fbpx

Adresare conducerii băncilor comerciale referitor la proiectele salariale

Ieri am făcut o adresare oficială către băncile comerciale din Republica Moldova referitor la modul în care se implementează proiectele salariale din țara noastră, angajații fiind de facto impuși să accepte acea bancă comercială, care este preferată de angajator. Anterior am publicat un studiu unde argumentez că această practică este nelegală și anticoncurențială. Totul a început de la cazul salarizării angajaților parlamentului.

Esența problemei este că angajații în câmpul muncii nu au libertatea să își aleagă unde își primesc salariul – banii deja munciți. În majoritatea țărilor cu o economie de piață, angajatul decide la ce bancă să își porteze salariul. În cazul nostru, asta este o problemă și un anacronism. De asemenea, în special în cadrul instituțiilor publice – o sursă de corupție. O să depunem toate eforturile să eliminăm această problemă, prin dialog direct cu instituțiile financiare, dar și cu autoritățile statului.

Conducerii Băncilor Comerciale din Republica Moldova

Juan Luis Martin Ortigosa, Preşedinte Executiv al BCR Chișinău S.A.

Traian HALALAIE, Presedinte al EximBank S.A.

Victor MICULEŢ, Preşedinte al Consiliului BC “Moldova Agroindbank” S.A.

Petr SKOVORODKO, Președinte al BC ”COMERȚBANK” S.A.

Victor HVOROSTOVSCHII, Preşedintele Comitetului de Conducere al FinComBank S.A.

Olga BULAT – Preşedintele Comitetului de Conducere al BC”ProCredit Bank” S.A.

Iurii VASILACHI, Președintele Comitetului de Conducere BC”ENERGBANK” S.A.

Antoine GABIZON, Preşedinte al Comitetului de Direcţie al BC ”MOBIASBANCĂ – Groupe Société Générale” S.A.

Victor ȚURCAN, Președinte Consiliul de Administrație BC”Victoriabank” S.A.

Oleg HOLBAN, Președintele Comitetului de Conducere al BC” EuroCreditBank” S.A.

Giedrius STEPONKUS, Preşedintele Consiliului BC Moldindconbank S.A.

Stimate Doamne, stimați Domni!

Am onoarea să adresez Domniilor voastre acest mesaj în speranța de a vă sensibiliza asupra unui subiect important pentru consumatorii de servicii financiare, oferite de băncile comerciale din Republica Moldova – salarizarea prin carduri. Acesta afectează sute de mii de angajați din sectorul public și privat din Republica Moldova.

Faptul că în țara noastră angajații sunt privați libertatea de a-și alege banca comercială la care să își primească salariul, fiind de facto impuși să accepte orice bancă le este sugerată de angajator, este injust și contravine legislației. Personal am avut mai multe tentative de a corecta această situație, prima fiind încă patru ani în urmă, în 2015.

Având onoarea să fiu la moment ales în Parlamentul Republicii Moldova, am decis să insist asupra acestui subiect, în convingerea că această greșeală trebuie corectată printr-o implementare calitativă a legislației, în interesul fiecărui cetățean. Deși este un abuz, rezistența în interiorul sistemului de a implementa o normă legală, este mare. Autoritățile care au obligația să reglementeze situația, evită subiectul. Din acest motiv, am decis să mă adresez direct domniilor voastre.

Studiind detaliat practica europeană și internațională, m-am convins că încercăm să obținem pentru angajații din Republica Moldova ceea, ce este demult o normalitate în alte țări. Vă îndemn respectuos să faceți, cu toții, un pas înainte spre evoluție. Este în beneficiul tuturor.

Practica proiectelor salariale și modul în care acestea sunt implementate în Republica Moldova reprezintă o încălcare a regulilor liberei concurențe, dar și o încălcare a Codului Muncii. Am oferit o argumentare mai detaliată într-un document de poziție pe care l-am postat public[1] și pe care vă încurajez să îl analizați.

Înțeleg și accept faptul că proiectele salariale sunt pur și simplu o practică învechită, rămasă încă de la începutul anilor 2000, care pur și simplu nu a fost ajustată. Rămân convins că responsabilitatea pentru această problemă nu o poartă băncile comerciale, ci tot instituțiile statului, care au obligația să supravegheze implementarea legislației.

Totuși, băncile comerciale au obligația față de clienții săi să corecteze starea lucrurilor pentru a le asigura un tratament echitabil, protejându-le și avansându-le interesele. Involuntar, în primul rând din cauza inacțiunii autorităților de reglementare, s-a format un de facto cartel pe această piață, iar concurența dintre băncile comerciale se duce nu pentru fiecare client, ci pentru accesul preferențial la angajatorii/decidenții din sectorul public și sectorul privat.

Acum, că problema este scoasă în evidență, putem corecta acest anacronism împreună, fără implicarea vreunei instituții. Mai mult, aceasta nu necesită un efort administrativ din partea băncilor comerciale. Pentru a corecta această greșeală, băncile comerciale din Moldova ar urma să întreprindă următorii pași simpli:

  1. Rezilierea contractelor ce reglementează proiectele de salarizare prin carduri, semnate între bănci și fiecare din angajator. Ele contravin Legii Concurenței și Codului Muncii și asemenea relații contractuale nu ar trebui să existe.
  2. Oferirea posibilității angajaților de a-și primi salariile la banca pe care o aleg ei, nu angajatorii. 

Va avea de câștigat acea bancă, care va decide prima să lanseze campanii de promovare a oportunității de portare a salariului adresate direct persoanelor fizice din Moldova, astfel ca aceștia să decidă la ce bancă să își primească salariul.

Afară de argumentul legal, situația actuală cu proiectele de salarizare reprezintă un impediment din calea libertății fiecărei persoane să-și aleagă banca în care are încredere și prezintă un risc pronunțat de corupție, motiv din care trebuie să renunțăm la ea. Avem prea puțină libertate în țara noastră și suntem obligați, cu toții, să o promovăm, pentru că doar o țară liberă, cu legi funcționale, este cea mai bună garanție pentru o afacere bancară stabilă.

Pe de altă parte, beneficiile liberalizării sunt și ele evidente: o animare a concurenței pe piața bancară, lucru care va fi benefic atât pentru clienți, cât și pentru băncile comerciale capabile să ofere produse de calitate, demne de anul 2019.

Acest proces, odată început, va conduce la o fluidizare a concurenței dintre bănci pentru fiecare angajat, lucru care este în interesul cetățenilor, care vor primi servicii calitative la un preț minim, a băncilor comerciale cu adevărat competitive, care vor atrage noi clienți fără necesitatea de a recurge la oferte netransparente, și a sectorului financiar, fiind asigurate reguli clare și uniforme pentru toți jucătorii, iar un sistem financiar stabil este inclusiv în interesul statului.

O să închei acest mesaj exprimându-mi disponibilitatea de a discuta detaliat acest subiect important pentru cetățenii noștri în cadrul unei eventuale întâlniri pe care vom fi bucuroși să o organizăm.

Cele bune,

Dumitru ALAIBA.


[1] https://alaiba.md/2019/04/26/position-paper-proiectele-de-salarizare-prin-carduri-nelegale-si-anticoncurentiale/