fbpx

Despre 2020 spre 2021

În fiecare an încerc să scriu câteva rânduri cu ocazia trecerii dintre ani. Mai jos câteva gânduri despre anul acesta și anul care vine.

2021 să fie anul în care ne vom vedea din la față, dar să nu uităm să ne privim mai des în ochi. 

Să fie anul în care ne vom putea din nou îmbrățișa, strânge mâna, săruta. Să nu uităm cât de mult ne-a lipsit această apropiere, să nu uităm sensul adevărat al acestor gesturi, când ne apropiem unii de alții.

2021 să fie anul în care o să ne recăpătăm libertatea de a ne întâlni cu mulți, mulți prieteni și membri ai familiei, dar să nu uităm de cei mai prețioși dintre ei. Ei sunt puțini și niciodată nu ne ajunge suficient timp anume pentru ei. Ei sunt cei mai importanți.

Să fie anul în care vom construi ceea ce a fost distrus. Vom tămădui durerea pierderilor, chiar dacă unele pierderi vor durea mulți ani înainte, vom încerca să trăim mai departe, mai puternici. Dar să nu repetăm greșelile comise. Ele sunt multe.

Să nu uităm pentru nici o clipă sacrificiile celor care au luptat pentru a salva vieți. Ei, medicii, totdeauna au făcut asta, nu doar în 2020. Suntem obligați să-i scoatem din sărăcie. Să fii medic nu trebuie să însemne o condamnare la sărăcie. Nici profesor. Nici lucrător social. Nici polițist. Nimeni care își face munca onest, cu gândul la alții, nu trebuie să fie lăsat în sărăcie.

2021 să fie anul în care corupția va bate în continuare în retragere. Pentru că noi suntem mai mulți și mai drepți. Pentru că această țară aparține oamenilor cinstiți, nu hoților. 

În 2020 am învățat cât de important e să ai un stat care să aibă grijă de tine, să te protejeze și apere. O dată în generație vine o năpastă și ai nevoie de ajutor. Când îți este greu și ai vrea să fie cât de cât mai ușor, atunci înțelegi pentru ce plătești impozite. Nu avem un așa stat. Am văzut-o cu toții. Dacă începem să îl construim acum, avem ce lăsa copiilor noștri. 

Am arătat că nu merităm guvernarea pe care o avem. Am arătat, prin vot, că vrem și merităm mai bun. Și că nu avem de gând să mai răbdăm.

Am înțeles cât de important e să avem un guvern responsabil. Am înțeles că un guvern prost nu merită să stea în funcție nici măcar o zi. Pentru că e un pericol. Am văzut, a câta oară, că hoții nu pot construi. Ei pot doar fura. Am văzut că un guvern instalat de hoți nu va face nimic bun.

Am învățat că nimic, niciodată, sub nici un pretext nu trebuie amânat. Nici o reformă. Iar cei care sabotează reformele sunt dușmanii acestei țări. Ei trebuiesc depistați și eliminați din sistem. Pentru că niciodată nu știi ce aduce ziua de mâine. E mai bine să fii pregătit. Să fi avut un sistem medical eficient? Să fi avut e-guvernare, care să permită cetățenilor și antreprenorilor să-și gestioneze afacerile fără hârțoage și rânduri? Scăpam mai ieftin de această criză.

Ne-am convins, a câta oară, de faptul că hoția și corupția sunt un pericol existențial pentru acest stat. Acest stat nu va rezista mult dacă va continua să fie condus de populiști, hoți, impostori, criminali, spălători de bani și simpli mincinoși și incompetenți. Asta e banda care încă mai controlează Moldova azi, pe 31 decembrie 2020. Da, ei bat în retragere, dar ei încă sunt puternici.

Am arătat că nu vom permite nimănui să ne divizeze, să ne mintă, să ne facă să ne urâm unii pe alții. Am arătat că, atunci când un nebun strigă și flutură cu pumnii amenințându-ne, îl vom pedepsi și va pleca rușinat acasă.

Am învățat că dacă toți, împreună, facem un mic gest, se vede tocmai de sus, din satelit. Dacă suntem împreună, nimic nu ne poate opri. Nimeni nu ne poate opri. 

La mulți ani!

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.