fbpx

Hoția – principalul pericol al Moldovei

Moldova este cea mai coruptă țară din Europa (după Ucraina – conform Transparency International). Corupția e principalul pericol, principalul obstacol din calea dezvoltării țării noastre.

Țara noastră e un studiu de caz cum corupția, mai întâi sărăcește întreaga populație și alungă oamenii din țară, după aia ajunge să devină o amenințare pentru securitatea statului. După asta corupția devine un pericol direct pentru libertatea și democrația din țara noastră, capturând instituțiile care ar trebui să servească intereselor oamenilor. Pentru că hoții, după ce au furat, au nevoie de liniște, să nu fie criticați, și vor să rămână la guvernare pentru a nu fi pedepsiți. Iar după asta, țara noastră a devenit un pericol pentru țările din regiune, fiind sursă de contrabandă, crimă organizată și spălare a banilor.

Primul obstacol din calea luptei contra corupției este și a fost parlamentul. Aici are loc sabotarea, anularea și compromiterea reformelor. Să ne amintim că Plahotniuc, înainte să captureze întreaga țară în 2016, a trebuit să-și cumpere o majoritate parlamentară obedientă. Și Dodon pentru a-și menține disperat puterea a avut nevoie de o majoritate coruptă în parlament. A bătut palma până și cu Șor. Remediul va trebui să înceapă tot din parlament. Altă cale democratică nu există.

Pentru ca țara noastră să aibă un viitor prosper și sigur, întâi de toate trebuie să demontăm sistemul corupt care s-a înrădăcinat aici. Doar așa putem reda oamenilor demnitatea, încrederea în forțele proprii și în ziua de mâine.

Sunt forțe politice care nu vor să vorbească despre corupție, scheme, delapidări. Pentru că nu sunt credibili din simplul motiv că sunt participanți la ele. Complici.

Nimeni nu-i va crede pe socialiști că vor cu adevărat să lupte contra corupției. De aceea, ei au ales, și în această campanie, ura și demonizarea. Strategia lor este să sperie oamenii.

Asta nu-i va ajuta.

Moldova este un sat mare. Ne știm cam toți între noi prin rude și cunoscuți comuni. Vreau să cred că într-o asemenea societate demonizarea nu prinde. Nici măcar Plahotniuc, criticat dur de toți din jur timp de peste un deceniu, nu a ajuns demonizat cu adevărat. În ochii majorității oamenilor el a rămas un oligarh hoț care fura nemilos o țară întreagă și de puterea căruia se temeau foarte mulți. Nici măcar el nu a devenit acel monstru, simbol cu satana în ochii majorității oamenilor. S-a apropiat, poate, de asta, însă totuși în ochii populației noastre Plahotniuc a fost mai degrabă sinonim cu frica.

Și uite în așa o societate ca a noastră, socialiștii s-au pus să ne demonizeze pe noi. Pentru că am încredere în înțelepciunea oamenilor noștri, cred că e misiune imposibilă. Ei muncesc intens să facă din noi, în ochii oamenilor, niște monștri care ar avea o agendă fioroasă ba să infecteze toată țara de COVID, ba să o vândă vestului, să distrugă spitale și să închidă școli pentru a face rău oamenilor, etc. Ce fel de om cu minim legătură cu realitatea poate crede așa ceva?

Dar socialiștii, sfătuiți de consultanții lor, cred că asta va funcționa. Eu spun că nu va funcționa. Pentru că oamenii știu mai bine.

Principalul motiv al prăbușirii socialiștilor este însăși discursul socialiștilor. De aceea vor pierde teren în continuare – pentru că nu au înțeles absolut nimic din prezidențiale, alegând strategia urii, minciunii, denigrării, demonizării. Strategia întunericului.

Societatea noastră nu consumă așa ceva. Oamenii noștri sunt oameni pașnici, calmi și răbdători. Oamenii noștri vor o vorbă bună, compasiune, încurajare, înțelegere. Ei știu că e greu, dar ei foarte tare ar vrea să știe că mâine va fi puțin mai ușor și că va fi un stat care să-i ajute și să-i protejeze. Noi niciodată nu am vrut să fim dușmani cu nimeni. Sute de ani am rezistat aici pentru că nu ne-am mai pus în poară chiar cu toți nebunii. Așa sunt oamenii noștri de factură. Am încercat să ne înțelegem cu toți, chiar dacă a fost să lăsăm de la noi. Atunci de ce cred socialiștii că o societate atât de pașnică și îngăduitoare va crede invențiilor lor cu dușmanul intern sau extern, inamicul poporului?

Pentru că nu au idei proprii, nu au viziune și pentru că nu sunt credibili, socialiștii vor arunca în continuare cu mizerie în oponenți. Asta e unica lor șansă. Ei altfel nici nu pot.

O campanie electorală ar trebui să fie o competiție de idei. De aceea scriu aceste rânduri – pentru că oamenii merită o campanie bazată pe idei, pe soluții, pe nevoile lor. Nu o competiție de aruncat minciuni.