fbpx

Marian Lupu trebuie să plece

…și Viorel Chetraru la fel.

Ambii au fost numiți de precedentul parlament șefi la Curtea de Conturi.

Zilele trecute am înregistrat un proiect care țintea să consolideze independența financiară a Curții de Conturi. Așa e corect. Marian Lupu s-a grăbit să ne laude proiectul. Totuși, el trebuie să plece. Iată câteva motive:

  • pentru că au fost numiți urmare a unui concurs formal, netransparent, de colegii de partid și fracțiune parlamentară.
  • pentru că vrem o Curte de Conturi cu adevărat independentă. Actuala conducere este clar politizată. Pentru a proteja independența instituției, trebuie să eliminăm actuala conducere.
  • pentru că Marian Lupu și Viorel Chetraru acum sunt responsabili să verifice modul în care guvernarea Plahotniuc a cheltuit banii.
  • pentru că sunt într-un clar conflict de interese.
  • pentru că instituțiile sunt controlate politic nu prin legi și prin acte oficiale, ci prin intermediul oamenilor plasați la conducere. Curtea de Conturi este până acum capturată de Plahotniuc.
  • pentru că în acțiunea 4 din acordul cu UE privind asistența macrofinanciară de 100 milioane EURO ne-am obligat să asigurăm funcționalitatea și independența Curții de Conturi.
  • pentru că vedem cum schemele ies la iveală de peste tot. Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Sănătății – toți găsesc scheme, nu și Curtea de Conturi.
  • pentru că Marian Lupu trebuie să arate câți membri PD a angajat la Curtea de Conturi. Noi doar auzim, dar statistică nu avem.
  • pentru că actuala conducere gestionează ineficient instituția dată. Ca schemele să continue într-o veselie, instituții cum ar fi Curtea de Conturi trebuie doar să închidă ochii.
  • pentru că pleacă toți cei amplasați pe criterii politice. Au plecat cei de la Curtea Constituțională, de la Procuratură, trebuie să plece și cei de la Curtea de Conturi.

În acest sens, am înregistrat o nouă inițiativă legislativă azi care ne va permite să eliberăm Curtea de Conturi:

Cred că parlamentul va susține această inițiativă. O să îi putem demite, dar aș prefera foarte tare să plece de bună voie și îi încurajez să își anunțe demisia imediat. Am economisi timp și energie.

După ce eliberăm Curtea de Conturi de sub control oligarhic, va urma un proces mai amplu de reformă. Avem prea mulți șefi la această instituție – șapte la număr, față de 3-4 în alte țări comparabile cu a noastră. O să mai rărim din numărul șefilor, dar pentru asta va trebui să modificăm Constituția.

PS: Blogul acesta este la autofinanțare. Poți să-l susții pe Patreon.