fbpx

Dodon trebuie amendat cu peste un milion

O bătrânică amendată cu 22.500 lei zilele trecute în stradă. O femeie amendată pentru că a ieșit la magazin. O familie amendată cu 45 mii de lei pentru o plimbare în parc. 119 persoane fizice și 38 antreprenori au primit amenzi în doar două săptămâni după declararea stării de urgență. Excesiv sau nu, e altă discuție. O să vorbim despre cum regulile trebuie să fie aceleași pentru toți.

De la declanșarea stării de urgență până azi (15 martie – 7 iunie), Igor Dodon a comis cel puțin 58 de încălcări a regimului epidemiologic – Hotărâri ale Comisiei Situații Excepționale (CSE) sau a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNSP). Toate încălcările sunt probate public. Le-a postat chiar el pe pagina sa de facebook. Poate mai are. Fiecare încălcare e pedepsită cu o amendă de la 22500 lei la 25000 lei.

Suma totală a amenzilor ce urmează a fi aplicată cetățeanului Igor Dodon constituie de la 1 305 000 la 1 450 000 MDL. Cele mai des încălcate reguli sunt: participarea la evenimente în spații publice închise fără mască și fără a respecta distanța socială; organizarea sau încurajarea participării la diferite evenimente publice cu risc sporit de infecție, organizarea întrunirilor din spații publice fără respectarea distanței sociale și fără respectarea obligativității purtării măștii.

Au fost minimum 58 de încălcări. Cam o încălcare la fiecare două zile jumate. Asta demonstrează caracterul deliberat al acestor sfidări. Prin acest comportament, Igor Dodon spune următoarele:

  1. El așa și nu a înțeles gravitatea situației în care ne aflăm.
  2. El este gata să supună unui risc nejustificat zeci și sute de oameni, atâta timp cât asta îi asigură un oarecare profit politic, sau cel puțin o sesiune foto.
  3. El spune pe față: „regulile sunt pentru toți, dar nu pentru mine. Voi o să fiți amendați, eu – nu. Eu sunt intangibil. Cei care fac reguli nu sunt obligați să le și respecte”.

Într-un sistem corect, asemenea indivizi sunt primii care trebuiesc disciplinați și trași la răspundere.

Din cauza la așa comportament al politicienilor, oamenii nu cred când li se spune „toți sunt egali în fața legii”. Pentru că ei văd cu totul altceva în realitate. Și statul nu este credibil. Și oamenii în continuare nu au încredere în instituții. Din cauza asta. Și când oamenii nu au încredere că statul este corect cu toți, ei nu vor respecta legile. Așa un cerc vicios, foarte periculos.

Doar prin fapte statul poate demonstra că toți sunt egali în fața legii, nu prin propagandă. Doar atunci când un președinte de țară este supus aceluiași tratament ca și un pensionar sau un muncitor (oamenii „simpli” sunt amendați pe un capăt). E o ocazie perfectă. De aceea Igor Dodon trebuie amendat. Legea e una pentru toți. Pedepsiți trebuiesc în primul rând cei care se cred și se comportă ca și cum ar fi mai presus ca legea. Ei sunt pericol și exemplu prost pentru cei din jur.

Autoritățile competente sunt obligate să acționeze și să fie văzute că acționează.

Vedeți mai jos un document PDF cu o selecție a încălcărilor comise de cetățeanul Igor Dodon. Conținutul nu e prezentat într-un format tocmai sexy, dar nu am vrut să pierdem timp cu design, de data asta. E materie primă și e un început de conversație – poate fac alții conținut frumos. Luați, copiați, faceți mai bine:

Documentul o să-l remit și oficial celor ce ar trebui să fie responsabili.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.