fbpx

Cum arată un stat capturat? Cazul „Zagorodnîi”

Știți cum arată un stat capturat? Cam așa: ai lege, poate chiar o lege bună, dar ea nu se aplică dacă cineva nu o permite. Ai o lege. Să zicem, să nu furi. Dar ea nu se aplică la toți egal. Iar oamenii din instituții nu au sarcina să aplice legi, ci să-i protejeze pe „ai lor” de efectele legii. Când legile nu sunt pentru toți egale. Asta înseamnă stat capturat. Injustiție.

Se încalcă legea și nimeni nu vrea să facă nimic. Poți măcar să te bați cu capul de pereți. Dacă s-a dat ordin să nu se acționeze, nu se va acționa. Exemplific prin cazul Zagorodnîi ceea ce este ceva absolut obișnuit în acest parlament. Protecționismul politic e mai presus decât orice lege. Asta înseamnă stat capturat.

Unul din primele mele proiecte a fost revocarea lui Anatolie Zagorodnîi de la ANSC – o instituție strategică pentru prevenirea furtului banilor prin achiziții. S-a restabilit pentru că un judecător a anulat o Hotărâre de Parlament, prima dată în istoria țării noastre. Pentru a proteja și menține legislația, rebuie să-l revocăm a doua oară (aici vedeți de ce), și doar parlamentul o poate face. Între timp, Igor Dodon și socialiștii i-au oferit între timp toată protecția lui Zagorodnîi. Faptele vorbesc de la sine.

De ce Zagorodnîi trebuie revocat? Pentru că Zagorodnîi nu îndeplinește cerințele minime legale. Omul pur și simplu nu are 3 ani experiență în domeniul achizițiilor publice, așa cum cere legea. Și asta e doar unul din motive. Este datoria tuturor aleșilor poporului să sară ca arși atunci când văd că legea e încălcată atât de brutal. Munca mea e să votez legi. Cum să tacem când legile sunt călcate în picioare în așa hal?

Cum el poate fi revocat? În strictă conformitate cu legea, Comisia Economie Buget și Finanțe trebuie să propună plenului parlamentului revocarea lui Zagorodnîi, iar parlamentul să voteze. Trebuie să constate neregularitatea și să ceară votul parlamentului, iar un proiect în acest sens am înregistrat încă în Februarie. El trebuie doar votat. Socialiștii din parlament se fac că plouă.

Socialiștii lui Dodon protejează un impostor care nu-și are locul în această funcție. De când am înregistrat proiectul de revocare repetată (nr 75), am sesizat aproape pe toți. Pentru că nu vreau pur și simplu să las asta la o parte și să mă ocup de altceva. Nu după ce ai insultat legea în așa hal.

Mai jos câteva demersuri adresate mai multor instituții care ar putea face MĂCAR CEVA:

4 martie 2020. Demers către conducerea Parlamentului unde solicit să fie contestată hotărârea judecății prin care Zagorodnîi este restabilit, dar și să fie votat de urgență proiectul nr 75 privind revocarea repetată.

10 martie 2020. Demers către Procuratura Generală, unde solicit să disciplineze judecătorul și să acționeze vizavi sabotajul deputaților în baza articolului 370 Cod Penal – inacțiunea la exercitarea puterii.

30 martie 2020. Era starea de urgență. Am făcut un demers în adresa Comsiei Situații Excepționale, care câteva zile în urmă eliberase câțiva oameni din funcții. Am sugerat să procedeze și cu Zagorodnîi. Nimic.

2 martie 2020. Demers către Comisia Economie, Buget și Finanțe ca proiectul nr 75 să fie pus pe ordinea de zi.

10 iunie 2020. Încă un demers către Comisia Economie, Buget și Finanțe ca proiectul nr 75 privind revocarea repetată a lui Zagorodnîi să fie inclus în ordinea de zi.

Dar totul e până la un timp. Domnule Zagorodnîi, dați-vă demisia, nu vă faceți de rușine chiar cu totul.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.