fbpx

Secretul fiscal – atacat la Curtea Constituțională

În țara noastră nu poți afla câte impozite plătește o Întreprindere de Stat (sau orice altă entitate). Nu poți afla lista companiilor care beneficiază de rambursarea TVA din buget. Nu ai acces la informația de bază despre companiile care câștigă licitații de la stat. Nu poți afla informație elementară despre activitatea companiilor afiliate unor politicieni. Conform legii, asta este secret fiscal.

Nu e de mirare că suntem una din cele mai corupte țări din Europa. Dar lucrurile ar putea sta altfel.

Lipsa transparenței, în special acolo unde într-un fel sau altul este implicat banul public, protejează interesele corupte și limitează posibilitatea societății de a depista aceste interese. Sub acoperirea unor legi strâmbe, statul ține în secret prea multă informație de interes public. În asemenea condiții, un jurnalist de investigație, un reporter, sau un ONGist nu poate fi eficient în misiunea sa de a monitoriza și depista corupția. Orice solicitare de informație va fi refuzată, pentru că…„secret fiscal, conform legislației”.

Un exemplu. Am solicitat de la Serviciul Fiscal o informație simplă: cuantumul impozitelor achitate de cetățeanul Alexandru Dodon și de către firmele în care acesta este fondator sau cofondator între 2017-2021. Răspunsul Serviciului Fiscal a fost previzibil. Informația nu poate fi prezentată, pentru că aceasta constituie secret fiscal.

Asemenea răspunsuri primesc jurnaliștii, societatea civilă sau simplii cetățeni atunci când încearcă să obțină informația la care au tot dreptul. 
Dar nu tot ce este „legal” este și corect. Acest răspuns este „legal”. Pentru că așa e legea. Însă legea este abuzivă și, cred eu, anticonstituțională. 

Articolul 34 din Constituție garantează dreptul tuturor cetățenilor la informația de interes public. Sunt prevăzute două limitări: protecția cetățenilor și siguranța națională. Cu alte cuvinte, orice informație care nu ține de protecția cetățenilor sau de siguranța națională, trebuie să fie disponibilă public, fără nici o barieră. Așa e în democrație. 

Secretul fiscal, pe de altă parte, este este definit extrem de abuziv în Codul Fiscal. O definiție vagă, care este sursa multor abuzuri. Consider această definiție o încălcare gravă a Constituției, motiv din care am sesizat Înalta Curte.

Aici puteți vedea sesizarea cu mai multe detalii tehnice pe pagina web a Curții Constituționale.

Sper argumentele noastre să fie convingătoare. Cert este că acest subiect merită demult o conversație și o revizuire serioasă a conceptului. Exemple din alte țări sunt în abundență.

Sub acoperirea prevederilor legale, statul abuzează de noțiunea de „secret fiscal” – un concept care în alte țări este supus unei revizuiri dure în favoarea transparenței.

ȘI UN APEL către presă și ONG-uri. Dacă vreodată vi s-a refuzat accesul la informație cu invocarea secretului fiscal, vă rog să-mi remiteți documentul la [email protected]

Împreună să colectăm cât mai multe cazuri concrete pentru a arăta abuzul sistematic pe acest subiect. Informația din instituțiile publice este un bun public și aparține tuturor nouă, iar îngrădirea nejustificată a accesului la acest bun este o gravă încălcare a drepturilor noastre constituționale.

Vedeți mai jos și conferința de presă la subiect.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.