii, pentru a le da speranță și putere, de ce nu, pentru o donație mai generoasă. Până acum, biserica doar m-a șocat prin iresponsabilitate. Ezitarea politicienilor de a fi mai categorici este groaznică și complicitară. Ei fac apeluri către populație și „negociază” cu reprezentanții bisericii. Viața și sănătatea nu se negociază. Se protejează.

Poliția împarte amenzi usturătoare cetățenilor. Iar bisericile funcționează nestingherit. Nu e corect și nu e prudent.

Doar apelurile către populație nu vor fi suficiente. De parcă vă sfiiți să spuneți pe șleau. Trebuie să fiți categorici și cu preoții, dragi politicieni, în special de la guvernare. Mult mai categorici și direcți. Sau nu v-au ajuns alegerile din Hâncești?

Este o opinie nepopulară printre politicieni, dar: toate slujbele trebuie amânate. Până nu scăpăm de virus. Cu toții vrem ca tot asta să se termine cât mai repede și să revenim la viața noastră normală. Preoții nu sunt singurii care nu vor să renunțe la normalitatea lor.

PS: Nu am vrut să pun linkuri cu cazuri concrete despre cum slujbele continuă în plină carantină, chiar azi. Nu vreau să atrag atenția vreunui caz. Unele sunt cunoscute pentru că au ajuns știre. Multe vor rămâne necunoscute, însă. Este foarte periculos.

PS2: foto împrumutat de la Ziarul de Gardă.

PS3: este un subiect sensibil, iar scopul acestei postări nu este să promovez ură sau să ofensez pe cineva. Vă rog să vă abțineți de la limbaj de ură în comentarii. Mulțumesc.

Iar aici o adresare către Ministrul de Interne și către Procurorul General.

Am mare respect pentru oamenii cu credință în suflet. Dar sunt timpuri grele, în care cel mai sigur este să te rogi de…

Gepostet von Dumitru Alaiba am Montag, 23. März 2020