fbpx

Interzicem recipientele de plastic. De data asta pe bune.

Un trilion de pungi de plastic sunt folosite (și aruncate) anual în lume (National Geographic). Șocantă cifră, nu-i așa?

Imagine: National Geographic.
Imagine: National Geographic

Azi e ziua internațională fără pungi de plastic. Tot azi am înregistrat un proiect de lege care introduce penalități pentru utilizarea/comercializarea pungilor, paharelor, farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă, precum și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile.

Ceva timp în urmă a fost o inițiativă similară. Partidul Democrat „a interzis” pungile și recipientele de plastic, doar cu vorba. O lege va funcționa eficient doar dacă încălcarea ei va implica anumite consecințe.

Deși în textul inițial al proiectului erau penalități, în textul pentru lectura a doua ele dispar. Astfel, legea devine una pur declarativă, pe hârtie arată bine, iar realitatea nu se schimbă. Și cineva continuă să facă bani pe o activitate care poluează.

Drept consecință, obiectivul declarat „de a reduce torentul de plastic, care poluează mediul înconjurător”, riscă să nu fie atins. Asta, în condițiile în care provocările schimbărilor climaterice sunt o realitate, iar comunitatea internațională se mobilizează în a adresa acest mare pericol pentru planeta noastră.

Așa legislație băga Partidul Democrat. Proiectul actual vine să introducă penalitățile pentru a descuraja comercializarea plasticului.

Nu e un moft și nu este o chestie de „modă”. Schimbările climatice sunt o realitate imediată și un risc real pentru existența umanității. Impactul climei asupra vieții noastre se va agrava, iar ca să supraviețuim va trebui să vedem o mobilizare fără precedent. Tot mai multe țări înțeleg asta. Tot mai mulți oameni depun presiune pe guvernele lor.

Moldova nu face suficient pentru a-și aduce contribuția. Suntem în 2019 și nu putem asigura eficient premizele pentru a elimina, gradual, utilizarea plasticului. Ce să mai vorbim de alte subiecte.

Aici e proiectul.

O să fie scos la consultări publice. Sunteți mai mult ca încurajați să vă dați cu părerea.

PS: Blogul acesta este la autofinanțare. Poți să-l susții pe Patreon.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.