fbpx

Din nou, despre informația cu privire la fondatori

Nu credeam că o să trebuiască să ne întoarcem la această reformă, devenită realitate încă în 2015, dar… se pare că lumea luptă în continuare. Azi am aflat despre o următoare tentativă de a bloca accesul la informația cu privire la fondatori.

Ele apar din când în când. Au mai încercat în 2017 și am reacționat și atunci.

Chiar dacă această reformă este realitate deja de patru ani, mai sunt oameni care luptă contra ei. Și ei sunt în sistem. Și primesc salariu din bani publici. Și luptă contra interesului public. Zi de zi.

Sunt absolut convins că această decizie nu reflectă în nici un fel viziunile actualului guvern și poate fi calificată, deci, ca simplu sabotaj. Sunt sigur că au justificări tehnice, juridice, astronomice poate. Ele nu trebuie acceptate și nici ascultate.

Am făcut rapid o solicitare către Agenția Servicii Publice:

În conformitate cu art. 20 şi 22 din Legea Nr. 39 din  07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament, solicit informație privind motivele blocării accesului la informație din Registrul de stat al persoanelor juridice, situație apărută recent în mass-media[1]. Sunt absolut convins că această practică nu reflectă în nici un fel viziunile actualului Guvern și fac apel la Domnia voastră să corectați situația. Calific situația actuală drept o următoare tentativă de a distruge o reformă punctuală cu potențial de a preveni corupția. Nici o „problemă tehnică” nu poate servi drept scuză sau justificare.

Țin să accentuez faptul că informația privind denumirea unei firme înregistrate în Republica Moldova, administratorii acesteia, fondatorii și cotele acestora, indiferent de cetățenia lor, codul fiscal, adresa juridică, nu sunt și nu pot fi date cu caracter personal. Acest lucru este o normalitate în toate țările dezvoltate și a fost obținut ceva timp și pentru Republica Moldova, efort la care mi-am adus modesta contribuție în anii 2015-2016.

Beneficiile acestei reforme sunt multiple și țin în primul rând de transparență și de prevenirea corupției. Presa de investigație, dar și mediul de afaceri, au văzut beneficiile transparenței în acest domeniu.

Mai mult, această conversație a avut loc în spațiul public câțiva ani în urmă și decizia a fost luată. De atunci, au fost observate mai multe tentative de a sabota această reformă, cea mai recentă fiind observată în anul 2017[2]. Am observat prea multe „probleme tehnice” care au venit să curme transparența și nici una să o avanseze.

Solicit prezentarea informației privind acțiunile întreprinse cât mai curând, dar nu mai târziu de termenii prevăzuți în legislație. 



[1] https://www.mold-street.com/?go=news&n=9358

[2] https://cpr.md/2017/08/28/numefondatori-actualizarea-setului-de-date-din-registrul-de-stat-al-unitatilor-de-drept/

*********

PS: Cuvintele sunt o forță de neoprit. Blogul acesta este la autofinanțare. Poți să-l susții pe Patreon.